Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 857)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Viděna DC verze (133 min.) Upřímně, další film, na který jsem se "bál" podívat. Jednak proto, že opět jej předcházela pověst "ten Donnie Darko je prostě nejlepší!" a jednak proto, že když jsem před pár dny viděl film Mr. Nobody, někteří tam psali "pokus o Donnieho Darka 2" a to mě trochu odradilo (protože se mi Mr. Nobody nelíbil). Nicméně, jsem rád, že jsem nedal na ten "strach" a nakonec jsem tento film zhlédl. A je to vskutku zvláštní dílko… Celou dobu jsem si říkal, co je na tom tak těžkého pochopit, vše bylo tak jasné, ale pak přišel konec… a najednou to nebylo až tak jasné. :-) Donnie Darko je film, na který se určitě podruhé podívám, aby mi došlo pár věcí. Co mě opravdu potěšilo, bylo obsazení - skvělý Jake i Maggie, tak trochu nevšední učitelka Drew taky potěšila a slizká role pro Patricka Swayzeho mě přímo nadchla. Možná, že až mi dojde vše, dám plné hodnocení, zatím zde nechám čtyři spokojené hvězdy. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko se mi hodnotí hodně špatně. Trvalo mi hodně dlouhou dobu, než jsem dokázal do snímku proniknout a naplno si jej uživat. Jakožto kultovní snímek samozřejmě netrpí absencí geniálních scén, ale na druhou stranu se rozjíždí velmi pozvolna. Jake Gyllenhaal hlavního hrdinu zahrál naprosto dokonale, ve filmu se mu nikdo nevyrovná. Cením si dokonce i Frankova kostýmu, který vypadá jakoby jej tvůrci ukradli z nějakého nízkorozpočtového béčkového hororu, což mu dodává na hrůzné autenticitě a dotváří tak atmosféru a celkové vyznění snímku. Hodnotil bych jako slabší průměr, ale kvůli jedné velmi povedené scéně si Donnie zaslouží plnohodnotné průměrné ocenění. Pokud někoho zajímá, kterou scénu mám na mysli, tak vězte, že je to ta s Patrickem Swayzem, ve které přednáší ve škole a Donnie tam všem do obličejů vykřičí pravdu. To je jedna z nejskvostějších scén, jakou jsem měl kdy možnost vidět. Z celkového pohledu mám z Richarda Kellyho nepříjemný pocit jakéhosi pseudorežiséra, který sahá mnohem výše, než by měl. [TOP 19/11 86%] ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem moc nepochopil. Samozřejmě mám svoji interpretaci (kterou nikomu vnucovat nebudu), ale jestli se alespoň trochu podobá režisérovu záměru, doporučil bych vám spíše snímky Osudový dotek nebo Svěrací kazajka, kde je podle mě dané téma zpracované lépe. Jinak atmosféra, herecké výkony, kamera, střih, hudba...nemám co vytknout (snad jen ta americká vlajka na Donnieho postelí, v krabici s věcmi vyhozené učitelky...no dobře, některé věci je lepší ignorovat ;-) ). Opravdu zajímavý a ojedinělý film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Temnější vize Americké krásy s dokonalou režií. Mladý neznámý Richard Kelly předvedl, že dokáže hodně. Hudba nemá tu nejmenší chybu. Střih a kamera jsou též perfektní. Herci jsou lepší než by se dalo čekat. Drew Barrymore tu podle mě odvádí asi nejlepší výkon kariéry :). Mladý Jake Gyllenhaal má dobře našlápnuto (až na budoucí Den poté). Tato temná vize chlapce, který touží po "píchání" a vyznání svého neklidu v sobě. Během 30 dní do "konce světa" se jeho život lehce mění a on dělá věci, které mu jsou "přikázány". Velmi zajímavý film, jehož příběh a hlavně konec se (jak vidím podle komentářů) dá vyložit mnoha způsoby. PS: Lynch je pro Kellyho opravdu idolem....:) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Kelly .. Ničím strhující snímek, jenž je pouze formálně skvěle vystavěný. Může za to povedená režie a skvělé herecké výkony většiny představitelů. Ovšem žánrové zařazení už je složitější a konečné zapůsobení snímku je nejen velmi různorodé, ale jelikož jde o časoprostorové pochody, je téměř nemožné najít nějaké obecné vysvětlení.. __ Jako celek mne Donnie Darko nechal poměrně chladným. 50%. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (53)

  • Vzhledem k tomu, že měsíc a půl před premiérou došlo k teroristickým útokům (11. září 2001) a v reklamách na film se objevovalo padající letadlo, byly tyto propagační materiály staženy, což mělo za následek, že film v kinech propadl kvůli nedostatku reklamy. Své diváky si film získal až během vydání na DVD, kdy se stal hitem a přitáhl kultovní pozornost. (Sufferer)
  • Britský magazín Empire v roce 2006 zařadil film na druhé místo žebříčku 50 nejlepších nezávislých filmů všech dob. (duklak2)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama