Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa píše o filme, ktorý má svoje nesporné klady i zjavné diery, ktorý je temný až šokujúci a predsa tak akosi povrchný a cudný, inými slovami, je schizofrenický ako jeho protagonista. Človek, ktorý toho o masovom vrahovi a kanibalovi menom Čikatilo doteraz veľa nevedel, nebude príliš múdrejší ani po Griecovom filme. Nedozvieme sa nič o motiváciách vraždiaceho monštra, tvorcovia /resp. autor knižnej predlohy/ vypustili veľa dôležitých momentov /zatajili nám napr. existenciu Čikatilovovho alias Evilenkovho tajného baráku, kde prevádzal väčšinu zverstiev/ a kríza vrahovej identity a z nej vyplývajúce konanie je prezentované takmer ako dôsledok traumy z rozkladu komunizmu, ktorému bol síce ozajstný Čikatilo naozaj verný /KGB/, ale démonov z duše mu predsa len vypustilo čosi iné, podstatnejšie. Členovia fan klubu GORE nech si radšej x-tý krát pošmakujú na starých "fulciovkách", milovníci thrillerov a krimi sa budú chvíľkami ošívať nudou, náročnejšieho diváka možno poteší chvíľkami prehrávajúci, chvíľami presvedčivý Malcolm McDowell a Badalamentiho temné /ako vždy minimalistické a geniálne/ tóny. Napriek krajne morbídnej téme skrátka vznikol konvenčne nakrútený, politicky "korektný" film so zriedkavými silnými zábleskami. Rád by som prihodil štvrtú hviezdičku, ale nedá sa. Tak, ako Evilenko potreboval k sexuálnemu vzrušeniu krv, tak by tomuto filmíku pomohla k vyššiemu hodnoteniu väčšia plnokrvnosť. A ako starý úchyl dodávam: aj viac tej krvi... ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Lidem, kteří zde poukazují na případné historické nepřesnosti a nesrovnalosti jejich názor neberu. Pro mě, i přes to, že mám "něco málo" o Čikatilovi nastudováno a o všech nesrovnalostech vím, je tento film stejně naprosto dokonalý. V tomto případě kašlu na reálie, jde o to, že z Malcolma McDowella jsem měl husí kůži. Dlouhá léta byl tento PAN HEREC pro mne hlavně tím rozpustilým rošťákem s buřinkou a se suspenzorem, užívajícím nadměrné množství očních kapek (a že i ta role byla těžká kláda), ale teprve v Evilenko na mě z očí vypustil opravdové běsy. Tohle se snad ani nedá zahrát, to musí v člověku být. Nemusí řvát, šermovat nožem nebo na kameru žvýkat kila krvavé flákoty, jemu stačí aby se smutně, až něžně podíval... a klidným, pocit bezpečí vzbuzujícím hlasem promluvil na dítě... ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ta úvodní scéna ve škole je tak pozitivně hnusná a nechutná, že mě strašně namlsala na další miuty filmu. Jenže pak se ukázalo, že se film věnuje spíše vyšetřujícímu komisařiu, než samotnému Evilenkovi a čím dál více mi bylo jasné, že se to asi dost rozchází se skutečnými událostmi a předlohou vraha Čikatila. A taky že jo. Trochu více detailů ohledně obětí a Evilenkova zabíjení, trochu více prostoru samotnému Evilenkovi a bylo by to hodně fajn. Protože Malcolm McDowell je v tomhle filmu naprosto výborný. Nejlepší herecký výkon, co jsem od něj viděl. Myslím, že snaha po široce koukatelném, přijatelném a přístupném snímku filmu uškodila, protože kdesi od půlky již mlátí prázdnou slámu a i když byl Evilenko/Čikatilo nepochybně fakt zrůda, film postrádá to zhnusení jím a husí kůži, kterou by měl vyvolat. Samostatnou kapitolou je hudba. Věděl jsem, že ji dělal Badalamenti, ale i kdybych to nevěděl, již po pár tónech bych to věděl, protože Badalamentiho rukopis je čitelný a naprost zjevný. Bonusem pak je spolupráce s úchvatnou Dolores O'Riordan. Ten film mohl být lepší. Měl být lepší. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Tak, a za svatým je druhá debilitka o Čikatilovi, potřeboval jsem načerpat inspiraci a míti v čerstvé paměti materiál pro srovnání. Ne snad proto, že bych byl hrdým majitelem některé z jeho úchylek a potřeboval je vypilovat (mám mnohem veselejší), to opravdu ne, ale poněvadž a protože je dnes ten Velký Den, kdy Jetr Pákl, po promu jak na Titanik vs vetřelci, vypouští svého Ghoula. Bude to mít celkem lehké, pokud nebude stát jeho film evidentně za kolosální a třikrát přejeté hovno, pak (a vzhledem k veřejnému hodnocení mnou viděných příšerností) se může těšit na sedm hvězd od každého a příští rok i na Český anální kolík předávaný v Rudolfinu. U vousatého popa, tak ona vlastně zabíjela frustrace z fleku na hlavě soudruha Gorbačova společně s hypnózou. Hypnózou!!! No, to mi utrhni ruku a vraž mi jí do prdele. KGB a ptactvo s volhou po smrti, to jsou jediné věci, které jsem zaregistroval. Proč taky cpát do příběhu o masákovi nějaké vraždy, fujky, a nedejpeytla vyšetřování, nuda. Ovšem za opravdu grandiózní a nesmírně geniální považuji filmový plakát, protože EVIL-ENKO, no ty krávo, to je čirý diamant invence, to muselo vymýšlet celé politbyro. Ani sto McDowellů by takovou ostravskou studiovku nezachránilo, děs. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co tak koukám, tak hodně lidí tady na tohle zpracování Čikatilova příběhu nadává, ale já jsem celkem spokojen. Na rozdíl od Občana X který se celkem věrně drží historických skutečností si tvůrci Evilenka vypůjčili pravdivý základ a zbytek dotvořili dle svého. Jasně, že některý věci jsou přehnaný. Čikatilo sice byl komunista, ale určitě se dá z úspěchem pochybovat o tom, že byl agentem KGB nebo, že měl hypnotizérské schopnosti. Takže na nás vybafne pár konspiračních teorií které, ale úplně nezavrhuji. Ono by možná nebylo od věci se zamyslet co stálo za tou negativní zkouškou krevní skupiny která mu pomohla když byl poprvé zatčen. Obvzlášť když se všichni odborníci dušují, že je to nemožné. Tak, že by přeci jenom nějaký zásah shora? Těžko soudit. Já nepotřebuji aby byl podobný film úplně podle pravdy, to si tu pravdu můžu vygůglit. Každopádně Občan X se mi líbil o špetku víc proto ten nepatrný rozdíl v hodnocení. Každopádně tady to táhne hlavně démonický Mc Dowell navíc z neopakovatelně slizkým Přeučilovým dabingem. Zdatně mu sekunduje i Csokas v roli vyšetřovatele. Takže i přes těch pár zmíněných chybiček se jedná o solidní dílko co mě rozhodně nenudilo.65% ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Sexuálne preferencie Chikatila: brutálna algolagnia, nekrosadizmus, nekrofília, koprofília, pedofília, homosexuálna pedofília, orgánový fetišizmus a antropofágia. (Carol Pifková)
  • Název filmu je dobrou ukázkou toho, jak se při tvorbě filmů promýšlí detaily, jež mají vyvolat v divákovi správné asociace a emoce. V tomto případě jde o příjmení hlavní postavy, obsahující v sobě anglické slovo "evil" čili "zlo", které má v divákovi zesilovat dojem hrůzostrašné nehumánnosti vraha. (Aelita)
  • Film je volně natočen podle činů ruského sériového vraha Andreje Chikatila. Inspiraci čerpal rovněž z románu "Komunista, co jedl děti" Davida Grieca. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno