Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznavačů Mein Kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzívní válku o své území. Z Daveyho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný drama a sonda do života bandy australských skinheadů. Divoké, násilné, brutální ... Ale to je tak vše. Film postrádá nějakou větší hloubku, výpovědní hodnotu nebo nějaký zlom, který by člověka trochu chytnul za srdce. Tohle je spíš odpudivá podívaná plná násilí, bezmoci, lidské špíny, zla, hlouposti atd. Russel Crowe podal vynikající výkon, nad všemi zúčastněnými herci - komparzem vyloženě v podání své role vyčnívá. Každopádně s kultem jako je například Kult hákového kříže (1998) se film vůbec rovnat nemůže ... ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Kult hákovýho kříže, Svatý boj a Romper Stomper. Tyhle filmy mají jedno společné a to, že jsou šokující, nečekaně úspěšné a oblíbené. Filmy, které zobrazují život v našich ulicích po téměř celém světě a hlavně v Americe, která je podle nich naprosto špinavá. I když existují černoši a asiati, kteří jsou bezproblémový a jsem v jejich společnosti rád. Romper stomper zobrazující život skinheadů, kteří nemají vůbec žádný kousek citu, sem tam někde ten střípek se najde, ale ten se hned rozpustí v kyselině. A to se hlavně týka právě Handa, kterého hraje Russell Crowe. Využívající každou situaci a nezáleží mu vůbec na ostatních, kteří mu umírají. Ale přesto se to snažíc nějakým způsobem řešit. Je zajímavé, že tyto filmy končí pohledem na moře, jako by měli znázorňovat, že moře je hranice mezi "barevnými" kontinenty. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Nuž, ten kto je zaslepený nenávisťou, obyčajne postráda aj zdravý rozum... Síce to nebolo tak šokujúce, ako je ospevované v obsahu k filmu, no nemôžem ani tvrdiť, že by ma snímok nezasiahol, a to i napriek veľmi jednoduchému príbehu. Je totiž plný brutality a všeobecnej špinavosti, ktoré dopĺňa depresívne predmestské prostredie a najmä fantastický výkon R. Crowe. Slabšia dušička by pred ním určite pustila do gatí, vidno, že sa do svojej postavy nenávistného holohlavca naplno vžil. Ale to ma neprekvapuje, je to dobrý herec, a tu dokázal, že ním bol aj v samotných začiatkoch jeho kariéry. Všetko tu stojí a padá na ňom. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

sud 

všechny recenze uživatele

O skinheadech si myslím svý. Podle mého je to banda rváčů, kterým nejde o nějaké ideály, ale pouze o to porvat se a někomu dát přes držku. "Romper Stomper" to tak taky ukazuje. Celá banda holohlavců jde slepě za svým guru Hondem, kterému možná jde o něco víc, než o rvačku. Z celého filmu je cítit, že není pro prachy. Za to tvůrce chválím, ovšem nedokáži popřít určitá fakta. Diletantská kamera, která připomíná spíše amatérské video pouličních rvaček, než regulérní film. Herecké výkony kromě Russela Crowea a Daniela Pollocka - mrazivých a přesvědčivých, jsou toporné a značně ochotnicky amatérské. Nechápu pouze zdejší přirovnávání Croweova Honda k jeho poldovi z "L.A. Confidential". Ten je sice drsný a práva se domáhá někdy dosti nezákonných prostředků, ovšem je to férový chlap a určitě postava více kladná než záporná. Ovšem jeho Hondo je dobytek se vším všudy, zákeřný, krutý a podrazácký hajzl a nejtemnější postava celé Russelovy kariéry. Do poloviny filmu chybí příběh, který má však zajímavé vyústění. Konec je nejspíš na filmu to nejlepší. Přesně takto jsem si přál aby to skončilo. A nechápu rovněž to přirovnání k "Mechanickému pomeranči". Ten sice překročil ve své době značné tabu co se týče násilí a nahoty, je však spíše filozovickou výpovědí o člověku, jež se stal obětí systému. Kdežto "Romper Stomper" je sice dobrá, drsná, syrová a zábavná podívaná, ale není to nic jiného, než brutální sonda mezi skinheady z jednoho Melbournského předměstí. Nic víc, nic míň. 65%. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

S podobnou tematikou by bol asi každý film kontroverzný. Ale tu to ostáva len pri tej kontroverznosti. Chýba tomu zložitejší a hlbší príbeh, ktorý by film vytrhol z obyčajného zobrazenia osudov vymletých hláv. Crowe to síce ťahal aj herecky, no pár bitiek, úteky a následný pokus o zdramatizovanie len podtrhujú jednoduchú líniu filmu a nenechajú divákovi ani šancu prehĺbiť sa do problematiky a myšlienkových pochodov tejto partie z okraja spoločnosti. 60%. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Při rozbíjení skla v obchodním domě se Daniel Pollock (Davey) skutečně pořezal. (Lajty)
  • Podle webu premiere.com je film jedním z 25 nejnebezpečnějších filmů všech dob. (ČSFD)
  • Proti londýnské premiéře protestovala Anti-nacistická liga. (pornogrind)

Reklama

Reklama