Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (452)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jako kluci jsme si hráli na mafiány, na policajty, takhle jsme napíchli ukazováčkem jakože bouchačkou a cejtili jsme se strašně tvrdě, když druhej kamarád spadnul na zem, v jakoby mrtvolné křeči. Sice jsem se u toho bavili, ale bylo to strašně infantilní. A přesně tenhle pocit mám z tohoto filmu. Rádoby tvrdá kriminálka po česku, která v důsledku vyznívá strašně trapně. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

A tady je vidět, že to jde, že se to dá dokázat, že to ještě pořád i u nás někdo umí. Sice se mi občas zdálo, že film trošku skřípe v pantech, že střih (aspoň zezačátku) je dost nepřehledný a chaotický a že děj je trochu moc zjednodušenej a někdy i trošku nereálnej, ale přesto zatraceně dobrej film. Viděl jsem tu dvoudílnou televizní verzi a musím říct, že se mi dost líbila. Dlouhý s těma svýma bledýma očima na vraha pasuje dokonale a to ještě víc, když je skoro celý film braný přes namodralé filtry a tak je celý ušmudlaný a depresivní. Dlouhý tu hraje opravdu dobře, celkem minimalisticky, kdy ale občas přeci ejn jeho postava vybuchne a rozjede to, co se týká mě, držel celý film nad vodou hlavně on. Přesto si myslím, že z něj udělali až příliš kladného hrdinu, spíš člověka, který nedokáže vzdorovat neodvratnému osudu, kterého události postupně ubíjejí a ničí a který vlastně nemá na celé situaci nejmenší vinny, kromě zametení stop. Krajčův zabiják mi přišel zase za naprostý ucho, který by podle mě ve skutečnosti zabásli do prá týdnů. Jinak, prostředí je vykreslené opravdu zajímavě a docela mi přišlo i realisticky (moc se v podsvětí nevyznám, ale žádné nepřesvědčivé výkony alá Rodinná pouta tam nebyly, až na tu herečku [Houby herečka, kurva je to!] z výše jmenovaného seriálu). Není to sice nejlepší film posledních deseti let (už jsem viděl Musíme si pomáhat), ale většinu těch hořkých komedií snadno strčí do kapsy (a to hlavně tím, že je zase o něčem jiným a jinak, přesto dost zajímavě). ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Sametoví vrazi jsou dalším z dlouhé řady po sobě jdoucích dobrých, ale nijak nevýrazných filmů. Film má celkem zajímavé obsazení. Michal Dlouhý určitě na podobnou (hlavní) roli určitě dlouho čekal. Nutno dodat, že si jí zasloužil. Dolanský mě zase po nepovedené Perníkové věži přesvědčil, že něco herectví v něm pčeci jen bude. Výhrady bych měl například k dosti toporným akčním scénám, jako je například souboj dvou urňáků na začátku. Film je dost chaotický, není lehké se v něm orientovat. Těžko říct, jestli tím chtěl režisér záměrně simulovat zamotanost případu, nebo zda se mu film jednoduše nepovedlo kompaktně pospojovat. To mi brání ve vyšším hodnocení. Ale rozhodně stojí za to SV vidět. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Žánr českého filmu jaksi zakrněl u (polo)lidových komedií a malých příběhů obyčejných lidí (případně šílenců :). Natočit ve zdejších podmínkách, kdy prakticky neexistuje finanční podpora ze strany státu, akční krimi, bylo velmi odvážným kouskem. Jako skákat bungee se starými popruhy a tedy nemít jistotu, jestli neskončíte třeba na dně Orlické přehrady. Režiséra a scénáristu Jiřího Svobodu popruhy nezklamaly – odvážně skočil tam, kde se z českých režisérů odváží skákat málokdo a svou rekonstrukci několikanásobné vraždy z počátku 90. let pojal skutečně se vší pompou. Na druhou stranu, skok je to sice pěkný, ale příliš hluboký. V případu tzv. Orlických vražd figurovalo poměrně hodně jmen. Vrazi, jejich rodiny, oběti, jejich rodiny, vyšetřovatelé – tihle všichni ve filmu jsou a navíc ještě mnoho osob, jejichž úlohu jsem tak úplně nepochopil. Postav je jednoduše mnoho – je jich mnoho na dvouhodinový celovečerák a je jich mnoho také na dvoudílný televizní projekt. Už dlouho jsem neměl v jednotlivých charakterech a jejich cílech takový guláš. Má snaha o uspořádání si souvislostí byla navíc narušována představováním stále nových a nových postav. Nadto jsem se nemohl zbavit dojmu, že Svoboda z natočeného materiálu vybral jenom scény, kde se něco děje a jaksi pozapomněl přidat scény, kde se něco vysvětluje. Pokud takové scény nikdy neexistovaly, problém bude ve scénáři. Další vadou na kráse jsou mizerné postsynchrony srovnatelné s nějakým nedůležitým německým krimiseriálem vysílaným kolem druhé v noci. Ať se tedy herci snaží sebevíc, to, co jim leze z úst si nikdy nerozumí s jejich mimickým svalstvem. Michal Dlouhý je umírněný drsňák, Jan Dolanský je excentrický psychopat (někdy až na hranici parodie), Alice Veselá je potěchou pro oko. S ženskými hrdinkami je to zde vůbec zvláštní, vztahy hlavních hrdinů k nim se dějí výhradně na fyzické bázi, množstvím (nikoliv rozsahem) souloží připomínají „Sameťáci“ erotický snímek. Zajímavý je rovněž slovník zapadající do drsného ladění filmu, jako expresivní věty typu „A kluka sis ušukala s kým?“. Trošku přehnaná je naopak míra vulgarismů (Dlouhého neustále opakování věty „Kurva, neser mě!“ je ke konci až iritující). Sametoví vrazi by se dali přirovnat k parabole – od těch nejlepších okamžiků se postupně propadají někde daleko pod průměr, aby ke konci zázračně nabrali nový dech a zmohli se k opětovnému vystoupání do výšin. Na české poměry je to nebývalé akční film, má pěknou kameru a místy i velmi schopnou režii, ale pořád je to ten malý český film, kde, když má být zdemolováno nějaké auto, pak jedině oprýskaná škodovka, kde je nedostatek děje vynahrazen dostatkem výstupů schopným herců, kde mnoho věcí nefunguje zdaleka tak bezchybně jak jsme zvyklí u filmů zahraničních. Snaha tu byla, možná až příliš velká, někdy i méně znamená více, zvlášť s podobně omezeným rozpočtem. 55% Zajímavé komentáře: zputnik, mm13, Hopper, JayKey ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +věrné obsazení, výborné výkony, netrdiční zpracování, drsný děj, jinak autentické a věrohodné, podmanivá hudba, akce, napětí, stopáž -při některých scénách se vám bude zvedat kufr a bude vás mrazit v zádech, celkově melanchlický dojem, možná jen slabší poslední třetina/// Skutečně drsné a ani si nechci připustit že reálné. To na co jsme byli svyklí z americké produkce se nyní prostřednicvím Jiřího Svobody dostává i nám, českým divákům. Bohužel i s původním námětem, odehrávajíc se takříkajíc pod našimi okny. V každém případě se jedná o silný filmový zážitek a jsem rád (nerad), že jej česká televize rozdělila na dvě části. Jít na to do kina, tak vylezu z promítaní připo*ranej :-)) Jo a Jan Dolanský je u mě pan Herec/// Celkem 80%/// ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Když policie obklíčí dům Karla Hrubeše (Michal Dlouhý), můžeme si při střídání záběrů ze zaměřovače a z bytu všimnout, že zde mizí a zase se objevuje záclona. Při pohledu ze zaměřovače vidíme až do bytu a na Karla Hrubeše, ale při pohledu zevnitř stojí schován za neprůsvitnou záclonou. (tommahol)
  • Filmovalo se ve Stanislavicích u Českého Těšína, Řitce u Prahy, Albrechticích, Ostravě, Žďákovském mostě na Orlické přehradě a Žermanicích. (M.B)

Reklama

Reklama