Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (435)

Tosim 

všechny recenze uživatele

70% - Filmy o mystice jsou buď úplně hloupé anebo naprosto geniální. Tenhle zůstal tak na tři čtvrtě cesty k tomu druhému ;-) Po víceméně legračním Strážci duší jsem čekal nějakou další nedomrlost v podání "záhadologa" Arnošta Vašíčka, no spletl jsem se. Snímek vychází z několika pravdivých faktů o Ďáblově bibli a pokud fabuluje nad něčím smyšleným, je to umně zakryto tak, že si divák povšimne jen minima. S tím souvisí vtip (který jde občas hodně do komedie) a tempo příběhu, herci jsou příjemní, k technické stránce nemám výtky, spíše naopak (kamera!!!), takže výsledný dojem, který jsem měl, jsou tři hodiny, strávené se zábavnou a napínavou detektivkou, jejíž skřípání se dá pohodlně přežít. Já myslím, že tohle je v pohodě, Jirko.8-) Odpadních výkřiků do tmy, neověřených fakty, bude, doufejme my rozumní, co nejméně. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 6/10 Hudba 8/10 Efekty 6/10/// +hvězdné obsazení, vydařená tajemná atmosféra, příběh, občas dialogy které pobaví -rozdělení na 3 části/// Na české poměry hodně netradiční krimi zápletka. Na televizní film velice hvězdné obsazení, jež snad už lepší být nemůže. Dobré herecké výkony a dobře rozdělné role. K tomu všemu napínavá atmosféra. V tomhle si člověk libuje. Je jen škoda, že je film rozdělen na tři části. Divák tak strácí souvislosti a film ztrácí tempo. Nikdy mě toto téma nebralo a myslím si, že Šifra mistra Leonarda je o něco lepší, přesto jsem si tenhle film docela užil./// Celkem 72%/// ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

1. díl: Není moc co řešit, Strach opět režíruje televizní nadstandard, herci s občasnou výjimkou přehrávajícího Jiřího Dvořáka velmi dobří, scénář typicky vašíčkovský se všemi klišé, naivitami (religionista nezná Codex Gigas etc.) a připitomělými dialogy, které naštěstí dramaturgie výrazně "zcivilnila"... Po trochu toporném počátku se to nakonec slušně rozjelo, byť místa, jako jsou "důchodcovské re-prezentace" satanistické kultury ukazují, že ani Strach se televizní naivitě posledních let nedokáže úplně ubránit. 2. díl: Dobrý dojem z řemeslné stránky ještě umocňují dobře svícené a solidně zahrané "horrorové" části. Objevují se i první vašíčkovské konspirace, nicméně díky výbornému Dykovi nijak nepobuřují svojí dryjáčnickou laciností. Potěší i občasný gag na odlehčení, tak nějak tu chybí televizní vata a šroubovanost, byť je znát, že s tímhle žánrem tu nikdo moc zkušeností nemá. Hudba jen potvrzuje to, co mě napadalo už v první díle: je nepřirozená, upjatá a zbytečně přehnaná. Kritický "prostředek" jen potvrdil, že se dílo daří – jak moc, to zodpoví až finále. 3. díl: Dvě zásadní slabiny finále, obě ve scénáři. Totožnost vraha je čitelná dlouho dopředu a není postava, která by fungovala jako falešný podezřelý. Začátečnická chyba... Závěr v zásadě očekávaný festival vašíčkovské fantasy, vizuální efekty hrozné, ale Strach laťku udržel poměrně vysoko navzdory naivitě. Druhá slabina: opravdu trapný závěrečný vtip. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

První část velmi stylová krimi, druhá je laděná již více mysteriózně i když místy nadsazená a třetí? Třetí tomu nasadila "volskou" korunu. O třetí části lze říci, že překonala všechna má nejhorší očekávání. Tohle už nebyla krimi ale místy prachsprostá mysteriózní nesmyslnost, která zapáchala Hollywoodem. Hodnocení (hodnotím způsob zpracování) jsem snížil ze čtyř hvězdiček (po zhlédnutí dvou dílů) na tři (po třetím dílu), tedy pouze o jednu a ne o víc a to díky především velmi dobrým všem hereckým výkonům a skvělé kameře. Volba rozdělení do tří dílů a ne více byla nanejvýš správná. Udržuje v paměti obsah předcházejících dílů a diváka neodradí. Díky Jiří Strachu, ale příště už jen opravdu krimi a když s nádechem mysteriózna, tak jen s nepřehnanou špetkou. Překořeněný guláš je také hůře stravitelný. Když "krimi" v označení žánru, tak "krimi" i obsahem. Mysteriózní prvek krimi jistě prospěje, ale jen v přiměřené dávce. A hlavně pěkně po našem!! V tomto ohledu byl BrainStorm určitě lepší. Přehnaných mysteriózních nesmyslů nám nabízejí naše komerční TV víc než dost. Držím palce, Jiří Strachu. SPZku SAT-666AN chápu jako otevřený konec .... :-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příjemné mysteriózní krimi s výbornou hereckou pěticí (Dvořák, Trojan, Voříšková, Dyk, Geislerová) a sekundanty, kteří potěší (Němec, Somr, Zindulka,...) a dobrým námětem z historicky českých odkazů a prostředí. Chybělo tu jen nějaké pořádné napětí a mrazivá atmosféra, ovšem to odpouštím. Velké překvapení. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Ďáblova bible byla ve středověku považována za 8 div světa. Kniha váží 75 kg. Její dřevěné desky, potažené kůží s kovovým zdobením, mají rozměry 920x510x22 mm. Obsahuje 320 pergamenových fólií, tj. 640 stran o průměrném formátu 890x490 mm. Někdo vyřízl 8 stran z neznámých důvodů. Původní desky knihy byly při požáru roku 1697 poškozeny a nahrazeny novými dřevěnými o síle 22 mm. (blackrain)
  • Pivovar Chrudimský lev neexistuje, nicméně chrudimští o obnově městského pivovaru uvažují. (rakovnik)
  • V závěrečné scéně třetí části lze v čase 61:30 ve spodní části záběru spatřit část kolejí filmové jízdy. (Flexaret)

Reklama

Reklama