Reklama

Reklama

6. Batalion

Trailer

Obsahy(1)

Po útoku na Pearl Harbor obsadili japonské jednotky Filipíny, kde zřídili několik zajateckých táborů. Vojáci, kteří se nechali zajmout, byli pro ně podřadnými lidmi. Podle toho s nimi japonští věznitelé zacházeli. Než by zajatce vydali zpět, raději je hromadně zabíjeli. To se dělo zejména ke konci války, kdy Japonci ustupovali americké přesile. V zajateckém táboře Cabanatuan bylo vězněno přes pět set Američanů. V lednu 1945 naplánovali američtí velitelé mimořádnou osvobozovací akci. Přes sto příslušníků zvláštní jednotky muselo proniknout na nepřátelské území, projít džunglí až k přísně střeženému táboru a dostat na svobodu více než pět set krajanů, kteří byli na pokraji smrti hladem a vyčerpáním... Americký film režiséra Johna Dahla je rekonstrukcí skutečné záchranné akce, která nemá v dějinách druhé světové války obdoby. Příběh je doplněn důležitými vedlejšími motivy: autoři líčí též nelidské podmínky v táboře a příběh lékařky, která se kvůli milovanému muži stane vůdkyní protijaponské opozice a s nasazením života posílá do tábora léky. Tvůrci se inspirovali jak klasickým válečným filmem Most přes řeku Kwai, tak i nedávným velkolepým dramatem Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád válečné snímky. A zejména z americko-japonského prostředí. Tady to ale zkrátka tvůrcům totálně nevyšlo. Hromady žvástů, málo přesvědčivé hraní některých herců a minimum akce snímek spolehlivě pohřbilo. Takhle si žluťáckej POW z Krále krysy zkrátka nepředstavuji. Ta hvězda je jen za snahu a oprášení jedné ze slavných a skutečných akcí elitní jednotky Rangerů. ()

Charon11 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si nechával tento film s tím, že na něj mrknu, až bude pohoda a hodně času. Právě jsem si ho pustil a mohu odpovědně. Prohlásit, že jde o 110 minut nudy a o 18 minut rádo by bojové akce. Tento námět si jistě zasloužil lepší scénář a lepší režii. Nebudu popisovat chyby, které byly učiněny, tržby mluví za vše. Mrzí mě, že jsme čekal tak dlouho na tu bojovou akci a ta byla natočena hodně amatérsky.... ()

Reklama

robo7773 

všechny recenze uživatele

**** (83 bodov zo 100) Paradny vojnovy prbeh, o najvacsej zachrajnej akcii v druhej svetovej vojne. Ak sa niečo podobne ozaj udialo, tak klobuk dole pred tymi chlapikmi, co vsetko dokazali spravit a riskovat vlastne zivoty aby zachranili ostatnych spolubojovnikov. Perfektne prepracovany plan akcie, ktory vysiel do absolutnej spokojnosti a vyhre. Tato snimka patri jednoznacne do mojej filmovej vojnovej elity!!! ()

Magyar odpad!

všechny recenze uživatele

Do očí bijící propaganda americký armády pro blbečky a dorost. ___ Válka je svinstvo, špína, děs, návrat k nejprimitivnějším formám přežití. OK, někdy je třeba vojensky zasáhnout, ale nehrajme si na opak, nezavírejme oči a neotvírejme ústa pro pění oslavných ód. Jinak se dopustíme odporný relativizace ceny lidskýho života, stejně jako se to povedlo tady Dahlovi. Definitivně mě v tomto názoru utvrdil závěr, kdy už to rejža nemohl vydržet a z gustem do země zašlapal poslední živou rostlinku individuálního bytí. Smrt je přeci hnedle veselejší, když se ukazuje, že láska ženy dobře poslouží jako zdroj síly vojáčka táhnout zubožené šiky k vítězným zítřkům. Uvědomělé milé zbudou jen oči pro pláč, ale pochopí to. Protože hvězdné vlajky vlajou, polnice troubí tklivou melodii a do nebes vzlétá naleštěnej bombarďák US Army, juchů! ___ Lepší volbou k tématu konce války na Filipínách je kniha Šóhei Óoky "Ohně na planinách". ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Á, tady si někdo ukousl větší sousto, než byl schopen polknout. Válečný „malofilm“ podle skutečného příběhu sice nenabízí ani milimetrovou atmosféru, za to disponuje dvěma neatraktivními liniemi, ukazující na jedné straně skupinku uvězněnou v japonském zajateckém táboře plus na druhé vojáky vyslané na záchranou misi za jejich vysvobození . A teď to „nejlepší“, obě dvě partičky jsou mi úplně volné a jejich story mne nechává totálně chladným. John Dahl zkrátka ještě nedorostl takového tématu a jím vybraní herci mu to nijak neusnadňují. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Joseph Fiennes kvůli roli majora Gibsona zhubl o 20 liber a po celých pět měsíců natáčení si udržoval váhu přísnou dietou a pravidelným cvičením. (Karlos80)
  • Film byl dokončen už v roce 2002, ale jeho premiéra byla několikrát odsunuta, až se nakonec objevil v kinech v říjnu 2005. Jedním z důvodů byla i změna distributora. Walt Disney Company byl nahrazen Miramax Films. (Karlos80)

Reklama

Reklama