Reklama

Reklama

V Riu si musí každý policista vybrat mezi úplatky, odchodem nebo bojem. Oni si vybrali boj... Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolétne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A taky čeká syna... Film, zachycuje se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (643)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Do první poloviny filmu je to hodně zajímavé, spíše "naučné", kdy se dozvídáme, jak to chodí v sociální síti v Riu de Janeiru. Chvílemi mi to však připadlo trochu neobratné a pro Evropského diváka až neuchopitelné. Druhá polovina se ale sjednotí v neuvěřitelně skvěle podanou akční jízdu, kdy jak výcvik, tak konflikt mezi BOPE a pouliční mafií, opravdu zaujmou. V druhé polovině hodně drsné, všichni proti všem, každý za svým osobním cílem, nikdo si nebere servítky. 4,5/5. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jestli tohle je reálný obraz brazilských poměrů, tak to teda poser koště! Všem fňukalům, kteří se cítí utlačovaní českými pomáhači a chrániči, doporučuji prohlédnout si praktiky jihoamerických policajtů a po zbytek života se na ty naše uniformované laxní lemřičky mile usmívat, vždyť jsou to vlastně pohodoví kluci a holky. Nesedl mi styl vyprávění, opruzovala mě rozlítaná kamera, sraly (mírněji to vyjádřit fakt nemůžu) mě uječené pasáže, scénář byl jaksi nevyrovnaný, skákal od jedné události k druhé, aniž by se cokoliv pořádně uzavřelo. A chyběla mi postava, s jakou by se dalo ztotožnit a držet jí palce, v příběhu totiž figurují převážně zfanatizovaní policajti, zkorumpovaní policajti, blbí policajti, drogoví dealeři, jejich poskoci a smažky - zazobaní zhulení studentíci s hubou plnou svých práv. Na zdejší vysoké hodnocení hledím s úžasem, zas tak skvělá a šokující "Elitní jednotka" imho není. 61% ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Film, který se neptá, valí vpřed a nekompromisně drtí všechny, kdo mu přijdou do cesty. Odmítá diplomatické vyjednávání, odmítá diskuzi, prostě má svůj názor a žádný jiný nepřipouští. Na jednu stranu mi tato metoda „nesrat se s ničím“ přišla sympatická a vzhledem k naznačeným poměrům v Riu také logická. Na stranu druhou jsem měl nemalý problém akceptovat za hlavního hrdinu polo-nácka, který co nedokáže vyřešit silou, řeší ještě větší silou. Božský statut BOPE, útvaru stojícího nad policií, dokonce i nad státem (jak je naznačeno zakrytím brazilské vlajky charakteristickou lebkou na černém pozadí), není nijak zpochybňován – brazilské slumy musí být vyčištěné. Mrtvý drogový dealer je dobrý drogový dealer. Veškerá snaha o zlidštění protagonisty jakýmisi výčitkami svědomí působí při brutalitě následného výcviku nováčku legračně. O tolik legračněji než roztřesené záběry z ulic, které nejspíš ani nemusely být „přibarvovány“ pro filmové účely. Pokud je film alespoň z půlky pravdivý (a věřím, že je), všechna čest tvůrcům a jejich odvaze natáčet v autentických prostředích. I přes to, nebo právě proto, že Elitní jednotka ve zběsile cool tempu bez zbytečných okeců doběhne ze startovní čáry do správně WTF finále, neustále jsem se zaobíral myšlenkou, není-li to celé přece jen příliš blbé, mající příliš vratkou dramaturgickou konstrukci a nabízející příliš málo pomrkávání tvůrců v duchu „jsme nad věcí“. Nejspíš nebyli, nejspíš ani nejde být nad něčím, čeho jste součástí, čím dennodenně žijete. Ale dobrý pocit z toho nemám. 80% Zajímavé komentáře: Adrian, kiddo, O*R*I*N, Davson, honelnik, Martyr ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

V mnohém kvalitní a věrohodnější než Město Bohů, ale jako celek je to slabší. Příběhově jde o zajímavou hříčku, popisující nástup dvou mužů, kteří byli nejlepšími kandidáty na místo stávajícího velitele speciální jednotky určené k zásahu na místech, kde policie nestačí. BOPE jako jednotka, která nenávidí a snaží se potírat korupci mezi policisty a držet právo v rukou těch, kterým patří. Děj má spád a neustále se něco děje, i když vizuálně bez nápadu a lehce obyčejně. Brazílie je jiný svět a je těžké všechny tamní postupy/zvyky/obyčeje pochopit a akceptovat, ale poté si lze zdárně užít slušné akční film, který vám ukáže tvář Ria De Janeira z pohledu speciální jednotky, která se nebojí někoho zastřelit nebo vydat na pospas jako udavače. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Žádnou závratnou politickou nekorektnost jsem v Elitní jednotce nenašel. Nedává žádná instantní řešení na tristní situaci, nic nelakuje na růžovo a pokud něco přináší, pak dost otřesný obraz rozkládající se spravedlnosti i jejích ponížených služebníků. Osobně mi celkem konvenovaly invektivy na adresu levicových intelektuálů z dobrých rodin a byl jsem se schopný ztotožnit s hledisky kapitána Nascimenta, jakkoli zobrazované dopady křížové války za spravedlnost vyvolávají otřesné pocity. Co se mi na filmu opravdu líbí a přijde mi zdravě provokativní je fakt, že celou operaci ve slumech iniciuje návštěva papeže. Tahle zvláštní virtuální odtrženost civilizace od zdevastovaného světa slumů a snaha hledat v něm jakousi ušlechtilost bídy a chudoby dobře kontrastuje s hlediskem vylepaných a zformátovaných "černých" mozků z BOPE. Můžeme se hádat, kde je pravda, každopádně faktem zůstává, že Padilha žádnou nenabízí. A jestli stojí na straně brutality mužů zákona, činí to z mého pohledu tak, že a) jsem schopný se s tím ztotožnit b) i kdybych se s tím neztotožnil, je to stále hledisko, které chci znát. A jen tak na okraj, technicky je film brilantní. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu odehrávajícím se v roce 1997 se v jedné scéně objeví Volkswagen Golf čtvrté generace, ten se ale začal vyrábět až roku 1998. (WillyMarks)
  • Finální verze filmu byla mírně odlišná od uniklé nelegální kopie, která se objevila na pirátských webech. Byla přidána jedna nová scéna a posloupnost některých scén byla zpřeházena. Režisér nikdy neuvedl, zda důvodem k tomuto kroku, byla uniklá kopie. (DaViD´82)

Související novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (více)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (více)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (více)

Reklama

Reklama