Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (870)

castor 

všechny recenze uživatele

Na zadek tedy rozhodně nepadám, ač netvrdím, že nešlo o zajímavou sondu, navíc mísící tradiční sci-fi s vizuální atmosférou filmu noir. Navrch zaoceánským divákům představila jednu z nejzářivějších hvězd let následujících (Jude Law) a ukázala, kterak za pár let budeme chtít geneticky vylepšené děti, které se dostanou do vyšších vrstev společnosti. V opačném případě jim okolí nedovolí růst a zbydou na ně jen podřadné práce. Drama o nebezpečí vědeckého pokroku potěší chladně stylizovanou budoucností, hereckými výkony, netriviálním dějem, který se vyhýbá efektivním scénám. Asi to bylo mým rozpoložením, ale nakonec půjdu jen na tři hvězdy. Mám za to, že se z toho dalo vymačkat víc. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo, které mi nepochopitelně dlouho unikalo. Naprosto minimalistický film, který se vyznačuje především pečlivou režií. Andrew Niccol dokáže budovat napětí stejně jako Hitchcock. Zasazení do nepříliš vzdálené budoucnosti evokuje cyberpunkový příběh, čemuž by odpovídalo i to, že film se zaměřuje především na vykreslení chodu společnosti. Důvod cesty na Titan je zcela nedůležitý. Tématem snímku je eugenika. Hlavní hrdina je narozdíl od cyberpunkových děl poměrně jednoznačně vykreslený - je to charakterově naprosto ideální člověk, bez jediné chybičky. To je možná jediná věc, která mi na filmu vadila. Mám radši, když mají hrdinové nějakou temnou stránku. Ale co už. Vizuální stránka je působivá, záběry na futuristické budovy (postavené v 50. letech) zalité zlatou barvou vyvolávají jakýsi dojem nostalgie. Tato falešná nostalgie se odráží i na mnoha dalších prvcích filmu, než jen architektuře. Jazykem Gattaky je esperanto, klavírista hraje upravenou Schubertovu skladbu, automobily pochází z 60. let... Výborný je ten plakát s točitým schodištěm připomínajícím šroubovici DNA. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Andrew Niccol .. Možná, že se budu opakovat, ale guru filmové satiry mne ani potřetí (ze tří jeho filmů) nezklamal ba naopak, velmi příjemně překvapil. Tentokrát si vzal do parády DNA a genetické odlišnosti a vytvořil sofistikovanou komorní sci-fi o zapovězeném životě mezi gen-elitou - o zapovězeném snu, na který nelze za daných předpokladů dosáhnout .. ovšem to by musela jít zlomit lidská vůle a naděje. Krása! Atmosféra snímku je velmi prokreslená, režie nepoužívá rozmáchlých gest, vše je umírněné, zato intenzivnější, plné emocí, budované na dalším z propracovaných scénářů, jaké si Niccol sám píše. „Pohleď na Boží dílo! Kdo může narovnat, co on zkřivil?" Kazatel 7,13. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Tak koukám, že právě píšu svůj tisící komentář, takže se budu snažit o něco alespoň trochu smysluplného-) Gattaca je fajn sci-fi, má velmi originální příběh, skvělé herce a podmanivou atmosféru, která od začátku chytne za pačesy a jen tak nepustí. Ale není to žádná revoluční vize budoucnosti ve stylu Umělé inteligence nebo 12 opic, mnohem více se zde pracuje s postavami a jejich vztahy a skutečné sci-fi prvky se objevují spíše na pozadí příběhu, i když jsou jeho hlavní podstatou a záchytným bodem. Vlastně celý film utáhne hlavní myšlenka dokonalých a geneticky vytvářených lidí, s níž si Niccol náramně pohrál a připravil pro žánrové fandy 100 minut neopakovatelné a nápadité zábavy, která má mnohem větší půvab, než světelné meče nebo válčící roboti. Všechno pak podtrhuje ústřední herecké trio, které nemohlo být vybráno lépe (i ta Uma tu vypadá zatraceně dobře). Snímek si zřejmě vyžádá druhou projekci, takže hodnocení je pouze předběžné. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Na sci-fi velmi uměřený až komorní film. Nejde tu totiž ani moc o ty fantastické prvky - hlavním tématem je ukázat sílu lidské vůle, která se může a dokáže vzepřít nalinkovanému osudu. Film se skvělou hudbou Michaela Nymana mi přišel krásně dojímavý - jak v závěru, tak třeba při krásné scéně souboje v plavání: aneb když člověk chce, dokáže i zdánlivě nemožné - možná otřepané poselství mnoha filmů je zde podáno tak působivě až mrazí. A Ethan Hawke je skvělý. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • V závěrečných titulcích jsou ve jménech tvůrců všechna písmena ze slova „Gattaca“ vyznačena modrou barvou. (griph)
  • Ve scéně, kdy Vincent (Ethan Hawke) a Irene (Uma Thurman) prchají z restaurace před policejní razií, narazí u zadního vchodu na hlídkujícího detektiva. Během rvačky s ním má Vincent na zadní pravé straně viditelně utržený rukáv. Když ale s Irene odchází, sako je opět v pořádku. (FilmFan24)
  • Když byl film Gattaca uveden do kin, objevily se v rámci marketingové kampaně inzeráty pobízející lidi, aby zavolali a nechali si geneticky upravit své děti. Tisíce lidí skutečně volaly na uvedené telefonní číslo a věřily, že reklama je pravdivá. (Morien)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama