Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří. Zatím masivní ochranné zdi všechny útoky přestály. RAF tedy žádá konstruktéry bomb, aby vymysleli něco, čemu by přehrady neodolaly. Této nesmírně náročné práce se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave), kterému v provedení stojí mnoho překážek... Slavný klasický britský válečný snímek, který mimojiné velmi posloužil Georgi Lucasovi pro jeho HVĚZDNÉ VÁLKY - včetně některých takřka převzatých dialogů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (73)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný válečný film, který divákovi umožní nahlédnout do 2. světové války úplně jinak, očima letců RAF a jejich pečlivě připravovanou akci v Německu (zničení přehrady). Richard Todd jako pilot a Michael Redgrave v roli vědce se mi moc líbili, oba byli báječní.. Příběh je to strhující a finále fantastické, ode mne je to dnes večer bez připomínek.. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Mattym, že Bořiči přehrad či snad lépe Bořiči hrází by byl výstižnější překlad originálního názvu filmu Dam Busters. Téma skákavých bomb a ničení hrází je napínavé, ale film je v mnoha místech zdlouhavý a potřeboval by být pořádně sestříhán a zkrácen. Nominaci na Oscara za Speciální efekty nechápu, třeba střelba v noci vypadá jako rozmazané světlušky. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_NMfBKrdErY - a jako bonus lze doporučit i tohle: http://www.youtube.com/watch?v=qKHc-U2FNHk ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tak už tě mám, Lucasi! Takhle jsi přišel na nápad, jak sestřelit Hvězdu Smrti. No, ale zase musím uznat, že měl dobrý vkus a vykradl vynikající film, který v některých momentech působí téměř dokumentárně. Byť, s odstupem let od konce války, se mi zdá plán na protržení rýnských přehrad, vzhledem ke ztrátám na životech civilistů, morálně pochybený. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, závěrečná půlhodina je strhující, ale to, co se odehraje před ní, není o nic méně zajímavé. "Ďáblové v oblacích" (který trouba jen vymýšlí ty české názvy?) mě velice mile překvapili a okamžitě se zařadili mezi moje top leteckoválečné filmy. A nic na tom nemění fakt, že herci tři čtvrtiny filmu jen mluví, plánují, testují, upravují a mluví... To (a skutečnost, že film vůbec nenudí) jsou totiž právě ty věci, díky nimž se Dam Busters (s tím cz názvem si fakt trhněte) stali odlišnými a pozoruhodnými. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Precíznosť a metodickosť prístupu k faktom a maximálnej autenticite a vierohodnosti v očiach diváka posúva Andersonovu významnú vojnovú snímku na tenké rozmedzie medzi hraným filmom a dokumentom, čím zastáva obdobnú pozíciu chladnej rekonštrukcie udalostí ako svojho času Smightyho Midway. Zásadným rozdielom medzi týmito dvoma filmami je však Andersonova snaha o zblíženie diváka s postavami miesto letmého predstavenia plejády pre dej zásadných charakterov. A v tomto bode zlyháva, pretože mimo Redgravea v roli konštruktéra Wallisa všetky postavy bez výnimky spĺňajú naordinovaný vzorec chovania (čo lepšie vysvetľuje vo svojom komentári Subjektiv). V prvej polovici filmu je všetko relatívne v poriadku - príbeh dodržuje presný postup a vernosť faktom, a tak nám chronologicky predostiera všetky udalosti predchádzajúce samotnej operácii (ktorá sa tak, ako ju vykresľuje film, stáva v mojich očiach jednou z najzásadnejších a najpôsobivejších svojho druhu) a udržuje diváka v konštantnom napätí čo sa darí aj najmä vďaka tomu, nakoľko bola utajená a ako perfektne zohráva Redgrave svoju úlohu. Bohužiaľ, v neprospech filmu sa v druhej fáze, keď začína plán naberať jasnejšie kontúry, sa do filmu dostáva pár zbytočných scén sprevádzaných lacným sentimentom. Samotná bojová akcia, dostavujúca sa v poslednej polhodine je nakoniec po technickej stránke slabšia, ako divák očakáva, a prejavuje sa na nej nižší rozpočet, než sme u podobne dôležitých vojnových filmov zvyknutí. Našťastie, takmer excelentnému zážitku bez jediného zakolísania tempa nič neprekáža a sám som sa bavil o poznanie viac, než u spomínaného Midway z podobného súdku. A tu zobrazený optimizmus zo šance na rýchle ukončenie vojny je trestuhodne nákazlivý. 85% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (14)

  • Ve filmu je zmíněno, že vlna letící severní trasou má problémy a McCarthy letí na Sorpe zcela sám. Podrobnosti k tomuto stavu: Jedno letadlo se zřítilo po nárazu do elektrického vedení, jedno bylo sestřeleno nad Holandskem, jedno bylo nad Holandskem poškozeno a muselo se vrátit, další (H) ztratilo ještě nad mořem bombu a vrátilo se. McCarthy nalétával na Sorpe desetkrát, zasáhl ji, zničit se mu ji nepodařilo, ale vrátil se. Ve filmu toto vše není vysloveno, na konci filmu se však na tabuli s informacemi o letadlech objeví na krátký okamžik u stroje "H" (Harry) informace "early weapon lost" (brzy ztracená bomba). (Jirka_Šč)
  • Filmový debut Patricka McGoohana. (Kulmon)
  • Bomby ukázané ve filmu mají špatný tvar, protože ty s dobrým tvarem byly tehdy ještě tajné. (Kulmon)

Reklama

Reklama