Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Akční velkofilm odehrávající se v atraktivním prostředí leteckých bitev 1. světové války, který se inspiroval skutečnými událostmi. Čeká Vás dobrodružství legendární Lafayettovy eskadry tvořené americkými stíhacími piloty. Ti se dobrovolně přihlásili do bojů ve Francii. Mladí letci se tak vydávají do vzdálené Evropy hnáni touhou naučit se létat na nových strojích a zažít velká dobrodružství. Ve válkou zmítané Francii se zpočátku naivní mladíci naučí pravému smyslu přátelství, odvahy i lásky a získají tak opravdové důvody pro riskování vlastního života. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (334)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tento film ve mně už po prvním shlédnutí zanechal rozporuplné pocity. Uběhl nějaký ten rok, dal jsem si reprízu a zjistil jsem, že mám se snímkem ještě větší problém než poprvé. Vzdušné boje byly velmi pěkně animované (až na nesmyslné opičárny) a s klidem bych je ocenil čtyřmi hvězdičkami, ostatní děj měl povětšinou jen na dva kousky, ale pak tady byl ještě odpadový materiál (černošský pilot- pochopitelně potomek otroka, záchrana sestřeleného kamaráda z území nikoho, evakuace čtyřčlenné rodiny z nepřítelem obsazené vesnice). Znovu také došlo na typický americký přístup- zatímco ve filmech z období druhé světové války se vyskytuje jako německý tank pouze Tiger, tady němečtí stíhači létali pouze na Fokkerech Dr.I (a to ještě ve valné většině rudých), Albatros nebo Pfalz se neobjevil ani jeden, takže jo, bylo to zklamání. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu mi snad ani tolik nevadilo hrdinství a patos, jako spíš podivný spád děje a návaznost scén na sebe. Což se týká nejen např. záchrany milované ženy (start - střih - odvoz dětí - střih - Němci - střih - dovoz dětí - střih - Němci...), ale začasto i bojových scén, jejichž průběh logikou zrovna nehýří (např. po bojové akci bez tankování hurá na nepřátelské letiště). Bojům taktéž chybí jakákoli taktika. Celé to působí moc uhlazeně a lehce, chybí tomu válečná syrovost, navíc herci působí jako by si odskočili od focení módního katalogu. Pár technických: Fokkery Dr. I neměly červenou kamufláž, stroj Rudého Barona byl výjimka (krom toho to vypadá jako kdyby Němci ani jiná letadla neměli). V roce 1917 už Zeppelíny za dne nad Francií nelétaly. Jednotka působí poněkud malá, ve skutečnosti v ní sloužilo postupně celkem 265 dobrovolníků (z toho 63 padlo). Na vrcholu nemnoha leteckých filmů z první světové neochvějně zůstává anglický film Aces High z roku 1976. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Koľko lietadiel musíš zostreliť, aby ťa tvoj otec rešpektoval?“ – „Asi len to svoje.“ TMAVOMODRÝ SVET bol lepší (PEARL HARBOR nie). Zbytočne dlhé, ale na druhej strane mi to moc nevadilo a nechal som sa unášať príjemnou atmosférou a sympatickými hereckými výkonmi (otcovský sympaťák Jean Reno). Hoci som si myslel, že to po technickej stránke bude slabota (viete, tieto francúzsko-americké koprodukcie...), v skutočnosti sú výprava, lietadlá a náročné bojové/trikové scény zvládnuté na úrovni (produkoval Dean Devlin, kamarát trikového megalomana Rolanda Emmericha). Plusom je tiež realisticky zakončená romantická línia. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Britsko-americká variace na "Pearl Harbor" a vlastně i trochu na "Tmavomodrý svět". O lásku tady jde taky, ale není to až tak komplikovaný trojúhelník. Ty letecké scény nejsou vůbec špatné, ale všechno okolo je tak trochu o ničem, průměrné. Ten příběh vedle vás ani nebude moc zajímat a budete akorát počítat, kolik postav zahyne ve vzduchu. Příliš mě to nezaujalo. Vykreslení postav spíš karikaturní, osudy rádoby silné, ale pocit již viděného také. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Předpokládám, že majitelé slepovaných "Red Baronů" si měli v modelářském spolku o čem povídat, ale milovníci příběhů přišli dost zkrátka a romanticky založení uschli načisto! Zamilovaná dvojka by nejiskřila ani kdyby jste ji polili benzínem a komunikace vázla natolik, že v případě Francouzky ve mně klíčilo podezření, že půjde spíš o mentální než jazykovou bariéru. Letecké scény, které jediné za něco stály, byly evidentně prvořadé a zjevně nikoho netrápilo, že má letec z 1.světové války melírované kučery - skandální! ()

Galerie (43)

Zajímavosti (18)

  • Režisér Tony Bill v podstatě debutuje na filmovém plátně. Zatím má za sebou desítky televizních projektů, pracoval například na Monkovi či Chicago Hope. (imro)
  • Snímek je natočen podle pravdivého příběhu letecké eskadry USA "Lafayette", jež v první světové válce bojovala v Evropě proti Němcům. (messiah)
  • Na základě filmu vznikla i počítačová hra "Flyboys Squadron". V těto hře je možně vidět některé obrázky z filmu. (ČSFD)

Související novinky

Robinson ztracený na tajemném ostrově

Robinson ztracený na tajemném ostrově

27.05.2008

Televizním seriálům se v novinkách věnujeme jen zřídka (vlastně vůbec, sypu si popel na klobouk). Jako malá náplast je tu ambiciózní nová série stanice NBC nazvaná prostě Crusoe. Ano, půjde o další z… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno