Reklama

Reklama

Vrcholně poetický umělecký western? To si pište. A jaký. V případě tohoto snímku rozhodně nebyly dvě nominace na Oscara uděleny zbůhdarma. Právě naopak, film režiséra Andrewa Dominika patří mezi nejpozoruhodnější snímky tohoto žánru za posledních deset let. A rozhodně nejen proto, že v něm hlavní roli největšího desperáta Divokého západu sehrála mezinárodní superhvězda Brad Pitt a ve vedlejší roli se až neskutečně blýsknul Casey Affleck, bratr staršího, zatím známějšího Bena. Jaký vlastně byl lupič Jesse James? A proč došlo k tomu, že se devatenáctiletý idealista Robert Ford, Jesseho přítel a člen jeho gangu, postavil proti muži, jehož od dětství zbožňoval? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (735)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla mňamka, u které mi ty tři hodiny rychle utekly... Z Brada šel tentokrát opravdu místy stach a navození situací, kdy si nikdo nebyl jist jím a on si nebyl jist ostatními z bandy (a vlastně z rodiny) bylo provedeno fantasticky... Ať měl schopnost tušit dopředu věci jakoukoliv - z nervózního chování Charlieho a Roberta by i blbec vytušil, že kují nějakou habďůru a ty jejich nervózní úsměvy by jim nevěřil... Ano tohle je jiný western. Pomalý s důrazem na krásné záběry, s důrazem na detail... na ve větru se vlnící klasy ovsa, povlávající záclony v oknech farmy i lom světla od reflektoru nočního expresu ženoucího se lesem k zátarasu z pražců... S důrazem na jednotlivé postavy příběhu, kde každý dostal opravdu velký díl prostoru... K tomu všem fantastická hudba Nicka Cave a Warrena Ellise (hned jsem je poznal, ani jsem se moc nemusel přesvědčovat v titulcích) parádní minimalistická melodie něco jako v Proposition nebo The Road. Já tento příběh vždycky znal od skupiny Greenhorns, kde se zpívá : ,,Roberd Ford v nočních tmách, připlíží se jako vrah a von vám Jesse Jamese odpraví...'' Proto jsem stále čekal na tmu a ta poprava nebo snad sebevražda dopoledne mne překvapila :-). --- Tohle byla velká chuťovka a moje velká spokojenost! 4 náboje do coltu. * * * * ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Komorní film vyprávěn pomalým tempem, který sází na psychologii postav a na herectví hlavních zúčastněných a musím říci, že se vše až na vyjímky povedlo. Nejisté chování Jesseiho Jamese zvládl Brad Pitt dobře, ale největším tahounem byl samotný Casey Affleck, který zbabělce zahrál fantasticky, opravdu se mě jeho postava příčila (nominace na oskara zasloužená). Hlas vyprávěče příjemný a úhly kamery a osvícení se mě těž velice líbilo. Největším nepřítelem tohoto filmu je dlouhá stopáž, jež ze začátku se film táhne velice pomalým tempem, ale k závěru film rychleji a rychleji nabírá na tempu a rázem je konec. Mé hodnocení 4 hvězdičky… ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Andrew Dominik sa zameral na vyloženú psychologickú cestu príbehu ako celku a vytvoril 160-minútové dielo plné týchto aspektov, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú jedno z najlepších filmových diel toho roka. Ten, kto ale očakáva veľké prestrelky, alebo nedajbože druhých Siedmych statočných, bude sklamaný. Od začiatku sme svedkami príbehu, kde hlavnú úlohu vytvárajú dve postavy. Jasse James a Robert Ford. Jedná sa o postupné prerozprávanie časových faktov, od samotného spoznanie sa týchto ľudí, cez ich vzťah až po konečný výstrel a Jasseho smrť. Brad Pitt, ako Jasse, pôsobí na plátne veľmi realisticky a svojou charizmou dotvára postave potrebný „look“ ako má byť. Casey Affleck, čoby Robert Ford, pôsobí ešte lepším dojmom ako samotný Pitt. Charakter jeho postavy totiž pôsobí omnoho realistickejšie a výstižnejšie, že mu to všetci „zožerieme“ a budeme s ním dokonca aj súcitiť. Jeho postava totiž zažíva akýsi rozpad vo vnútri samého seba, a to je práve vyrozprávané v príbehu. Vo filme je veľmi veľa skutočných lahôdok, počnúc krásnou prírodou, cez samotnú kostýmovú výpravu, končiac skvelými hereckými výkonmi. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný snímok, ktorý keď budete brať ako životopisnú drámu, mapujúcu život svetovo známeho psanca v súmraku divokého západu, a odhliadnete od faktu, že žiadny pokus o klasický western (plný bankových, vlakových prepadnutí, či nemilosrdných odplát) sa konať nebude, budete zaručene spokojní. Srdečne nadelená dávka napätia a prekliate strhujúceho rozprávania ma strhla vždy vtedy, keď pomalá réžia, melancholická kamera a podmanivo hypnotizujúca hudba začali hrať prvé husle. Westernový nádych má však film nepochybne a to mu dáva nevídaný šmrnc, vyváženosť a pocit, že westernový žáner sa ešte stále hlási o slovo. Herecky s prehľadom a ja som až po skončení filmu zistil Caseyho oscarovú nomináciu, ku ktorej môžem len dodať, že bola oprávnená. 85%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Neviem prečo, ale čím viac rozprávaš, tým viac husacej kože mi naskakuje.“ Preceňovaný? Podceňovaný? Mne sa páčil z rovnakého dôvodu, z akého sa ostatným nepáčil. A ostatní možno pochopia, že to, čo otravovalo a nudilo ich (kamoš vravel, že sa zrazu zobudil a išli záverečné titulky), sa mne páčilo. Ale vysoké hodnotenie určite neudeľujem za čudný scenár ani za herecké výkony (oveľa zaujímavejší, než Brad Pitt, je mrazivý Casey Affleck a jeho ukážkovo minimalistický, psychopatický výkon). Udeľujem ho kvôli odvahe, s akou sa producent Ridley Scott (!) vrhol na trojhodinový (!) western bez akcie (!!) a vlastne bez všetkého, čo divák čaká od westernu. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (31)

  • Jelikož bylo pro gang Jesseho Jamese ježdění na koni přirozené jako chůze, musel každý herec absolvovat dvoutýdení jezdecký výcvik. (formelin)
  • Ve filmu se příliš nestřílí, ale Brad Pitt (Jesse James) i přesto potřeboval projít krátkým výcvikem: "Musel jsem se naučit tasit a střílet od boku - shodou okolností jsem na to měl stejného člověka, který přede mnou pro western Cizinec trénoval Eda Nortona - a zjistil jsem, že to je mnohem snazší, než si lidi myslí. Ta geometrie fakt funguje a člověk ledaccos strefí!" (NIRO)

Související novinky

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

04.11.2010

Vypadá to, jako by se Brad Pitt pokoušel na vlastní pěst natočit Dannyho parťáky 4. V kriminálce Cogan´s Trade si zahraje titulního Jackieho Cogana, drsného mafiánského bijce, který dostane za úkol… (více)

Oscaroví nominanti na vzestupu

Oscaroví nominanti na vzestupu

21.02.2010

Nic vám tak nenakopne kariéru jako nominace na Oscara. Jeremy Renner a Christoph Waltz by mohli vyprávět. A oni vyprávějí. Renner prozradil, že si zahraje po boku Ewana McGregora v dobovém thrilleru… (více)

Brad Pitt opět sahá po koltu

Brad Pitt opět sahá po koltu

07.02.2010

Je totiž hlavním kandidátem na ústřední roli v celovečerním filmu inspirovaném slavným westernovým seriálem Gunsmoke. Pokud nabídku přijme, na rozdíl od psance v Zabití Jesseho Jamese atd. si zahraje… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama