Reklama

Reklama

S každým sestřeleným pilotem jeho jednotky zemře něco i v něm. Malcolm McDowell v dramatickém příběhu z první světové války. Dramatický příběh z první světové války, v níž se také odehrávaly první letecké bitvy mezi Anglií a Německem. Na osudu malé anglické jednotky, umístěné ve Francii blízko západní fronty, líčí film sugestivně nesmyslnost a zrůdnost vojenského konfliktu i zkostnatělost a absurditu myšlení britských vojenských velitelů, jimž padlo – mnohdy zbytečně – za oběť tolik lidí.
Mladičký Stephen Croft slepě obdivoval snoubence své sestry Johna Greshama už během studií, kdy se připravoval ke vstupu do Královského leteckého sboru. Nyní probíhá třetí rok války, vzdušná střetnutí pohlcují v ohromném počtu nejlepší syny Anglie – na počátku roku 1917 je průměrná „životnost" britského pilota dva týdny! A Stephen přichází jako „rezervista", neboli posila, na vlastní žádost právě ke Greshamově jednotce.
Námět podle hry Journey's End (Konec cesty) Roberta C. Sheriffa (ta již byla předtím zfilmována dvakrát: poprvé jako němý film již v r. 1918 a pak znovu v r. 1930) a románu Saggitarius Rising od Cecila Lewise. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

O protiválečný apel se pokouší mnoho filmů, zvlášť Hollywood je tím proslulý, ale jen málokterý se s tímto poselstvím vypořádá tak dobře, jako například Aces High. Čert vem dokonalé triky a do nejmenších detailů propracované bojové scény (Zachraňte vojína Ryana), které často sklouzávají k trapnému patosu a v některých okamžicích jsou spíš směšné... Tento snímek je skutečně protiválečný a ne pouhou exhibicí autorů, že tohle umíme natočit. Stíhači, na start! Je velice syrovým dramatem o bojových letcích I. světové války (sic!!!), o jejich pocitech a strachu i boji proti němu... A hlavně je o nesmyslnosti celého toho šílenství. Čím dál mladší kluci pochodujou (tady spíš letí) vstříc náruči Smrti a vlastně si ani neuvědomujou, že jsou to ještě děti nebo přinejmenším nezkušení mladíci (Croftovi je 18 a jeho následovníkům pravděpodobně ještě míň). Vůdčí postavou celého filmu je bezpochyby skvělý Malcolm McDowell v roli maj. Greshama. McDowell jen dokazuje, že v sedmdesátých letech byl na vrcholu a že není hercem jen jedné, dvou rolí (Alex de Large, Mick Travis). Vlastně ani nevím, proč nedávám všech pět hvězdiček... Možná se podívám ještě jednou a tu jednu přidám..:-)) ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Stíhači, na start!" nás dokáží přesvědčit o tom, že k dokonalému zážitku na poli válečného filmu lze docíli i s absencí nákladných bitevních scén, patriotismu, vlajek a srdceryvných patetických scén. Navíc jako třešnička na dortu vynikající postava - major Grasham v excelentím podání Malcolma McDowella. Nalomený, válkou ztrhaný muž, který své bolesti tiší v alkoholu, snažící se zachovat vojenskou morálku i nějaké to lidství. Pokud jste přesyceni Hollywoodskými spektákly alá "Zachaňte vojína Ryana", máte jedinečnou možnost vychutnat si tento film. Nechuť ale nutnost bojovat, chlastání, strach ze smrti a smrt jako nedílná součást všedního dne. "Na západní frontě klid" od letectva. 100%. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nádherné autentické letecké drama o smyslu a bezvýchodnosti války s výborným hereckým ansámblem - exceluje zvláště Malcolm McDowell v roli majora Greshama, k zahození není ani voják Croft Petera Firthe. Co se týče předvedených leteckých soubojů - tolik nádherných britských a německých stařičkých dvouplošníků v akci asi již nikdy neuvidíme. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Efektné súboje dvojplošníkov na nebi predstavujú len odraz zúfalej atmosféry vedomia stále prítomnej hrozby smrti na zemi. Aby sa nemuselo myslieť na to, čo mnohých stíhacích pilotov čaká, snažia sa zabudnúť. Voľný čas pred letom i po lete tak vypĺňa najčastejšie alkohol. Kopa alkoholu a zase chľast. Hlučné posedenia v dôstojníckej kantíne s kolektívne vyrevovanými oddrhovačkami. Iné riešenie spočíva v panickom strachu z letu a simulantstve. Zabudnutie prinášajú i návštevy neďalekého bordelu. Trvalejšiu lásku nik nehľadá a kto po nej túži rýchlo pochopí, že tu sa na city len hrá. Na miesto zostrelených letcov prichádzajú čoraz neskúsenejšie a čoraz mladšie posily. Ilúzie absolventov vojenských škôl o vedení čestnej vojny sa rýchlo strácajú pri dotyku s frontom. Z ilúzií ostáva len sprievodná hudba v znamení absolventských britských piknikov zasadená do drsnej vojnovej vravy. Britská herecká škola exceluje. Jack Gold nakrúca ďalší zo svojich skvelých sedemdesiatkových filmov. ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mám rád, ale přece jen se raději držím při zemi, filmy o pilotech nijak zvlášť neprožívám. A Stíhači, na start! nejsou v tomhle ohledu vyjímkou.Musím objektivně přiznat, že na to, že jde o film z roku 1976, jsou vzdušné souboje naprosto fantastické! Bohužel jich je ve filmu velmi poskrovnu a to co se ve filmu odehrává mezi tím je docela nuda (obzvlášť scéna, kdy piloti zavítají do města, je neúnosně dlouhá). Pravda ale je, že kdyby nebylo báječných mužů na létajících strojích, moc filmů o 1. světové válce by nevzniklo. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Film inšpiroval britskú kapelu Iron Maiden, ktorá zložila pieseň s rovnomenným názvom. (firewind)
  • Scéna, kdy mladý pilot Croft následuje francouzskou prostitutku k ní domů, je založena na pravdě. Podobný příběh uvádí ve své knize "Ve znamení střelce" autor Cecil A. Lewis. (ČSFD)

Reklama

Reklama