Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení, nic moc jsem nečekal a dostalo se mi nakonec parádní čtyřapůlhodinové podívané (zhlédnul jsem oba díly najednou). Podrobnější komentář přikládám k druhému dílu, neb na tento skvost pohlížím jako na celek. PS.Stojí za to, vidět oba díly v původní stopáži tj. 1díl 139 min. druhý 128mi., jelikož ona zkrácená verze, kdy jsou oba díly spojeny 75 + 75min. je značně ochuzená. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejdražší švédský film. To už je nějaký tahák, co? Taky proto jsem se na tenhle film docela dost těšil, až se s ním jednou setkám a také se to konečně povedlo. Líbila se mi ta středověká atmosféra. Příběh měl hodně do sebe a nádherně se prolínala jak válečná atmosféra, tak vztahová rošáda. Celé to do sebe krásně zapadalo a i když to možná chvílemi bylo nahrané vůči filmu, jsem rád, že jsem mohl být, alespoň filmově, součástí švédské historie a mohl jsem se o ní dozvědět něco více. Třeba minimálně to, kdo to ten Arn vlastně byl. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Švédi dokázali urobiť naozaj poctivý historický film. Zdá sa to byť také jednoduché... Pár zamastených rytierov, niekoľko menších súbojov, jedná veľká rozhodujúca bitva, trošku romantiky a všetko podmažeme kvalitnou orchestrálnou hudbou. A napriek tomu je dobrých historických filmov stále málo. Inšpirácia Statočným srdcom a hlavne Scottovým Kráľovstvom nebeským je očividná, ale filmu dominuje hlavne romantická dejová linka, ktorá výborne stmeľuje celý film. Nato, aby bol film vnímaný ako lekcia histórie je až príliš zromantizovaný, ale režisér dal aspoň vedieť, kto Arn bol a o čo sa pričinil. 80% ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem velkolepý historický velkofilm potápí mezinárodní sestřih, kde je bohužel znát v ději zkrácení. Pokud ale srovnám s nedávno uvedenou produkcí z našich luhů a hájů, je Arn jasný vítěz. Krásné scenérie, dobré herecké výkony, pěkná výprava a i ty rytířské souboje či bitvy vypadají díky kameramanově práci v rámci možností nadprůměrné. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že Vláčil dokázal Údolí včel natočit o čtyřicet let dříve mnohem moderněji a současněji, než jak se o to snaží tahle úmorná freska. Oba filmy jsou o křižácích, ale zatímco Vláčil uměl svým postavám vdechnout rozpory a pochyby, které trápí lidi i dnes, v Arnovi se současným vikingům podařilo natočit jen historický romantický kýč. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Exteriéry sa natáčali v juhozápadnej švédskej provincii Västergötland, ale aj v Maroku a Škótsku. (Smok)
  • Po výzve na zastavenie v Hattine s cieľom postaviť stany je veľmajster úpenlivý, aby sa nezastavili na noc, pretože musia nájsť vodu. Na ďalšom zábere vyvýšeného stanu je však zreteľne vidno pretekajúci potok. (Weezy22)
  • Arnov (Joakim Nätterqvist) kôň neustále mení vzhľad, hoci má ísť o toho istého koňa. Najpozorovateľnejšia je biela škvrna, ktorá mizne pri niektorých scénach. (Weezy22)

Reklama

Reklama