Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že Vláčil dokázal Údolí včel natočit o čtyřicet let dříve mnohem moderněji a současněji, než jak se o to snaží tahle úmorná freska. Oba filmy jsou o křižácích, ale zatímco Vláčil uměl svým postavám vdechnout rozpory a pochyby, které trápí lidi i dnes, v Arnovi se současným vikingům podařilo natočit jen historický romantický kýč. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Docela dlouho jsem váhala, zda to budou dvě, nebo tři hvězdy... Nakonec je to nižší hodnocení. Příběh se zbytečně táhnul, některé scény mi přišly postradatelné (třeba ta s useknutou rukou - tedy pokud nebude mít nějaký hluboký význam v pokračovaní - ale to už možná nezjistím). Na druhou stranu jsem vůbec nepochopila, proč považovali Arna a Knuta za nejlepší přátele, když se viděli asi deset minut jako malé děti a pak Knut zmizel do Norska.... To byla naopak příliš velká zkratka.... ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Člověk už je dostatečně nasycen těmi hollywoodskými historickými velkofilmy. Ne že by byly špatné, to vůbec ne, ale prostě to někdy chce změnu. Proto jsem sáhl po severské tvorbě, která je konec konců v poslední době na slušné úrovni. Arn je film odehrávající se ve dvou liniích. Ta první sleduje templářského rytíře Arna, který byl poslán na křížovou výpravu do Svaté země. Druhá je pak věnována ženě, která byla nucena odejít do kláštera právě proto, že zhřešila s Arnem. Na konci se znovu potkávají, ale není všemu konec. Blíží se totiž dánská armáda. Opravdu je až moc poznat, že zřejmě byl film inspirován Královstvím nebeským. Což o to, pohled je jiný než u amerických kolegů, ale zdálo se mi to na začátku hodně zdlouhavé, chvílemi až nudné. Postupem se to ale vše začalo vyjasňovat a konec byl už nadprůměrný. Herec, co hrál Arna se mi páčil, jeho typický výraz seveřana mě provázel po celou dobu. Hudba taky nebyla špatná, dobře se poslouchala. Dám slabší 4*, právě za tu zbytečnou natahovanost, pořád je to ale historický kousek, jak má být. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm je přesně ten formát, kterému se pokud možno vyhýbám. Občas udělám výjimku. Třeba u Spartaka nebo u Arna. Že se nešetřilo penězi je vidět, kamera ani kostýmy nejsou šizené. Příběh, který už jste někde slyšeli, hudba, kterou už jste někde slyšeli, dialogy, které byste si přáli raději neslyšet. Zbytečně natahované, laciné dojákové scény. Další historický film, po kterém si nepamatujete žádná historická fakta. Povedl se další romantický film s historickou kulisou, který po roce úspěšně zapomenete. Ale dokud se díváte, je na co. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu najdete v podstatě jenom blondýnky a blonďáky. No jo, trochu přeháním, ale je jich tam hafo. No a špinaví. Z hlediska filmu je to poměrně příjemné pokoukáníčko, rozhodně lepší než chlapskej striptýz, o kterým jsem tento víkend slyšel strašné zvěsti a pak jsem navíc ještě viděl fotky, no hrozní trapasáci a nechápu vás, lidi, kteří jim to žerete. No ale to odbočuju. V tomhle filmu se to kecama o bohu jenom hemží, ale tak nějak jim to toleruju, protože ti templáři to tak asi v minulosti měli. Místama film sice působí trošku lacině, ale pyj mi to neutrhlo a zuby mám taky všechny. Ještě bych chtěl poslat vzkaz všem jeptiškám: krávy jste, blbý, chachá! ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu si zahráli otec i syn Skarsgårdovi. Stellan v roli Birgera Brosy z Folkungů a mladší Gustaf se objevil jakožto právoplatný následník trůnu Knut. Oba se spolu před kamerou filmu potkali až ve své závěrečné scéně v ženském klášteře. (MyShock)
  • Vo filme sa hovorí najmenej siedmimi jazykmi: švédsky, dánsky, nórsky, anglicky, francúzsky, arabsky a latinsky. (Weezy22)
  • Jedná sa o najdrahšiu škandinávsku filmovú produkciu vôbec. (Smok)

Reklama

Reklama