Reklama

Reklama

Saw

Krátkometrážní / Horor / Krimi / Thriller
Austrálie, 2003, 9 min

Obsahy(1)

James Wan, režisér prvého dielu série Saw ešte predtým ako sa pustil do réžie samotného filmu, blisol mu v hlave brilantný nápad.. a vďaka nemu sa do dejín kinematografie sa navždy zapísal John Kramer (aka Jigsaw), ktorý napomáha ľuďom zmeniť svoje životy pomocou hier o vlastný život. Jedno je isté, jeho hry vás navždy poznamenajú... Keď už mal James Wan tento nápad a rozhodol sa, že natočí krátkometrážny film, v ktorom chcel svoju ideu odprezentovať spoločnosti Lions Gate. Takmer všetci vieme ako jeho pokus dopadol a že sa realizácia jeho projektu uskutočnila. V tomto 10 minútovom filme uvidíte ukážku ako by mohla Jigsawova hra vyzerať. Tento snímok sa neskôr objavil ako bonus na DVD nosičoch filmu Saw. (baruss)

(více)

Recenze (149)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kraťas, který začal celé šílenství okolo série Saw. Působí to jako demoverze na "regulérní" Saw. Poněkud nedotažené, ovšem u kraťasů se vždy počítá spíše nápad a atmosféra, než-li technické provedení a herecké výkony. Krom toho ona se tato scéna stejně nakonec objevila v takřka nezměněné podobě i v celovečerní verzi a tam je již dotažená po všech stránkách. Prostě Jigsaw a jeho první hra o přežití. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Původní kraťas skvěle zosobňuje esenci a základní myšlenku toho, co o rok později proslavilo kultovní celovečerní film a to na velmi krátké ploše a ve velmi slušném stylu. James Wan hned od počátku válí a i s nízkým rozpočtem a absolutním minimem tvoří hodně slušivou podívanou. Tohle jsem se jaksi chtě nechtě rozhodl si pustit, jako "do-vzdělání" během sledování Saw X. My way. ()

Reklama

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Výborná ochutnávka před celovečerním dnes už kultovním snímkem Saw: Hra o přežití, kde jsem neváhal dát plné hodnocení. Ale zpět ke krátkometrážní esenciální děsivosti herního zážitku, kde James Wan předvedl vynikající režii. Myšlenkovou strukturou vytvořil velmi originální přelom horor/thrillerového prvku pro vytvoření hlavního myšlenkového proudu a propracovaností celé série. Čeho všeho je člověk schopen pro vlastní přežití. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Celovečerní Wanův snímek, který stál na počátku úspěšné série o geniálním sadistickém hráči s lidskými oběťmi, jsem považoval za překombinovaný a nelogický, nicméně solidně zrežírovaný, atmosférický a hororově temný. Kraťas, který mu předcházel, neduhy, které Wanovi vyčítám u celovečerní verze, netrpí. A už vůbec netrpí četnými hrubkami jeho následovníků. Je to esence toho, co sérii proslavilo, a vlastně mi to stačí. Být to na mně, na další díly bych už filmovým materiálem neplýtval. Celkový dojem: 70 %. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Doslova pred prvým "kultovým" filmom SAW si James Wan odskúšal svoj talent na krátkometrážnom počine a vyšlo mu to, skutočne ovocie samozrejme žal až po celovečernom filme SAW a zaslúžene. V každom prípade moc vydarený počin, v podstate tam uvidíme jednu uzdravovaciu/ očisťovaciu scénku s neskoršieho komplet filmu. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (12)

  • Téměř před každou premiérou filmů ze série vyjížděli do ulic v USA mobilní stanice pro darování krve, kde jste mohli za darování dostat lístek na film zdarma. Celkem tak lidé darovali přes 57 tisíc litrů krve. [Zdroj: Fakter.cz] (asdfasdf)
  • Prevrátená medvedia pasca použitá v tomto krátkom filme bola vyrobená režisérom Jamesom Wanom a hercom Leighom Whannellom. Predmet bol skutočne hrdzavý (mal byť umiestnený v Leighových ústach) a navyše bol úplne funkčný a nebezpečný. V celovečernom filme Saw: Hra o prežitie (2004) už bol predmet zabezpečený a pokrytý falošnou hrdzou. (WalterIK7)

Související novinky

Hororoví machři a další strašidelný dům

Hororoví machři a další strašidelný dům

28.11.2011

James Wan bez debaty patří k nejlepším současným hororovým tvůrcům. První Saw je kultovka, Zlověstné ticho pěkná pocta staré škole a Insidious jeden z nejděsivějších filmů posledních let. Wan teď pro… (více)

Nicole Kidman a návrat k hororu?

Nicole Kidman a návrat k hororu?

16.05.2011

V několika kouscích tohoto žánru si už zahrála, ale nejlepší z nich byli bezesporu Ti druzí. A zdá se, že se s Nicole budeme opět příjemně bát. Projevila totiž zájem o hlavní roli v nadpřirozeném… (více)

Sekaná z upírů a zombíků

Sekaná z upírů a zombíků

24.07.2009

A to ve dvou videoherních adaptacích, spojených se jménem Paula W. S. Andersona. Ten se v očích některých svých odpůrců částečně rehabilitoval nářezovou Rallye smrti. Teď se vrací k sérii, kterou… (více)

Reklama

Reklama