Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

¨Jsem šílená zrůda, omyl přírody.¨ A. R. Čikatilo. Zajímavá je závěrečná část filmu, kdy po Evilenkově popravě asi rok poté Americká ambasáda žádá vydání Evilenka živého. Film z italské dílny je depresivní, jak atmosférou tak politickým cítěním. Výborně se blýsknul novozélanďan Marton Csokas v roli mazaného inspektora a Frances Barber jako psycholog a soukromé očko. McDovvellovi se sice nevyrovnají, ale aspoň to nestojí celé jen na něm. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době McDowell opět zazářil. Jeho zrůda v lidské podobě je dokonalá-hlavně na začátku, kdy se jeho postava živí jako učitel. Csokas se zas vedle něj neztratil, jeho vyšetřovateli vše uvěříme. A i ona sovětská atmosféra dává filmu mnohé. Zkrátka, malý film, co díru do světa neudělal, ale pozornost si trošku zaslouží-byť chyb je v něm krapek zbytečně moc (třeba ten homosexuální psycholog, co se jen tak projde po hajzlíku a hned Evilenka pozná). ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o Čikatilovi si zaslúži oveľa viac, ako "premárniť" čas diskusiami s vyšetrovateľmi. Áno, aj to je hodné odhalenia charakteru osobnosti, ale tie vraždy boli také silné, že tam to mohlo ísť do explicitnosti. Aby dojem z vraha bol presne taký, akým bol on, teda zvrátený. Film Občan X tento pokus o profil masového vraha ďaleko prevyšuje. Tiež nie je príliš o krvi ani o analýze vrážd. Ale zároveň je viac psychologický a určite aj vynikajúcou sondou do sovietskej spoločnosti. Evilenko túto šancu celkom nevyužil. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Lidem, kteří zde poukazují na případné historické nepřesnosti a nesrovnalosti jejich názor neberu. Pro mě, i přes to, že mám "něco málo" o Čikatilovi nastudováno a o všech nesrovnalostech vím, je tento film stejně naprosto dokonalý. V tomto případě kašlu na reálie, jde o to, že z Malcolma McDowella jsem měl husí kůži. Dlouhá léta byl tento PAN HEREC pro mne hlavně tím rozpustilým rošťákem s buřinkou a se suspenzorem, užívajícím nadměrné množství očních kapek (a že i ta role byla těžká kláda), ale teprve v Evilenko na mě z očí vypustil opravdové běsy. Tohle se snad ani nedá zahrát, to musí v člověku být. Nemusí řvát, šermovat nožem nebo na kameru žvýkat kila krvavé flákoty, jemu stačí aby se smutně, až něžně podíval... a klidným, pocit bezpečí vzbuzujícím hlasem promluvil na dítě... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

I když film je velmi smutný a je hnusné co může někdo udělat nevinným dětem musím hodnotit zpracování. No a to nebude moc kladné. Vraždy nebyly moc vidět (vlastně jen trocha krve, nebo nápřah břitvou a pak křik). Hudební podklad nulový, herecké výkony taky nic moc tedy až na hlavní postavu. Vrah se vždycky jen podíval na oběť něco prohodil a pak se otočil zády a šel na místo kde chtěl uskutečnit vraždu. Oběť za ním šla jako pejsek, potom střih zazněl výkřik a když se znovu objevil obraz byli na místě policisté a tak pořád dokola až na pár vyjímek (vražda ve vlaku na záchodku). ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Název filmu je dobrou ukázkou toho, jak se při tvorbě filmů promýšlí detaily, jež mají vyvolat v divákovi správné asociace a emoce. V tomto případě jde o příjmení hlavní postavy, obsahující v sobě anglické slovo "evil" čili "zlo", které má v divákovi zesilovat dojem hrůzostrašné nehumánnosti vraha. (Aelita)
  • Malcolm McDowell získal od Italského národního syndikátu novinářů Zlatou stuhu. (Terva)
  • Film se natáčel v ukrajinském Kyjevě. (rafix)

Reklama

Reklama