Reklama

Reklama

Sissi

Trailer

Obsahy(1)

Cesta lásky vede z rodinného sídla k císařskému dvoru. První část klasické rakouské romantické trilogie v hlavní roli s Romy Schneiderovou. Píše se rok 1853 a bezstarostná a rozverná šestnáctiletá dívka, bavorská princezna Alžběta, zvaná Sissi, si užívá dospívání na rodinném sídle, kde je coby oblíbená dcera bavorského krále Maxmiliána I. Josefa, vychovávána ke svobodomyslnosti a lásce k přírodě i umění. Když matka mladého rakouského císaře Františka Josefa, Žofie Frederika Bavorská, pojme plán na sezdání syna s Alžbětinou starší sestrou Helenou, zvanou Néné, doprovází ji na cestě do rakouského Bad Ischlu právě Sissi. Zatímco Néné se připravuje na ceremoniality seznámení s Františkem, Sissi si užívá místní přírody a rybaření. A shodou okolností se právě při té příležitosti setká s mladým císařem, kterému její krása i osobnost okamžitě učarují... Rakouský producent, scenárista a režisér specializující se na oddychové kostýmní snímky Ernst Marischka pojal plán na filmové ztvárnění mladé lásky populárního císařského páru na základě operety, kterou připravil a s velkým úspěchem před válkou uvedl jeho starší bratr Hubert. Jelikož práva na adaptaci od Huberta již ve třicátých letech odkoupilo americké studio Columbia (výsledkem byl snímek The King Steps Out od Josefa von Sternberga), koupil Ernst práva na dvojdílný román Marie Blank-Eismannové "Úděl císařovny Alžběty". Do hlavních rolí obsadil začínající herečku Romy Schneiderovou, dceru dobové hvězdy heimatfilmů Magdy Schneiderové, a mladého představitele romantických partů Karlheinze Böhma.
Během uvedení předčil snímek veškerá očekávání a stala se z něj senzace nejen v Rakousku a okolních zemích. Dodnes náleží mezi divácky nejúspěšnější německy mluvené produkce, ale navíc sehrál zásadní roli v utváření mezinárodního obrazu o Rakousku i životě samotné císařovny Alžběty. Mnohé historické nepřesnosti z filmu vstoupily do obecného povědomí chybně jako fakta, která ale na druhou stranu ze Sissi učinila komerční ikonu. Právě z ní, ale i malebných scenérií prezentovaných v tomto filmu žije rakouský turistický ruch až dodnes. Navzdory ohromné divácké popularitě se vůči filmu ohrazovala nejen dobová kritika, ale ve zpětném pohledu i samotné jeho hvězdy. Ačkoli se Sissi pro Romy Schneiderovou stala odrazovým můstkem pro velkolepou mezinárodní kariéru plnou herecky náročných rolí, nikdy se nedokázala zbavit stigmatu, které na ni vrhala role romantické princezny. Karlheinz Böhm se následující roky pokoušel vymanit ze škatulky milovníků v kostýmních filmech, až se mu to povedlo titulní rolí v legendárním psychologickém krváku Šmírák (Peeping Tom). Skandál, který jeho part vyšinutého vraha ve své době vyvolal, úspěšně ukončil nejen jeho kariéru v německých filmech, ale i reputaci doposud uznávaného režiséra Michaela Powella. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ach, Franci. Všechno by bylo tak krásné, kdybys nebyl císařem." Tvářilo se to romanticky, ale bylo to drsné. Vždyť co by se mohlo mladé svobodomyslné holce mohlo stát horšího, než vyměnit radostné pobíhání po lese za administrativní plnění císařských protokolů? Asi nic, ale tady se to bere jako výhra, tak se s tím smířím a budu se bavit při hraní kuželek s hýřícím vévodou Maxem Bavorským, hledat teroristy s potrhlým četnickým majorem Böcklem a posmívat se císaři za to, že mu manželku vybírá Mamá. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sissi je presne ten istý prípad ako Vinnetou. O histórii sa nič nedozviete (možno trochu), ale nebolo to zámerom tvorcov a ja im to vyčítať nebudem. Ide tu o čistú zábavu, určenú najlepšie na obdobie nejakých sviatkov. Sissi je vlastne taký Vinnetou pre ženy. Ja jej dávam za štyri, pretože moja mama bola z tejto trilógie hotová a urobila jej veľkú radosť každé vianoce. Takže je to vynikajúco natočený film pre svoje cieľové publikum. ()

Reklama

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Komentář vložím k prvnímu dílu této trilogie. První a druhý díl sou potěšením jak pro oko co se týče krásné horské přírody tak i kvůli krásné Romy. Nechci zatracovat díl třetí ale přišel mi o krapet nudnější. I pro mě jako pro chlapa se jedná překvapivě o dechberoucí serii. Dlouho mi tenhle skvost unikal ale teď už mám dušu v péří :-)) ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Sissi, osudový film pro Romy Schneider. Na jednu stranu z ní definitivně udělal hvězdu evropského formátu, na druhou stranu jí vypálil cejch, kterého se pak celý život zbavovala. Lidé si ji začali se Sissi ztotožňovat a předpokládali, že mladá Romy je stejná i ve skutečném životě. Ještě po 20 letech, kdy natočila Ďábelskou trojici, se tato Sissi generace bouřila a nechápala, jak tato sladká princezna mohla hrát nechutnou vražedkyni Philomenu Schmidt. Nicméně tento film je řemeslně velmi dobře odvedený. Ernst Marischka dokázal 10 let po válce Rakousku nejlepším možným způsobem připomenout zlaté c. k. časy, kdy Rakousko ještě byla velmoc. Příběh mladé bavorské princezny a císaře plyne příjemně a přirozeně. Zkrátka a jednoduše, milý film, který se skvěle hodí do vánočního času... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to taková hezká, líbivá televizní produkce, které prostě nešlo o to, aby se držela skutečných fakt, ale prostě o to, aby se podpořil symbol, který mohou Rakušané milovat. A to se jim, díky Romy Schneider, také povedlo. Na Sissi se krásně kouká, ale to je opravdu všechno. Ten příběh sám o sobě je jen další romance. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (16)

  • Scény mladosti Sissi (Romy Schneider) na jazere Starnberg sa v skutočnosti natáčali na zámku Fuschl pri jazere Fuschl v regióne Salzkammergut, pretože zámok Possenhofen, kde v skutočnosti vyrastala, bol v tom čase v zlom stave. (Arsenal83)
  • Cisár František Jozef I., ktorého stvárnil Karlheinz Böhm, mal v skutočnosti obrovské množstvo titulov. Bol cisárske a kráľovské Apoštolské veličenstvo z Božej vôle rakúsky cisár, český, uhorský, lombardský a benátsky, dalmátsky, chorvátsky, slavónsky, haličský, vladimirský a ilýrsky kráľ, jeruzalemský kráľ, rakúsky arcivojvoda, toskánsky a krakovský veľkovojvoda, lotrinský, salzburský, štajerský, korutánsky, kranský a bukovinský vojvoda, sedmohradské veľkoknieža, moravský markgróf, hornosliezsky, dolnosliezsky, modenský, parmský, piacenzský, tešínsky, dubrovnícky a zadarský vojvoda, habsburský, tirolský, kyburský a goricijský kniežací gróf, tridentské a brixenské knieža, hornolužický, dolnolužický a istrijský markgróf i srbský veľkovojvoda. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama