Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavnou legendu o venkovské dívce, která slyšela boží hlasy a dokázala v rozvrácené Francii 15. století vnuknout slabému králi vůli po znovusjednocení země, sama vzburcovat vyčerpané královo vojsko a postavit se do první bojové linie, o dívce, již vítala celá Francie jako vytouženou Pannu orleánskou, není třeba blíže představovat. Známe ji jistě z mnoha literárních i filmových podob. Film, který natočili kanadští tvůrci na přelomu roku 1998/99 - převážně v českých exteriérech a na Barrandově, za velké účasti českého štábu - je dalším, zcela novým zpracováním této nesmrtelné legendy. Jako představitelku titulní role snad vůbec poprvé zvolili dívku téměř stejného věku - teprve sedmnáctiletou Leelee Sobieskiovou. Přestože je tak mladičká a na pohled nenápadná, má už za sebou několik filmových rolí a je doslova vycházející hvězdou. Její nevinná, ještě dětská tvář (která je prý podle dochovaných portrétů skutečné Johance až nápadně podobná) je doprovázena udivující odvahou (téměř všechny scény, včetně jezdeckých a bojových, točila sama) a hereckou suverenitou, takže chvílemi máte pocit, že sledujete skutečnou, historickou postavu Johanky z Arku.

Pro naše diváky je však zajímavá i skutečnost, že film se za podstatné účasti české produkce natáčel téměř celý u nás, v Čechách. Za čtyři měsíce náročného natáčení (často v krutých mrazech) se početný štáb přesouval mezi Křivoklátem, Pernštejnem, Chebem, Loktem, Landštejnem, Žebrákem a Točníkem. Na Barrandově vyrostly kulisy Johančiny rodné vesnice. V komparsu si zahrály stovky českých statistů, ale i našich zkušených, mezinárodně uznávaných kaskadérů, šermířů a jezdců. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

hyde1987 

všechny recenze uživatele

A zase! To samé jako u Robina Hooda - mám raději TV adaptaci s Berginem než mišmaš s Costnerem, u Johanky z Arku zase tahle neokázalá a rozpočtově výýýýýýýrazně skromnější záležitost válcuje Bessonův "velkosnímek" s žehlícím prknem jménem Miuška Jovovičová na všech frontách. Je to prostě uvěřitelnější, tak nějak více středověké, natočené s respektem a zaměřující se na postavy jako takové a ne na superdrahé, klišovité pozlátko s ukvičenou, zhoubovanou hlavní hrdnikou, která mě neirituje. Navíc - Leelee Sobieski to v té zbroji místama neskutečně seklo a ačkoliv mi v období stoleté války byli sympatičtější Angláni, tak tentokrát s klidným srdcem pravím, že za Johanku jako je tato, bych bojovat šel... ()

L.Hellhor 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u Excalibru i tady si myslím, že je to nejkrásnější zpracování daného příběhu (chtěl jsem napsat legendy, ale tohle je víc historické než fantasy). Hlavní hrdinka je opravdu krásná a církev opravdu lačná po moci. Jean de Metz je sympaťák a vůbec je nádhera se na to dívat. Bessonovu Johanku jsem neviděl, ale ani po ní zvlášť netoužím. Milla Jovovich na mě na plakátu působí až moc krvelačně a ošklivě a já si nechci kazit dojem z takto hodnověrně zfilmovaného příběhu u kterého mi na konci i ukápla slza. ()

Reklama

Rami 

všechny recenze uživatele

Dle mého se jedná o nejlepší ztvárnění Johanky z Arku (o mnoho lepší a reálnější než její bohatší kolegině od Bessona). Kostými, výprava, děj, herci,... vše parádně zapadá a tvoří více méně historický film. Osobně váhám mezi 4 a 5 hvězdičkami, ale asi dám ty 4, protože mě příběh Johanky z Arky nikdy příliš nelákal (83%). ()

Agnostik 

všechny recenze uživatele

Opravdu dle mého názoru,nejlepší filmová Johanka.Příběh plný děje a jednoduše podaný scénář vykreslujíc dokonale atmosféru temného středověku v období stoleté války.Dávám rovnou 5 hvězdiček za velmi dobře odvedenou práci v tomto případě snímkem určeným pro TV produkci,čímž možná právě tím si zachovává určité kouzlo. ()

Holusacek 

všechny recenze uživatele

Začněme od první části.Milý a dobrodružný,který ještě více rozšíří obzory a doplní něco o Legendě Johanky,nebo spíše Jany z Arku.Kompletně neznámí herci či herečky závažně nevadily,hlavní role,no...ujdou.Potřeba ještě ocenit režiséra,že se pustil do takového velkolepého celovečerního historického dobrodružáku,bohužel však,když se do tohoto pustí amatér,nedopadne to jinak než špatně,Johanka z Arku první část není zdaleka skvělá,ovšem pobavit stačí dosti.+boje,menší šarvátky,dramatické scénky a ještě jiného,během hodiny a půl nedokáže tak moc uškodit,rychle uběhne -neznámí herci či herečky,zkrátit by neuškodilo ++-=80% vím,je i tak hodně procent,toto hodnotím jen první část.Hodnocení druhé části.To co se mi v první části líbilo je zde v minimu,to co se mi v jedničce nelíbilo bylo zde v hojném počtu.V této části došlo na to nejhorší a to odsouzení Jany.Sakryš proč to neztáhly jen na 45minut a rešily to celou hodinu a půl v nudných pasážich a bezvýrazných vatách,přesně to jsem měl na mysli,když jsem říkal,že tříhodinové filmy se nemají svěřit do rukou amatérů a to Christian Duguy porušil,našel se i lepší moment v boji o Paříž,to je tak vše.+boj o Paříž,s první části se chyby ze dvojky vytratí,pár těch lepších scének -zbytečná vata a nudné pasáže,zkrátit o 45minut a větší spokojení,jen se řeší Janino odsouzení,až příliš se mluví,jak to skončí už všichni známe ++-=50% toto je jen hodnocení druhé části.Hodnocení obou částí=65% vše ostatní jsem popsal,mimochodem chyba,film trvá 3hodiny 3minuty ne 2hodiny 20minut,odkud jste to vzaly? ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Představitelka hlavní role Leelee Sobieski byla v době natáčení stejně stará, jako skutečná Johanka v době svého válečného působení - 17 let. (JOhanka.1412)
  • Brnění kaskadérů bylo vyrobeno z kůže, meče a přilby byly kovové, připraveny byly i verze z plastu či gumy. (JOhanka.1412)
  • Štáb měl pro natáčení k dispozici přibližně dvě desítky koní, speciálně vycvičených pro náročné filmové scény. Koně přivezl z Francie jejich cvičitel, který je trénuje speciálně pro film a který s nimi byl po celou dobu natáčení přítomen na place. Další koně byly pro film dovezeny z Itálie, Španělska a další evropských zemí. (Lynette)

Reklama

Reklama