Reklama

Reklama

Píše se rok 2018 a na zničené Zemi proti sobě bojují zbytky lidí a počítačový systém Skynet. John Connor sice přežil Soudný den a byl vychován jako budoucí zachránce lidstva, ale zatím je pouze jedním z mnoha řadových velitelů. Lidstvo právě objevilo nový prostředek ke zničení Skynetu – rádiový kód schopný rychle a stoprocentně deaktivovat každý stroj. John Connor si uvědomuje, že toto není budoucnost, o které mu jeho matka vyprávěla. Něco je jinak. To se potvrdí, když se John seznámí s Marcusem Wrightem, mužem, jehož poslední vzpomínka je vlastní smrt. Jedná se o nový druh terminátora, uvnitř kovová kostra, ale zároveň lidské srdce a mozek. John a Marcus se společně musí vypravit do srdce Skynetu, aby zachránili jistého muže, kterého tam vězní. Jeho jméno je Kyle Reese a je to Johnův budoucí otec, který se jednou vrátí do minulosti a bude chránit Sarah Connorovu. (TV Nova)

(více)

Videa (18)

Trailer 5

Recenze (1 900)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Etalon Sci-Fi žánru, který opticky klame na oko velmi dobrým vizuálním kritériem, který se snaží navázat na předchozí díly. Bohužel se předchozích dílů ani trochu nedotkl. McG asi předchozího TERMINÁTORA nikdy neviděl. Scénáristická zmatenost, která se nepřiblížila ani nenavazuje na formu Camerona a Mostowa (i když následovat, nebo se filmově přiblížit k těmto režisérům není vůbec jednoduché). Mcg vytvořil popcornový potenciál, bez výraznějších postav. Vizuálně diváka otupí bez jakékoliv myšlenky, nebo propracovanosti scénáře. McG předchozího TERMINÁTORA zametl pod stůl a vytvořil divákovy nostalgii prvních TERMINÁTORŮ, které nám moc chybí už v polovině SALVATION. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Snažil jsem se těch 48 hodin od zhlédnutí udržet všechny ty audiovizuální spektákly v hlavě, ale McGho autoválky opsané ze Šíleného Maxe ze mě vyletěly komínem a zůstala jen parta herců, pro které byla účast v téhle sérii věcí cti (o Worthingtonovi a Yelchinovi se napovídalo hodně, Bale přes všechnu zamračenost určitě Connora zapíše do diváckých srdcí a dobří byli překvapivě i Common a Moon Bloodgood). McG řídí tuhle loď s nadšením a zkušenostmi dvanactiletého chlapce, přičemž skrytými ledovci jsou ambice scenáristů (těžko říct koho konkrétně, na filmu dělal snad tucet lidí... od scenáristů Catwoman až po Jonathana Nolana (Dokonalý trik, Temný rytíř)). Výsledkem je zápletka, která se opravdu rozjíždí videoherním (bayovským) způsobem ve stylu "všechno postřílíme, zneužijeme pár hlášek a zbratříme se přesně tak, jak o tom mlhavě vyprávěl Cameron". Jenže pak si někdo vzpomněl, že točí epickou trilogii a objevil se plán. Terminátora v myslích hardcore fandů, ale i svátečních diváků jednoznačně kazí zlom v poslední třetině, nesympatický twist, který vráží hřeby do předloktí Camerona, lidí co poznají rozdíl mezi T-800 a mixérem od Philipsu, lidí co chtějí buď bezhlavé akční béčko (bez ohledu na to, jak se jmenuje) nebo neprůstřelně chytrou sci-fi. Salvation chce být obojím, chce být vším, ale díky ploše načrtnutému světu a zbrklým zvratům zatím není ničím. Možná to další díly spraví, možná to opravdu byla jen mladická nerozvážnost... za statečnost jít do toho bez laciných vtípků, snaživé vykrádačky a poloArnolda dávám rozpačitých sedm. Tahle cifra ale působí tváří v tvář očekávání jako prohra. Jako napůl dosažený vrchol. Jestli chce McG nebo jeho následovník vylézt výš, musí zahodit nostalgii a zaštukovat její místo novými nápady. Jako oslí můstek lze čtyřku tolerovat, ale rozhodně nezávidím nikomu, kdo na ní bude navazovat. (7/10) ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Oproti místní filozoficky vzdělané většině musím říct, že film byl, co do akce, perfektní. Ano, skutečně jsem v tom nehledal žádné Hegelovy ideály, ale se zdravým rozumem, po Kantovsku, sledoval poměrně zdařilou nástavbu a variaci na téma Budoucnost patří strojům. A souhlasně s Schopenhauerem tvrdím, ač naopak optimisticky: Není nic těžšího, než vyjádřit významnou myšlenku tak, aby jí každý rozuměl. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tady se mi nabízí celkem zajímavá bilance: Scénář není úplně silný. Je na něm vidět, že byl přepisován bez jednotné vize, aby se zalíbil. Christian Bale a Bryce Dallas Howard mi přijdou jako špatně a velmi špatně obsazení. Bale působí jako extrémně přepracovaný - jako herec, ne jako postava, jako by sám sobě šel tak na nervy (což nejspíš šel), že jeho John Connor oplývá jenom hysterickými záchvaty a chybí mu jemnost, nadhled nebo obecně civilnost/lidskost. Pryč je ten lovable rogue a to mi docela chybí. Howard je zase hodně neautentická - ani jednou nemám dojem, že by Johna doopravdy milovala, že je opravdu těhotná nebo je že doopravdy schopná vůdkyně. Já už ji delší dobu podezřívám z toho, že je reálně špatná herečka, respektive možná že ji jenom obsazují režiséři do nevhodných rolí a špatně ji vedou, ale platí to, že ji respektuji jenom ve Vesnici a v žádném jiném filmu. Naštěstí je Anton Yelchin absolutně přesný a adekvátně zbožňování hodný, zatímco Sam Worthington a Moon Bloodgood jsou dostačně roztomilí na to, abych nad těmi "hlavními" zamhouřila oči. Přemíra nepřehledné akce způsobuje retardaci děje tak velkou, že v jeden moment děj řekne něco jako "já to vzdávám" a odejde pryč a přenechá to těm explodujícím věcem, ať to dokončí bez něj. A přes to všechno jsem si tento film vlastně užila, mám ho celkem ráda a občas se k němu vracím. I když je to možná proto, že si jej u sledování představuji jiný, lepší. (A Danny Elfman je navíc pořád zábavný.) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Danny Elfman: 1. Opening [6:01] ,2. All Is Lost [2:45] ,3. Broadcast [3:19] ,4. The Harvester Returns [2:45] ,5. Fireside [1:30] ,6. No Plan [1:43] ,7. Reveal/The Escape [7:44] ,8. Hydrobot Attack [1:49] ,9. Farewell [1:40] ,10. Marcus Enters Skynet [3:22] ,11. A Solution [1:44] ,12. Serena [2:27] ,13. Final Confrontation [4:14] ,14. Salvation [3:05] ,15. Rooster - Alice In Chains [6:16], ()

Galerie (136)

Zajímavosti (65)

  • Do role kapitána Jericha byl obsazen Terry Crews, ale jeho scény byly nakonec vystřiženy. Objeví se pouze v jedné scéně coby mrtvola po bitvě. (Gerret)
  • V každom dieli série je scéna, kde niekto sadne na motorku a otočí sa driftom na mieste. V tomto dieli to urobí Marcus (Sam Worthington). (N0X.)
  • Režisér McG nařídil svým hercům, aby si přečetli romány „Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách?“ od spisovatele Philipa K. Dicka a „Cesta“ od Cormaca McCarthyho, a nasáli z nich bezútěšnost postapokalyptického světa. (c.tucker)

Související novinky

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Worthington se vrací ke sci-fi

Worthington se vrací ke sci-fi

29.08.2015

Ze Sama Worthingtona (Avatar) měla být veliká hvězda, zatím to ale moc nevyšlo. Terminator Salvation se pokračování nedočkalo a Hněv titánů utnul Worthingtonův výlet k fantasy, načež se světoznámý… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama