Reklama

Reklama

Hříšný tanec

Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Frances Housemanová, přezdívaná Baby, tráví s rodiči léto v hotelu pro movitější hosty. Tady se dosud poslušná dcera seznámí nejen s divokým rytmem tance, který je konzervativními hosty považován za hříšný, ale také s tanečním instruktorem Johnnym Castlem. A když Johnnyho taneční partnerka Penny zjistí, že je v jiném stavu, a nemůže se zúčastnit vystoupení v sousedním hotelu, souhlasí Johnny, že místo ní zatančí s Baby. Začnou intenzivně trénovat a společné hodiny tance je natolik sblíží, že jejich vztah přeroste v lásku. Opravdovost citů však musí projít řadou těžkých zkoušek nejen na parketu, ale především v ovzduší konzervativní morálky, která jejich vztahu nepřeje. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (960)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Legendární romantická slaďárna, která nás chlapy sice moc nenadchne, ale za tu úžasnou hudbu si určitě **** zaslouží. ***Věděli jste, že: Scénáristka Eleanor Bergsteinová se při psaní scénáře nechala inspirovat zážitky z dob svého dospívání na počátku 60. let. I ona byla dcerou bohatého židovského lékaře a během léta, které trávila s rodiči v letovisku Catskills, se zamilovala do tanečního instruktora.// Když Bergsteinová obcházela se scénářem Hollywoodská studia, přidávala k němu kazetu s kompilací dobových písniček, aby ilustrovala svou představu o atmosféře budoucího filmu.// Roli Johnnyho měl původně stvárnit Billy Zane. Producenti se však obávali jeho nevalných tanečních zkušeností.// Patrick Swayze sám napsal a nazpíval píseň "She´s Like the Wind".//Swayze málem svou roli odřekl, když se dozvěděl, kdo vyhrál konkurz na jeho partnerku. S Greyovou se výzjemně nesnášeli už od jejich prvního společného snímku "Rudý úsvit" a jejich nevraživost jim vydržela i po celou dobu natáčení "Hříšného tance".//Filmaři museli nečekaně hledat náhradu za původně plánovanou natáčecí lokaci Catskills, protože tam v té době žili už jen samí důchodci.//"Hříšný tanec" se odehrává během letních prázdnin. Filmaři ovšem natáčení o několik týdnů přetáhli a zastihl je podzim. Armáda asistentů musela v celém areálu přestříkat zažloutlé listí na stromech na zeleno; tam, kde listy už začínali padat, je dokonce lepili zpátky na větve.*** ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Ač žena, jsem značně imunní vůči romantice; vlastně se filmům založeným na tématu "ona - on - a jejich láska navzdory nepřízni osudu" programově vyhýbám. Než v knihkupectví projdu kolem regálu s růžovou či červenou knihovnou, přežehnám se proti zlu a bázlivě odvracím zrak. Čas od času však srážka s nějakým cajdákem nastane a ne vždy má tragické následky v podobě žaludečních křečí a psychického traumatu. Tak třeba "Hříšný tanec", oblíbený film mojí starší ségry. Nepropadla jsem sice kouzlu Patricka Swayzeho, nenapodobovala taneční kreace, neposlouchala soundtrack do zblbnutí, ovšem nemám ani potřebu vylévat žluč. V nejmenším mě neláká vidět "Dirty dancing" potřetí za těch cca 20 let, co navštívil poprvé česká kina, vím však, že bych tu podívanou s trochou zívání zvládla. 60% ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Když v roce 2009 opustil ve věku 57 let svět Patrick Swayze, stihl za sebou zanechat dostatek výrazných snímků. I přes existenci Ducha či původního Bodu zlomu od Kathryn Bigelow ovšem jeho nejvíce ikonickou rolí bezpochyby zůstal Johnny Castle z Hříšného tance. I proto, že většina dívek bezpochyby při sledování filmu toužili po tom být v kůži Baby a nechat se Johnnym chytit při zvedačce. S odstupem času se ovšem Hříšný tanec projevuje jako valentýnská stálice zcela právem. A film ani po 35 letech od premiéry nepřišel o neskutečnou energii, díky které dokáže plnohodnotně obstát i po téměř 4 dekád od premiéry a s nástupem každé další generace. Hříšný tanec splňuje přesně ty podmínky, které by měl hudební/taneční film mít. Parádní soundtrack a především energickou choreografii. Režisér Emile Ardolino se mohl spolehnout na choreografa Kennyho Ortegy (později zodpovědný za trilogii Muzikál ze střední) a i ten filmu dokázal dodat tu potřebnou energii, díky které prostě nestárne. Bez samotného Ardolina by ovšem jisté ikonické pasáže přeci jen vypadali tak trochu jinak. A Hříšný tanec by tak dost možná nebyl tím filmem, kterému je dnes snadné z jistých důvodů podlehnout. Překypující fajn atmosféra, která v sobě ovšem skrývá romanci dvou lidí z dvou odlišných sociálních poměrů, kdy se ze zakřiknuté Baby stane královna tanečního parketu. Swayze ani Jennifer Grey možná nepředvedli žádné oscarové výkony, v jejich výkonech byla ovšem cítit přirozenost, budování a především funkční chemie. Což je šokující především v momentě, kdy se člověk dozví, že se Swayze ani Grey ve skutečnosti při natáčení dvakrát nesnesli. Jednoduchá zápletka, která v sobě sice skrývá podzápletku o potratu či přísném otci, o tu fajn atmosféru ovšem film pořád nikdy vyloženě nepřijde. Hříšný tanec je tak esenciální feel-good podívaná, která je i přes svou banálnost a víceméně pohádkovost pořád neskutečně vtahující. A jakmile dojde na finále s Time of My Life (právem oceněnou Oscarem), propadnout sentimentu je více než těžké. Hříšný tanec možná nepatří mezi ty nejlepší romantické filmy všech dob, rozhodně ovšem patří mezi ty nejoblíbenější. A není se čemu divit. Film, který zároveň dokáže víceméně reflektovat dobu svého vzniku (i přes fakt, že se odehrává v 60. letech a dokáže i z toho lehce těžit) a přesto naplno obstát i po letech a získávat nové várky fanoušků. Neseďte v koutě a nechte se jednou za čas bezpochybnou energií téhle klasiky pohltit..... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jak jednoduchá výroba dnes již kultovního a tenkrát silně kasovního hitu:-) Musím se přiznat, že při tomto filmu mám vždy tak trochu rozdvojené pocity, úplně ho sice neodsuzuji, ale na druhou stranu ho pro svoji až nebetyčnou přeslazenost a typický amerikanismus zase i odsuzuji..Jako mladý jsem nikdy k romantickým filmům netíhnul a slaďáky mě nikdy neinspirovaly a dnes, když jsem už konečně dospěl, tak by logicky nemělo cenu vracet se k něčemu, co mě kdysi nezajímalo..Takže, šlo to sice se mnou, ale jen kolem:-) Zajímavé...Možná se mně jen tenkrát líbily všechny ty mladé roštěnky, co tam hrály, kus skrytého a vášnivého erotična, vážně nevím..Ve své podstatě se jedná o velmi jednoduchý příběh, ve kterém zní krásné písničky ( viz. "Be my baby"-Ronettes) padesátých a šedesátých let, objevují se a hrají krásní napomádovaní lidé, film je plný velmi efektních tanečních scén, příběh je však velmi dojemný a nechybí překvapivě ani trochu té morálky. Konec jak jinak než s hapíkem:-) Romantický film tedy tenkrát splnil určitě svá nevelká očekávání, dokázal zaujmout dospívající mládež a Swayze byl určitě idol všech tehdejších pubescentek. Taneční školy začaly vyučovat mambo, protože tento nový tanec ovládl záhy všechny diskotéky.. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru špička. Proč tomu vyčítat přílišnou romantiku, cheesy hlášky nebo předvídatelnost? Neřekla bych, že zrovna o to v těchto filmech jde - o nečekané zvraty a absolutní originalitu. Dnes už kultovní soundtrack a velmi, velmi sympatická dvojice protagonistů. Jennifer Grey je jako Baby roztomilá, ne tuctově hezká a přesto přitažlivá a v této roli přirozená. Swayze skvěle kombinuje živelnost, rozervanost, floutkovství a "citlivost" (však kdyby jí neměl, byl by to na houby hlavní hrdina). Taneční čísla jsou výborně natočena, prostě tancuje se tam hodně a kouká se na to moc pěkně. Romantika jak řemen. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (86)

  • Jennifer Grey bylo 27, o deset let více než Baby. Na castingu měla pět minut na to, aby ukázala, že by mohla hrát mladší. (Kulmon)
  • Taneční choreografii má na svědomí Kenny Ortega, který o dvacet let později režíroval trilogii Muzikál ze střední (2006, 2007, 2008), na níž také spoluvytvářel taneční choreografii a za kterou obdržel i několik cen (např. i jednu Emmy). (elisheva)
  • Scéna, kde sa Baby (Jennifer Grey) s Johnnym (Patrick Swayze) okolo seba plazia na dlážke, pôvodne v scenári nebola, no keď režisér videl, ako sa herci odreagovávali počas prestávok, scénu nakrútil a použil ju vo filme. (Karush)

Související novinky

Nový Hříšný tanec na obzoru?

Nový Hříšný tanec na obzoru?

15.07.2020

Herečka Jennifer Grey se upsala novému – zatím nespecifikovanému – tanečnímu muzikálu pro studio Lionsgate. Detaily se zjevně zatím tají, podle mnohých spekulací by se však mohlo jednat o jakési… (více)

Za zvuků hudby... předěláváme

Za zvuků hudby... předěláváme

21.08.2009

Dost bylo válek na vzdálených planetách (doufám, že vás teaser na Avatara příliš nezklamal), pojďme si trochu zatančit a zazpívat ;-). Tento týden se vynořily tři hudební projekty, které stojí za… (více)

Reklama

Reklama