Reklama

Reklama

Trhák

  • angličtina Blockbuster
TV spot 3
Komedie / Hudební
Československo, 1980, 94 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Čepek, Jiří Korn, Jiří Schelinger (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínající scenárista Jíša napsal scénář, který je sondou do života současné vesnice a měl by podat pravdivý obraz prostého venkovského života. Krátce nato se dozví, že jeho scénář byl přijat a režisér už vybírá herce do hlavních i vedlejších rolí. Jíša vzápětí zjistí, že jeho ryze realistické dílo bylo přepsáno a pojato jako velkolepá revuální show plná písniček a tance. Filmaři se záhy odeberou do vesničky Lipovec, aby tu za vydatné pomoci místních obyvatel začali natáčet. Hrdinou jejich příběhu je elegantní pyrotechnik Ticháček, který nastupuje v místním JZD, aby progresivní metodou hnojení dopomohl k vyšším výnosům. Ubytuje se u manželů Lukešových a při procházce po okolí vesnice se seznámí se sympatickou učitelkou Eliškou, která miluje majitele místního zámečku Pavla Lenského. Seznámí se také s hajným Kalinou, který bedlivě střeží nevinnost svých tří dcer a střelbou zahání na útěk všechny nápadníky, kteří se často velmi rafinovanými způsoby pokouší přiblížit k hájovně. To vše doprovázeno, ke zděšení scenáristy Jíši, zpěvem, tancem a rozjásanou atmosférou velké revue. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (441)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Sám Zdeněk Svěrák řekl, že s tímhle scénářem nebyli s Ladislavem Smoljakem úplně spokojení, měli na to málo času a ani nic takového ze začátku psát nechtěli. Trhák totiž vznikl na objednávku režiséra Zdeňka Podskalského. Prostě za to že on jim pomáhal s Kulovým bleskem, oni mu museli napsat muzikál a měli na to docela málo času. I tak podle mě vznikla dobrá a vtipná komedie. Ze začátku divákovi možná chvíli trvá než si zvykne na náladu filmu, ale potom se z toho vyvine dobrá komedie které občas škodí akorát písničky. Jinak jsem se místy smál hodně nahlas, například jak scénárista Jiša stanoval.:D Navíc k tomu krásná Dáda Patrasová v roli klapky a Jiří Schelinger v malinkaté roli. Trhák sice tedy nedosahuje kvalit Jáchyma nebo Marečka, ale bavil jsem se u něj a opravdu se mi až na pár písniček ten prdlý styl který film má líbil. Takže zasloužená a poctivá 4ka. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Plejáda známých českých herců a zpěváků, a přece tenhle film nevyužívá svůj potenciál do poslední kapky. Smoljaka a Svěráka mám ráda, jejich filmy jsou vždy specifické a jejich podíl je v nich znát. Trhák není výjimkou. Přesto však myslím, že stopa Smoljaka a Svěráka pod vlivem Podskalského mírně zaniká, což je ke škodě věci. Trháku je ale nutno přiznat množství chytlavých písniček, několik zajímavých scén a vtipných gagů. Pokud tento film neberete příliš vážně, můžete si jej dost dobře užít. Je to totiž tak ujeté, že to ani jinak vnímat nelze. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nápad je to zajímavý, některé herecké výkony opravdu potěší (zejména cholerika Čepka si člověk snadno zapamatuje), ale žánr hudební komedie nemám zvlášť v lásce a tahle na tom nic nezmění, byť je do značné míry parodická. Pár hudebních čísel stojí rozhodně stojí za tu švandu, gagy jsou poměrně vydařené, ale ta "osmdesátková" barrandovská atmosféra mi prostě ne a ne sednout. Rozhodně však žánrový standard, kdo má rád filmy se zpěvy a tanci plus špetku normalizačního retra, ten Trhákem neprohloupí. Neboť to není kravina na kvadrát, debilní paskvil, či výplod šílence, nýbrž docela inteligentní film... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jak je ten film blbej, tak je drahej." Nemohu nesouhlasit s tím, že tohle je kravina na kvadrát, ale zase nechávám brouka žít od doby, kdy berušky hrají labutě, lidi si chodí na své vlastní pohřby, roztrhává se had, scénárista chodí do hloubky a kdyby vedle mne teď někdo mávnul rukou, tak jdu preventivně k zemi, protože po výbuchu se určitě budou trhat košile. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Svěrákovskosmoljakovský humor patrný ve filmové komedii o natáčení komedie ve vsi Lipovec. V příběhu hrají důležitou roli písničky, proto účinkuje řada zpěváků. Zagorová v roli učitelky Elišky kouzelně naivní, její partneři pyrotechnický agronom Ticháček (Abrhám) a řezník (Kukura) roztomile nemotorní. Nejlepší scény: 1. režisér Kohoutek (Smoljak) odmávající výbuch, 2. účast staříčka Lukeše (Řehoř) na vlastním pohřbu. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (28)

  • Skladatel Vítězslav Hádl, který napsal většinu písní k filmu, se objevuje v řadách kapely Karla Vágnera. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)
  • Petr Čepek, který s velkým nadšením ztvárnil produkčního Šuse, se prý do role natolik vžil, že při natáčení roztrhal o mnoho košil více, než měl ve scénáři, čímž rozčiloval skutečného produkčního filmu Karla Vejříka. [Zdroj: TV magazín] (Komiks)

Reklama

Reklama