Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)

Epizody(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiální text distributora)

Recenze (183)

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Seriál, který krásně zachycuje žně, namáhavou práci kombajnérů, krásnou českou přírodu a že nad tím všude vlaje rudá hvězda a hesla: "Ani zrno nazmar" vůbec nevadí, prostě taková ta doba byla a byla lepší než dnešní, nebo ne? Doporučuji...podívejte se všichni kdo nemáte předsudky vůči zemědělství a komunismu. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Možná jsem trochu úchyl, ale mě to baví:-)) Nekolegiálnost družstev, špatné svačiny, nedostatek řemenů do kombajnů, věčně nadržený Hanzlík, postrach všech brigadýrů Bohouš Straka...zápletky a postavy jako hrom! A pak tu samozřejmě máme hi-tech Moučku, který telefonuje ze svého automobilu a operativně řeší naložení kombajnů na vagony...to si nikdo nesmí nechat ujít:-) P.S V posledních dvou dílech (např. scéna s převrácením kombajnu) je využito i akčního soundtracku! To jsem si dřív nevšiml:-)) ()

Reklama

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Ani zrno nazmar, i když ta tvůrčí půda prorostla odolným plevelem. Pánové Dietl & Dudek vejdou do dějin jako geniální agitátoři na socialistických polích, na nichž se odehrává podstatná část tohoto seriálu, který ukazoval, kam to lze dotáhnout, když máte vůli, odhodlání a dobrý kombajn. V silném hereckém ansámblu není slabých hereckých výkonů, avšak snad ze všech herců je cítit faleš a hrané přesvědčení zemědělce oddaného socialismu. Nechci jmenovat, kteří herci byli natolik ve svých výkonech nesnesitelní, a tak to shrnu v jeden celek farizejů, kteří by v čase normalizačních změn hráli i zadarmo, aby se zviditelnili. Ostřílený režisér Jaroslav Dudek tentokrát režijně selhal po řemeslné stránce a brilantně věrohodný scenárista Jaroslav Dietl ve snaze vzdát poctu kuchařům, prodavačkám a zkrátka všem profesím dělnické povahy, tak v žádném případě nesměl opomenout kolchoz a zemědělství jako takové, protože ukázat na polích práci kombajnistů, kterak brilantně na nových strojích sklízejí úrodu, je věc záslužná a komu čest, tomu čest, soudruzi. Něco tak úděsně blbého se jen tak nevidí. A to nemluvím o tom, jak to bylo poplatné době. Vzdát práci čest formou seriálu ani tak nevadí, ale klidně se doprostřed scény mohl v každé epizodě postavit otep slámy a vyšlo by to nastejno. Vždyt i ta hrající si kotata vyplnující přestávky ve vysílání, byla tehdy záživnější, než hrátky kombajnérů v čase žní a malin přezrálých. Soudržnost a oddanost osouložit každého kombajnéra z party v Nepomuku vládními papaláši, bylo z hlediska vytváření a dodržování socialistických závazků přímo aktem neocenitelným, a v podstatě ne vždy proveditelným. V létě, potažmo v době žní, se stmívá přece jen později, a tak by každá nepřístojnost na poli byla už z dálky vidět. Ovšem jít souložit mimo pole a za kombajn nelze, protože se musí dbát na družbu a vše stěžuje fakt, že ne každý kombajnér je ochoten ve své pracovní době dodržovat závazky vůči straně. Proto byl poměr mezi muži a ženami v tomto seriálu tak vyvážený a kdo nešel do páru, tak si to pak zodpovídal před komisí a dlouhou dobu si v seriálech ani neškrtl. Mám pocit, že většina herců by se místo účinkování v takové pokleslé slátanině raději nechala mlátit cepem po zádech a vsadila by se s kolegy o to, kdo dá první výpověď, tak na toho za odměnu čeká facka. Facku si však měli dát všichni, kdo se podíleli na téhle agro kravině. A že jich nebylo zrovna málo těch zasloužilých a národních umělců, co potom kritizovali to, v čem hráli. Ale tehdy byli vůbec rádi, že v něčem hrají. Mé hodnocení: 0% ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čo môže byť krajšie ako spoznávať šíre lány vlasti milenej z kabíny kombajnu? Kolektív pracovníkov brigády STS Nepomuk v rámci hesla "work & travel" putujúc z južného Slovenska na južnú Moravu a odtiaľ do južných Čiech zisťuje, že "všude chleba o dvou kůrkách", akurát niekde vám ho viac omastia a niekde vám namiesto neho dajú Pacholíka a ešte sa tvária urazene, keď vám nešmakuje. Partia drsných chlapov pod vedením nepriebojného dosadenca Kubánka si o svojom brigadírovi myslí svoje, no on sa postupne zázračne povahovo mení, mužnie a asertívnie, že im nezostáva, než ho v novej podobe akceptovať, až na večného rebela Straku. Viac v komentároch k jednotlivým epizódam. O seriáli som dlho nemal potuchy, za socíku ma minul, dostal som sa k nemu skoro 35 rokov po jeho vzniku a bol som očarený. Námetom, scenárom, hereckým obsadením, chceným aj nechceným humorom. Pre mňa osobne patrí k tomu najlepšiemu z normalizačnej seriálovej tvorby a po treťom kompletnom zhliadnutí v priebehu dekády nemôžem dať menej ako plný počet. ()

marttaN 

všechny recenze uživatele

Dietl byl prostě "prodejná kurwa" (myslím to v dobrém smyslu), soudruzi si žádali agitační seriál o statečných kombajnérech, tak Jarda vzal tužku a dal jim co chtěli. Rachitického ynteligenta se sennou rýmou v podání Honzy Hartla si během seriálu prostě zamilujete a i další herci hrají dobře, Menšík v roli takového mentora mladého brigadýra, Hanzlík jako nemotorný lamač srdcí, nebo Jiří Samek coby charismatický záporák Straka. Teda kapitola sama pro sebe je Moučka v roli jak jinak soudruha ředitele, tohle je fakt maso, ale taková byla doba, takže zatracovat tenhle seriál by byla škoda. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Jaromír Hanzlík (Vilda Muclinger) hraje roli sebevědomého playboye a lamače srdcí dívek a žen, kterým se stále snaží dostat za každou cenu do kalhotek. Vilda Muclinger na krku nosí přívěšek býka, který má dodat jeho sexuálním schopnostem patřičnou váhu. Tento býček se dal opatřit za socialismu z některých španělských vín značek Sangre de Toro, Torres apod. Že tuto figurku nosí dospělý muž působí značně infantilně. (Cenobita)
  • Každý díl začíná několika vteřinami dílu předešlého. (M.B)
  • V 50. letech, po kolektivizaci vesnic a založení jednotných zemědělských družstev, byly zakládány strojní traktorové stanice (STS). Strojní traktorové stanice vlastnily veškeré zemědělské stroje a poskytovaly služby zemědělským družstvům. Služby zahrnovaly veškeré zemědělské práce, počínaje přípravou polí před setím až do sklizně. Rozmachem družstev si již družstva sama kupovala zemědělské stroje a práce na polích si vykonávala sama. Strojní traktorové stanice už jenom prováděly opravy těchto strojů. (sator)

Reklama

Reklama