Reklama

Reklama

20. 4. 1814, Fontainebleau. Napoleon Bonaparte je po porážce u Lipska donucen svými maršály k abdikaci a nucenému vyhnanství na ostrov Elba. Odtud se ale po necelém roce vrací a nastává období posledních sta dnů jeho vlády. Období bouřlivé, které začalo obnoveným slibem věrnosti jeho bývalých vojáků, pokračovalo vyhnáním krále z Paříže a skončilo rychlým tažením do Belgie a závěrečnou osudovou bitvou u Waterloo. Italský koproducent snímku Dino de Laurentiis pojal záměr zadat tuto látku právě režisérovi Sergeji Bondarčukovi po zhlédnutí jeho velkolepého zpracování Vojny a míru – a Bondarčuk nezůstal své pověsti nic dlužen. Historicky věrné zpracování, epická výprava, dokonalé kostýmy, skvělý hudební doprovod Nina Roty a hlavně 17 000 statistů ve strhujícím zpracování samotné bitvy činí ze sledování tohoto filmu-monumentu skutečný zážitek. (Česká televize)

(více)

Recenze (148)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rozťahaný a príliš pompézny úvod plný osláv a velebenia Napoleona ma príliš nenadchol. Jedine, ak by bol o polovicu kratší. Dialógov si vo filme neužijete a ja by som ich aspoň v prvej polovici vrelo privítal. Určite by to film trochu oživilo. Druhá polovica venovaná bitke pri Waterloo je niečo úžasné i na dnešnú dobu plnú trikov, nie to ešte na rok 1970! Davové scény s tisíckami komparzistov sú skvelé, do toho množstvo koní a strašného blata a špiny, ktoré sa stalo Napoleonovým druhým nepriateľom. Tak famóznu a dlhú bitvu len tak skoro v inom filme neuvidíte. Až od druhej polovice filmu som začal chápať, že Bondarčuk nechcel veľmi rozoberať osobu Napoleona, zaujímala ho iba rekonštrukcia bitky pri Waterloo a to čo jej predchádzalo. Stačilo trošku zaujímavejšie a pestrejšie vyskladať prvú hodinu filmu a bola by to nezabudnuteľná a určite uznávaná historická dráma. Samozrejme skvelý R. Steiger....80%. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

klasika, opravdová krásná klasika .. tenkrát to šlo i bez digitálních efektů a digitálních triků .. víc než zdařilá poctivá filmařská práce na všech postech .. skvělé výkony většiny herců, a nad nimi nezapomenutelný Rod Steiger a neméně dobrý Christopher Plummer .. kdysi jsem četl o tom, za jak složitých podmínek se točilo (nepřízeň počasí, problémy s tak velkým počtem komparsistů …) … ()

Reklama

Karlas 

všechny recenze uživatele

Obrovské, krásné, historicky epické a příjemně vyvážené. Takové filmy se dnes zkrátka už netočí a točit nebudou. Překvapením je, že v Napoleonově štábu nezasedá černošský generál a žena bojovnice, dokonce "nechápu", proč Napoleon nemá svého intimního přítele ... že by to byl skutečný historický velkofilm? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dávam štyri hviezdičky, pretože štvorici Bondarčuk, Steiger, Plummer a Rota, štyri hviezdičky patria. Uznávam veľkoleposť filmu, jeho historickú vernosť a veľkorysosť Dina de Laurentis, s ktorou bol nakrútený. Nie som fanúšikom historických veľkofilmov, takže bez pochybností uznávam jeho kvality, aj keď ma nadchol iba v niektorých detailoch. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Bondarcuk umel vzdy natocit velkolepe valecne sceny s tisici komparzisty. Takove podminky k nataceni, jake mel on ma malokdo, ale myslim, ze tuto vyhodu umel plne vyuzit. Vyprava je skvostna, stejne tak hudba. Zajimave mezinarodni herecke obsazeni. Co jsem si tak zpetne zjistoval, film se hodne drzi historickych faktu, coz je samozrejme dobre, presto me Vojna a mir nebo Bojovali za vlast oslovilo vice. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (14)

  • Během natáčení se při pádu z koně osklivě zranil John Savident. (Pompaj)
  • Terence Alexander později prohlásil, že všichni zahraniční herci a členové štábu byli pod dohledem KGB. (Pompaj)
  • Natáčení se zúčastnilo asi 17 000 příslušníků Rudé armády - zhruba 15 000 pěších a 2 000 mužů jezdectva (většinou kozáků). (Karlos80)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama