Reklama

Reklama

Volné pokračování filmu Ikarův pád se věnuje dalším osudům pianisty Káry (Vladimír Menšík), který se rozhodl bojovat s démonem alkoholu. S podporou rodiny nastupuje do protialkoholní léčebny. V léčebně si postupně zvyká na nové prostředí a tvrdý denní režim. Seznámí se také s několika pacienty, asi nejblíže pozná alkoholika Fendrycha (Vlastimil Brodský). Začíná zápas člověka o nabytí nové sebeúcty a obnovu narušených vztahů s okolím. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (123)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     Ešte depresívnejšie ako Ikarův pád (1977), divák tu prežíva nepríjemné, skľučujúce pocity takmer neprestajne, bez možnosti aspoň krátkej úľavy. Pokiaľ predtým hlavný hrdina  mal aspoň z času na čas normálny život a choval malú nádej, že sa z tej závislosti dostane, teraz už len prežíva v tvrdom režime liečebne s vedomím, že aj keby sa vyliečil, jeho predchádzajúci život mu to už nevráti. Prostredie liečebne je bezútešné (niečo ako Dobří holubi se vracejí bez humoru), divákovi sa naskytuje zúfalý pohľad na zúbožené bytosti, starých chlapov, ktorí stratili posledné zbytky svojej ľudskej dôstojnosti a chovajú sa ako malé deti. Menšík tu už nemá až taký priestor na svoje herectvo (o Hanzlíkovi, či Hlaváčovej ani nehovoriac), našťastie nastupuje Brodský, ktorý vo svojej role priam exceluje. "Tažní ptáci" sa mi javia o trochu slabší ako "Ikarův pád", viac z nich cítiť televízne spracovanie, nejdú až tak do hĺbky. Mimochodom, Hlaváčovej sa už ani neunúvali prirobiť šediny, takže spoločné scény s Hanzlíkom, ktorý má byť akože jej syn, pôsobia ešte úsmevnejšie. ()

Kremik 

všechny recenze uživatele

O trošičku horší film, než Ikarův pád. Ale nedokážu říci v čem, protože ke skvělému Vladimíru Menšíkovi a se přidal stejně skvělý Vlastimil Brodský. Asi v tom bude lehká předvídatelnost děje a syrovost zpracování. Možná mě trochu i štvalo opakování určitých schémat z první části. Ale i přes tohle je to na československou produkci vynikající. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Neméně povedené pokračování vynikajícího Ikarova pádu, stejní tvůrci, trochu pozměněné herecké obsazení, avšak stále stejný herecký koncert pana Menšíka, který se tentokrát ocitá při svém vnitřním zápasu s démonem alkoholu v protialkoholické léčebně a po svém návratu z ní mu v životě zůstává jen jeho klavír a hudba, pár ideálů a předsevzetí z léčebny a oddaný přítel (neméně skvostný a přesvědčivý Vlastimil Brodský), který ho postupně stahuje do pekel závislosti znovu a znovu sebou... (strašné potvrzení faktu, že recidiva je nějakých 60 procent...) Podobné filmy: Ikarův pád, Dnes naposled, Zjasnělá noc, Hadí jed, Dobří holubi se vracejí, Hodina klavíru ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení a vynikající herecké výkony. Snímek ale celkově působí dost depresivně, stejně jako předešlý. Pokud je určen především abstinentům, aby nezačali chlastat, tak to se režisérovi Filipovi celkem podařilo. Ale pochybuji, že odradí nějakého alkoholika. Těm už většinou nepomůže ani protialkoholní léčebna. Ale jako zamyšlení o účelnosti vynakládání obrovských finančních prostředků na léčení alkoholiků dobrý. Z tohoto pohledu je film hodně nadčasový. Dnes se navíc k alkoholu přidali v doslova masovém měřítku i drogy. ()

crha 

všechny recenze uživatele

Stejně dobré a možná i o chlup lepší než první díl - tady zahrál nejen Menšík, ale hlavně Brodský. Bróďa byl skoro na ránu, jakl měl celou tu léčbu s prominutím u prdele a bylo mu fuk, kdo ty jeho průsery odnese. Nenávist Somra k němu jsem tedy docela chápal. Menšík je opravdu perfektní a nejlepší jsou jeho jedovaté hlášky. 83% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Za roli alkoholika Fendrycha získal Vlastimil Brodský v roce 1984 na mezinárodním festivalu televizní tvorby v Monte Carlu Zlatou nymfu v kategorii nejlepší mužský herecký výkon. (contrastic)
  • Příběh z prostředí léčebny se odehrává na zámku Tloskov. (Peetuliska)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama