Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (435)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

České televizi se povedl opravdu husarský kousek. Zfilmovali jednu z teorií, jednu z konspiračních teorií, kterých po světě na dané téma běhá několik a dali tomu ucelenou podobu minisérie, tak zajímavé, že se na to dá koukat a ano, plno lidí zřejmě bude tvrdit, že to je kravina, ale možné by to klidně být mohlo, proto je to konspirační teorie. Líbí se mi, že se nebáli a pustili se do toho zvostra, pač jsem čekal, že to nakonec dopadne bledě a oni i s tím závěrem nesekli jen tak do trávy a ukázali, že to myslí skutečně vážně, a to se mi na tom líbí opravdu dost. Ďáblova lest by se určitě neměla přehlédnout, je to jeden z příběhů, které zfilmované u nás jen tak neuvidíme a proto bychom si toho taky tak měli patřičně vážit, protože s příběhem si minisérie vzala k sobě řadu solidních herců a zručného režiséra. Určitě se to povedlo, mně se to rozhodně líbilo a rád se na to podívám znovu, protože takovéhle filmy neztrácí originalitu nikdy. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V poslední epizodě, kdy PhDr. Runa pobíhal s křížem jak roztržitý anděl a s pomocí pardubického black hat satanisty prováděl deduktivní kejkle na hranici parodie, jen aby porazili Lucifera v sudoku, jsem si konečně uvědomil, co vlastně sleduji. Petronela, Uriáše a oholeného Mikuláše Šímovou v Anděl Páně 1.5.. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se netradičně pozpátku dostal od pravděpodobně nejzdařilejšího Labyrintu, přes Ztracenou bránu až K Jirkově Ďáblově lsti, díky čemuž v té retrospektivě lze skutečně spatřit, jaký tvůrčí posun režisér Strach za poslední léta prodělal, a ačkoliv vlastně všechny jeho televizní projekty - Ačkoliv on sám ten dnes už jen málo významný rozdíl mezi filmovou a televizní tvorbou svým uctivým přístupem ještě více smazává.. - za nejlepší tuzemské žánrové práce, všechny jednoznačně trpí nedokonalostí svých scénářů, které Lotrando Strach tu s větším, tu s menším úspěchem zvládá překlenovat.. Ďáblova lest ukazuje, že záhadolog Arnošt Vašíček dokáže svá lehce diskutabilní témata šikovně zlehčovat, ostatně ten sympatický humor, ať už jízlivý, černý či ironický vlastně je pro režiséra samotného typický, ono totiž lze k podobným látkám bez nadhledu přistupovat jen velmi těžko.. Co mi ovšem z těchto tří minisérií vychází zcela zřejmě ?? Že vlastně každá jednotlivě poměrně zásadně klopýtá co do tempa, ne že by si režisér právě s rytmizací svých kriminálek vyloženě nerozuměl, u prvních dvou totiž divák cítí snahu o akčnější a svižnou naraci, která ovšem v souvislosti s nastříháním do triptychů působí poněkud zmateně a nefunkčně, v případě Labyrintu, jemuž na Kavkách přiřkli poměrně zbytečně velkorysý půdorys o sedmi dílech naopak ty zásadní pasáže fungují nejlépe právě při tom opatrném tempu s dlouhým snímáním beze slov.. Právě tahle fimařina totiž Jiřímu Strachovi sluší, až z toho jednoho mrazí.. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Na české poměry velmi povedený televizní film. První díl je opravdu dobrý a vytvoří atmosféru mystické detektivky s historickými podklady. Je zřejmé, že originalita nebude nejlepší, takový zdroj inspirace, který vás napadne jako první z poslední doby je Šifra mistra Leonarda, ale takových filmů bylo natočeno samozřejmě mraky. Ale ty české reálie a kvalitní herecké obsazení (dokonce se tam objeví můj ex-spolubydlící) tomu dodávají na zajímavosti a klidně potom odpustíte Ďáblově lesti televizní vzhled a pokus o triky (3D had), které působí jako pěst na oko. Autor si bohužel ani neodpustil maximálně kýčovité odkazy na 11. září a ultrahackera, který pár bouchnutími do klávesnici najde a nabourá všechno. Vážným problémem ale je, že další díly už mají poklesnou tendenci a prvnímu dílu se ani zdaleka nevyrovnají. Kazí to mé nadšení ze začátku, ale i tak se jedná o dobře sledovatelný a napínavý žánrový počin, který mě svou kvalitou v televizi překvapil. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Ďáblova lest má svoje nedostatky, je příliš rozvleklá a konec jako by vypadl z jiného filmu, na druhou stranu ale působí mezi současnou televizní tvorbou, kterou víceméně tvoří "příběhy ze života", velmi osvěžujícím dojmem. Své čtyři hvěhdy si možná zaslouží s odřenýma ušima, ale troufám si říct, že tak dobře odvedenou televizní práci u nás hodně dlouho neuvidíme. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Na úvod své přednášky o reinkarnaci říká doktorka Součková v podání Jany Štěpánkové: „Smrt není konečná stanice, to je brána pro přestup do nového života.“ Téměř stejná formulace („Smrt není konečná stanice, ale pouze brána do jiných světů“) zazní také v seriálu Strážce duší (od r. 2005) v epizodě Démoni noci (2005), kde ji (v souvislosti s nemrtvými) říká spisovatel Armín v podání Lukáše Vaculíka. Scénář k oběma seriálům napsal Arnošt Vašíček. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo v Podlažici u Chrasti. Záběry z podzemí pochází ze Znojma, přesněji z krypty pod Louckým klášterem. (M.B)
  • V závěrečné scéně třetí části lze v čase 61:30 ve spodní části záběru spatřit část kolejí filmové jízdy. (Flexaret)

Reklama

Reklama