Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev učinila extrémně vzácné rozhodnutí a oficiálně potvrdila, že je devatenáctiletá studentka prvního ročníku vysoké školy posedlá zlý duchem. Příběh filmu V moci ďábla pojednává o dramatickém soudním líčení s farářem, odsouzeným za nedbalost, která vyústila ve smrt mladé, údajně posedlé dívky. V hlavní roli snímku, založeného na skutečných událostech, se představí LAURA LINNEY jako Erin Bruner, obhájkyně otce Richarda Moorea (TOM WILKINSON), který kontroverzní vymítání ďábla vedl.

Emily Rose (JENNIFER CARPENTER) opouští svůj klidný venkovský domov, aby mohla studovat na vysoké škole. V osamělé noclehárně ji však jedné noci potká děsivá "halucinace", po níž ztratí vědomí. Útoky se postupně stávají častějšími a jejich intenzita se stále stupňuje, proto se nábožensky založená Emily rozhodne podstoupit vymítání ďábla pod vedením faráře, otce Richarda Moorea. Když pak mladá dívka během obřadu zemře, je farář obviněn ze zabití z nedbalosti. Roli jeho obhájkyně neochotně přijímá renomovaná právnička Erin Bruner, jejíž skálopevný ateismus a nedůvěra v nadpřirozeno jsou v průběhu soudního procesu nalomeny oddanou vírou otce Moorea a zvláštními, nevysvětlitelnými okolnostmi, které případ provázejí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (696)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Zlý film. Učebnicová dávka hrůzy a strachu. V měřítku svého žánru s The Exorcist absolutní vrchol. Diváka přivede na temnou stranu Měsíce - mrtvého prostředí, kdy se divák dostává do pocitu panického strachu. Jennifer Carpenter perfektní. Hudba démonická - Young je král. Režie skvělá - Scott Derrickson je sám tak trochu satan. Scéna na farmě patří k tomu nejděsivějšímu, co jsem kdy viděl - nedýchal jsem, ta úzkost na hrudi, mrazení po celém těle brrr! +++ Zde přidávám nahrávku skutečné Emily Rose z vymítání. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nálepka "podle skutečné události" obvykle způsobí větší porci mrazení v zádech, případně "to mě taháte za fusekli" efekt. "Exorcism of Emily Rose" patří do první kategorie, navzdory horrorovému motivu s nadpřirozenými jevy působí uvěřitelně, tvůrci vsadili na atmosféru, komorní prostředí a netradičně také na soudní síň, což z mého hlediska poněkud ubíralo grády. Každý divák si může sám udělat názor na tento případ, otázkou však je, nakolik věrně jsou události vylíčeny, co chybí, co je navíc a co se vůbec nestalo. Celkový dojem z filmu je ovšem kladný - kvalitní, inteligentní, mrazivé drama se solidními hereckými výkony. 75% ()

Reklama

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Jak já se na to dívám, tak podle mě je to jeden z nejhorších možných přístupů k odvyprávění příběhu Anneliese Michel. Soudní drama, duchovní cesta advokátky, způsob zobrazení posedlé dívky a zjevování démonů, škaredý vizuál, všechno ten nejhorší neuctivý trash. To už snad i béčková exploatace by byla lepší, než tahle středostavovská bezmyšlenkovitá doslovná vizualizace. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jak výstižně poznamenal hlas v česky dabované verzi, „o skutečné události se opírající“ soudní horor (?), sledující proces s farářem, jenž údajně nese vinu na smrti devatenáctileté dívky. Ta začne krátce po získání vysokoškolského stipendia sekat latinu (a taky aramejštinu a němčinu), kroutit se do prapodivných poloh a pojídat více než čtyřnohé potvůrky běhající po zdech. Čili mírnější verze Vymítače ďábla, která navíc není jenom samoúčelnou provokací. Třeba tu holku skutečně posedl ďábel. Chápejte: já jsem tomu nechtěl věřit a svou pozornost jsem upínal ke každému racionálně vysvětlitelnému protiargumentu, jenže – když ony byly ty hororové flashbacky tak sugestivní… . Kýženého děsivého efektu dosahuje celovečerně debutující Scott Derrickson kamerou, celkovou stylizací těch scén, přesvědčivě vyšklebenou Jennifer Carpenterovou (ano, Dexterova ségra) a mistrovským ozvučením (už dlouho jsem sebou tak neškubl při pouhém zavrzání kdesi ve tmě). Scény ze soudní síně a blízkého okolí již tak zajímavé nejsou. Laura Linney i Tom Wilkinson sice odehrávají svůj vysoký standard, ale scénáristova neochota vzepřít se hollywoodským šablonám číší z každého dialogu, z každého dějového zvratu (nejvíce z toho finálního). Po delší době jsem se nicméně zase u nějakého amerického filmu dobře pobál, obstojně pobavil a když si někdy půjdu ve tři ráno pro sklenici vody, pak jedině s baterkou. Pravda mívá záludné podoby. 80% Zajímavé komentáře: Le_Chuck, Nick Tow, Magneto, Triple H, Gardenboy ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Netradičný pohľad na súdny proces, v ktorom nie ľud vs. father Moore, ale fakty vs. zdravý rozum hrajú prim. Nieže by som nejakej strane nadržoval, ale takú výbornú argumentačnú bitku som vo filme dlho nevidel. Keď do toho započítam flashbacky z vymietania (vrcholná scéna v stodole), tak máme 4 hviedzy ako vyšité. Laura Linney je velice sypatická a dobrá herečka, ale pomyselného Oscara snímku vyhráva Campbell Scott, ktorého výrazové a verbálne monológy boli ... uhm, no ďábelsky presvedčivé. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (43)

  • Film sa inšpiruje skutočným prípadom mladej nemeckej dievčiny Anneliese Michel. Vyšetrovanie v jej prípade preukázalo, že zomrela na podvýživu a dehydratáciu, za ktorú boli zodpovední rodičia a kňazi. Pred smrťou vážila 30 kíl, mala polámané kosti, sama sa nevedela hýbať a mala zápal pľúc. Dvaja kňazi desať mesiacov praktikovali rituály vyháňania diabla. Po jej smrti boli rodičia a dvaja kňazi obvinení zo zabitia z nedbanlivosti. Prípad slúži ako ukážka zlej diagnózy mentálnej poruchy, nedbanlivosti, násilia a náboženskej hystérie. (Raccoon.city)
  • Farby vo flashbackoch boli vytvorené realistickejšie, aby odrážali podtón svedectva. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Krajní meze budou znovu děsit

Krajní meze budou znovu děsit

23.06.2014

Scott Derrickson si vybral další zajímavý projekt. Režisér hororů V moci ďábla, Sinister a Chraň nás od zlého sice chystá natáčení marveláckého Dr. Strange, hodlá při něm ale pracovat na svém dalším… (více)

Goliáš bude hodovat v pekle

Goliáš bude hodovat v pekle

23.01.2011

„Ve stylu 300“ je už poněkud ošoupaná formulka, ale Hollywood s ní pořád operuje. Několikrát jsme něco takového opravdu viděli, hlavně v seriálu Spartakus: Krev a písek či v aktuálním mixu westernu a… (více)

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama