Reklama

Reklama

Ve středu 26. října 1881 okolo třetí hodiny odpolední došlo v arizonském pohraničním městě Tombstone na pozemku Harwoodovy dřevařské firmy naproti vchodu do O.K. Corralu k divoké přestřelce deseti mužů. Na jedné straně stál marshal Wyatt Earp se svými dvěma bratry a známým pistolníkem Docem Hollidayem, na druhé bratři Clantonovi, bratři McLauryovi, Billy Claiborne a úplatný šerif Johnny Behan. Střelba trvala zhruba půl minuty a na zemi zůstala těla tří zločinců. Tato událost vešla do dějin jako přestřelka u O.K. Corralu a v průběhu let nabyla rozměrů symbolického střetnutí mezi zákonem a bezprávím v divokém americkém pohraničí. Byla vyvrcholením řady westernů, např. Můj miláček Klementina (1946), Hodina pušek (1967), Doc (1971), Tombstone (1993) nebo Wyatt Earp (1994). Jednu z nejznámějších verzí bitky obsahuje film režiséra Johna Sturgese Přestřelka u O.K. Corralu (1957), který vloženými prostředky i hvězdným obsazením patřil k tehdejším prestižním hollywoodským projektům. Jako spousta snímků z historie Divokého západu ani tento příliš nerespektuje fakta (titulní přestřelka ve filmu trvá pět minut a natáčela se čtyři dny), ale mezi diváky westernů by se asi našel málokdo, komu by to vadilo. Přestřelka u O.K. Corralu naplňuje vrchovatou měrou to, co od podobných filmů očekáváme. Ne jednoho, ale hned dva neohrožené hrdiny, Wyatta Earpa (Burt Lancaster) a Doca Hollidaye (Kirk Douglas), celou bandu zlosynů, mezi nimiž nejvíce prostoru dostává najatý zabiják Johnny Ringo (John Ireland), a dvě ženy, komplikující život oběma hrdinům – přitažlivá hazardní hráčka Laura (Rhonda Flemingová) a přelétavá Docova přítelkyně Kate (Jo Van Fleetová). Mezi známými představiteli vedlejších partů se objevují např. Dennis Hopper v úloze mladého Billyho Clantona a Lee Van Cleef jako jeden z Clantonových pistolníků. Režisér John Sturges (1911–1992) v té době měl za sebou už několik westernů (Útěk z Fort Bravo, Odveta Jima Slatera), ale ten nejslavnější Sedm statečných na něho teprve čekal. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (118)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden zeJeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Prostě klasika. Krásný epický western s Burtem Lancasterem v roli šerifa Wyatta Earpa a Kirkem Douglasem coby hráčem a zabijákem Hollidayem, který šerifovi splácí dluh za záchranu života. Film sleduje epizody z barvitého života obou protagonistů a vrcholí přestřelkou bratrů Earpů a Hollidaye v Tombstonu s Clantonovými lidmi. Režii má John Sturges (Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Velký útěk) a je to dobrý a napínavý fim. Tak dobrý, že stejné téma v roce 1967 Sturges znovu otevřel ve svém rovněž nadprůměrném westernu Hodina pušek. Obdobný námět mají také westerny Tombstone (1993) a Wyatt Earp (1994). Patrně vítězství spravedlnosti u O.K.Corralu je pro Američany něco jako pro Rusy listopadová Říjnová revoluce. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=W5cZK_KtriM ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Gunfight sa na prvý pohľad ničím nelíši od klasických westernov 50tych rokov. Na ten druhý si ale všimnete jeho odlišné vyznenie, keď mužský pohľad na vec, čiže česť, hrdosť a pýchu stavia až za hodnoty rodinné. Muž by mal stáť pri žene a starať sa o dieťa, nie chodiť osamelý po svete s pištoľou a čakať najneskôr do 35ky na smrť. Názory žien tu sú rovnako dôležité ako tie mužské a vyznievajú racionálnejšie. Škoda, že tvorcovia nedokázali tohto ducha rozprávania udržať až do konca a pripravili nám v podstate stopercentný happyend. Herecké majstrovstvo Douglasa a Lancastera musí potešiť každého ortodoxného fanúšika westernu, rovnako ako malá úloha Dennisa Hoppera, na ktorej osude najlepšie vyznieva posolstvo filmu. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Western Johna Stturgese (m.j. režiséra Sedmi statečných) na motivy pravdivých událostí událostí o Wyattu Earpovi a Docu Hollidayovi je pojat zcela v duchu klasických amerických westernů. Spravedlnost a zákon proti lumpům. Atmosféra postupně houstne a místo je tu i pro lásku a skicovité vykreslení lidských povah. Velmi pěkně natočené: lépe než novější Tombstone. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Velice povedené zpracování klasického příběhu, který se stal neodmyslitelnou součástí americké mytologie, jenž si pro sebe takřka ukradl elegantní Kirk Douglas jako karbaník a opilec Doc Holliday. Pohybuje se s grácií, vybroušené hlášky hází jako bonbóny a charisma by mu mohli dnešní herci jen závidět a ač Lancaster nehraje špatně, Earpa představuje jako klasického ikonického westernového šerifa s neochvějným smyslem pro spravedlnost a hrdost, přesto z toho vychází jako pouhá vedlejší postava, co funguje jako přihravač na smeč Douglasovým bonmotům. Stáří filmu na jeho kvalitu nemá vliv, naopak uzrál jako víno a řadí se tak do skupiny westernů, co by měl každý fanoušek vidět. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Sturges umi, ale "Sedm statecnych" (1960) to holt neni :) Ustredni linku tvori trochu zvlastni pratelstvi marshala (policejni hodnost) Wyatta Earpa (Lancaster) a problemoveho hazardniho hrace a pistolnika Doca Hollidaye (Douglas). Na tom vlastne stoji cely film, protoze samotna prestrelka dle histor. udaju zabrala 30 vterin a zemreli pri ni jen tri kovbojove z peti. Tohle je ale hollywoodska fikce, takze tu nakonec umre lidi o neco vic a souboj je samozrejme delsi :) Ale asi to tolik nevadi. Ono kdyz se clovek zacte do wikipedie, hl. te anglicke (zde je ceska zkracena verze https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99est%C5%99elka_u_O._K._Corralu), zjisti tam, jak moc se vsechno ohledne Divokeho zapadu prikraslovalo a ze ono to s tou "slavou" Wyatta Earpa asi v realu tak horke nebylo :) Kazdopadne pro potreby filmu to Lancaster hraje solidne. Takovy trochu dobromyslny chladny skaut, ktery umi v potrebne chvili tasit zbran. Douglas je o neco "lidstejsi" - jako byvaly zubar a nyni opily kaslajici karbanik Holliday (pry pozdeji zemrel na TBC) je nevyzpytatelna postava, ktera pritahuje problemy jak mucholapka :) Vice ci mene se pak tito dva potkavaji a jeden druhemu zachranuji zivot az ke slavne (a jak uz bylo receno strasne "vyhajpovane") prestrelce. Na dnesni dobu uz je to misty hodne studiove a vlastne i malo dramaticke - napr. pri soubojich vubec nikdo nevykrikne, coz je ale mozna zpusobeno zprznenym ceskym dabingem. Take tvruci pocitaji s tim, ze clovek vi, kdo byli Earpove nebo kdy se to vlastne odehrava (mimochodem 1881). Osobne jsem trochu tapal, jak je to s tou jurisdikci - nekdo je serif, nekdo marshal, Wyatt pak dokonce U.S. Marshal... Aspon ze ta jmena zucastnenych jsou spravne a to, ze zde postrili vice kovboju nez ve skutecnosti, to tak proste byva ;) Pro me tak 3,5*. Hlavne proto, ze jsem mel pocit takoveho "zadrzovaneho" potencialu. Ze by se do toho herci mohli vic vlozit, byt drsnejsi, emotivnejsi a ja nevim co. Ale holt takhle se to tehdy tocilo, tak to musime zkousnout. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (24)

  • Opravdová přestřelka se odehrála 26. října 1881 a během třiceti sekund bylo vystřeleno 34 kulek a zabiti tři muži. Ve filmu přestřelka trvá pět minut a ústí v krveprolití, které se natáčelo 4 dny. (Vampireman)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama