Reklama

Reklama

Na konci všech válek

  • USA To End All Wars (více)
Trailer

Obsahy(1)

Válečným zajatcům zbývá už jen důstojnost... Nechvalně proslulou Železnici smrti nechali vybudovat Japonci v letech 1942 a 1943 jako důležitou dopravní tepnu mezi Thajskem a Barmou. Železnice byla vybudována v extrémně krátkém čase a nesmírně náročných přírodních podmínkách. Japonci na její stavbu kromě asijských dělníků využívali i spojenecké válečné zajatce, které sem přesunuli ze zajateckých táborů. Příběh snímku Na konci všech válek vychází ze vzpomínek skotského kapitána Ernesta Gordona, který se stal přímým účastníkem této tragické události v roli válečného zajatce. Vysoškolský student Ernie (Ciarán McMenamin) narukoval do války s vidinou, že se stane součástí historie, proto hrdě vstoupil do řad Argyllské a Sutherlanské horské pěchoty. Osudem Argyllských bylo vždy tvořit poslední obranou linii a tento osud se znovu naplnil tváří v tvář porážce a zajetí nepřátelskými silami. Po pádu Singapuru v roce 1942 jsou členové batalionu velícího důstojníka McLeana (James Cosmo) a jeho zástupce majora Campbella (Robert Carlyle) zajati japonskou armádou a drženi v pekle thajského zajateckého tábora, následně donuceni v otrockých podmínkách stavět železnici uprostřed džungle. Železniční trať vzniká na mrtvolách zajatců, kteří předtím museli čelit hrůzným válečným zločinům. Jen člověk s nadějí a rozhodností dokáže přežít a snášet neuvěřitelnou bolest a utrpení v místě, kde má život jednotlivce cenu váhy pírka. (Česká televize)

(více)

Diskuze

mirec88

mirec88 (hodnocení, recenze)

whack: keď už, tak to neboli Američania, ale Briti. A myšlienka modliť sa za svojich nepriateľov nepochádza z Ameriky, ale z Biblie.

na příspěvěk reagoval whack

whack

whack (hodnocení, recenze)

"Modli sa za svojich nepriateľov" a iné moralistické keci, to čo malo byť? Jedna vec je poukázať na absurditu vojen, druhá, robiť to skrz náboženskú propagandu. Američania.....

na příspěvěk reagoval Martin741

JimmyHayek

JimmyHayek (hodnocení, recenze)

Musím říct, že mě film po většinu doby moc neoslovil. Přišlo mi, že ději chybí nějaká jasná dějová linka, což například v Most přes řku Kwai byla stavba mostu a vše se točilo kolem ní. Tady byla stavba železnice odsunuta obrazně až na druhou kolej. Nicméně při scéně, kdy se Gordon vydal pomoci raněným nepřátelům se slovy „Doneste mi vodu“, tak mi vyhrkly slzy do očí. A najednou si člověk uvědomí tu absurditu války.

Žralok

Žralok (hodnocení, recenze)

Pěknej film kterej mimo jiný ukazuje že Japonci byly o hodně větší svině než Němci. Ale o tom se moc nemluví protože to bylo někde v Asii zatimco skopčáci byly tady.

Reklama

Reklama