Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná... Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS. (Guild)

(více)

Recenze (627)

GlamourCat odpad!

všechny recenze uživatele

Strašně kýčovitý film, kde od první minuty víte, jak skončí a skutečně nepřijde nic, co by zastavilo dvě hodiny proudící samoúčelný doják. Byl to fantastický, čestný a hodný člověk, plus talentovaný právník, milovala ho jeho rodina, jeho přítel, nakonec i Denzel... A vlastně kdo je víc, než umírající člověk? Kdo víc může chápat život a jeho pomíjivost? ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený snímek o jednom z nejžhavějším tématu, a to i současnosti. Film v tomto trochu předběhl dobu. Ukazuje, jak dokáže být společnost netolerantní. Jenže je to tu opět z extrému do extrému. Film není dokonalý je příliš jasný a předvídatelný ale díky hercům je zároveň snesitelný. Dnes už se dá mluvit o jakémsi malém „kultu“… ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Je až neuveriteľné kolľko sa toho zmenilo v povedomí spoločnosti za 26 rokov.Nuž 90roky stáli na vtipoch o gayoch a nakazený AIDS si za to "mohli sami" hrúza.🤔 ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Chci jen spravedlnost, nic víc." V devadesátkách mělo tohle soudní drama díky ožehavému tématu pořádnou sílu. Hanks jako nakažený gay virem HIV bojující s diskriminací a právem do poslední minuty svého života. Denzel Washington taktéž výborný v roli obhájce. Smutný, depresivní, emocemi nabitý film. Tohle všechno funguje na jedničku. Krásná titulní píseň od Bruce Springsteena. 9/10 ()

Zombo 

všechny recenze uživatele

Můžete mi to vysvětlovat jako malému děcku, že je to jen film, který kritizuje diskriminaci homosexuálů a nakažlivě nemocných a hraje přitom na city přehnaně dojemnými scénami společně s předvídatelným soudním líčením. Je to ale marné, protože já si jako malé děcko dupnu a tvrdohlavě budu opakovat: Hanks, Hanks, Hanks, Denzel, Bruceův song, a ještě se rozpláču přesně tak, jak jsem to udělal při závěrečných minutách. A to se mi dlouho nepovedlo, takže už jen za posledních 10 minut si Philadelphia zaslouží mé nejvyšší ocenění, obdiv a díky. ()

VerteX 

všechny recenze uživatele

Philadelphia je příběh o cti a spravedlnosti, který se stal hlavně one-man-show Toma Hankse. A nepředvedl o nic horší výkon než v ostatních jeho filmech - procítěný a... zkrátka perfektní. Ale přesto tomu něco chybělo. Něco málo, co by z filmu udělalo dokonalý snímek. Osobně si myslím, že byla Philadelphia až příliš striktně černobílá. Na straně právnické korporace se objevila jen jedna "černá ovce", která by dokázala, že je v ní kromě peněz i lidskost. Přesto je scénář poměrně pěkně proveden. V neposlední řadě musím zmínit i skvělý soundtrack Howarda Shora a zasrdcervoucí konec filmu. ()

Weruss 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený příběh, který se snaží zaujmout nekonvenčním sociálním problémem. Stojí za pozornost. ()

lickerman 

všechny recenze uživatele

Philadelphia je jeden z filmů, od kterého je velmi těžké se odtrhnout. Tom Hanks roli Andrewa Becketta, mladého homosexuálního právníka ztvárnil opravdu fantasticky. Velmi se mi líbil i výkon Denzela Washingtona. Philadelphia, částečně založená na skutečných událostech mne zkrátka nadchla. Je ale fakt, že ne každého tento film zaujme. ()

zberatel 

všechny recenze uživatele

Tom hanks a jeho strhujuci vykon,Springsteen a jeho nesmrtelna skladba streets of philadelphia a pribeh o tom ze aj homosexuali su ludia ktori sa previnili len tym ze muz miluje muza...Jeden z filmov ktory by mal patrit medzi top 200,preco nepatri ???... oprava uz patri :) ()

Mathiue1994 

všechny recenze uživatele

Pracuje s pravdou? S něčim, co by nás mělo donutit aspoň chvilku se zapřemýšlet? Proč jsme tak defenzivní a agresivní vůči lidem, kteří jsou v něčem jiní? Jenom za množství otázek, které podle mě film musí, má, měl by u každého vyvolat jasných 5*. ()

Jackie_Brown 

všechny recenze uživatele

Film, který jako jeden z prvních řeší problematiku nemoci AIDS a její sociální dopad na jedince. O to zajímavější, že se veřejně opírá o práva člověka podobně postiženého a bojuje proti diskriminaci a všeobecným předsudkům. Výborný scénář, masky a samozřejmě osudová role pro Toma Hankse. Trefa do „černého“ obsazením Denzela Washingtona v roli obhájce. ()

Kroup4 

všechny recenze uživatele

Nikdy se neubráním slzám při scéně kdy T.Hanks poprvé opouští kancelář D.Washingtona,jeho výraz v obličeji,smutek a do toho hudební podkres Oscarového Springsteena mne vždycky dostanou do kolen,všichni herci na place hrají výborně,Jonathan Demme v době jeho největší slávy podal po Jehňátkách další výborný režijní počin.Filmu nemám takřka co vytknout,soudní spor byl velice zajímavý a napínavý,Danzelovo '' vysvětlete mi to jako dítěti'' se stalo celkem kultovní.Výbornej film,jeden z mojich nejoblíbenějších a určitě si najde a našel mnoho příznivců. ()

Doski 

všechny recenze uživatele

Výborný film o diskriminaci, § právnickém prostředí, homosexualitě a pohledu na věc. Každý máme své názory, ale po určitých zkušenostech se často naše názory na určitou věc v mnohém shodnou. Skutečný zážitek. Bohužel, Demme, po Jehňátkách spracoval ještě Philadephii a pak jako kdyby vyčerpal kvalitu. Určitě doporučím.. sám jsem se docela hnul v myšlení a svědomí.. (nemyslím však změnu orientace). 86% ;) ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Dvě výrazné herecké osobnosti v příběhu o lidskosti i o lidské hlouposti, to vše za doprovodu skvělé hudby. Výborný film! ()

Khamsin 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který se tváří jako "právnický", nicméně samotný právní spor je tady vedlejší. Daleko víc se zaobírá předsudky, tabualizování různých témat a podobně. Tenhle film mě opravdu dostal, a to nejsem homosexuál.. :) Tradičně skvělý Tom Hanks, Denzel Washington taky snad nikdy nezklame. Neviděl jsem moc filmů s Banderasem, ale tohle byl první, kde mi tenhle chlap nelez krkem. Nelze ani opomenout skvělý soundtrack. 90% ()

balcazar 

všechny recenze uživatele

Philadelphia spracováva homosexuálov, AIDS, predsudky voči týmto dvom pojmom, čo sú naozaj citlivé témy. Keď sa snažím byť objektívny, tak to nie je na čistých 5 hviezd, myslím, že sa v príbehu vyskytuje zopár hluchých miest, aj keď zostava Hanks + Washington na mňa pôsobila výborne. ()

Související novinky

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama