Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (435)

Baxt 

všechny recenze uživatele

Téměř se shoduji s většinovými názory. První část (80%) byla v českých televizních vodách (nebo spíš kalužích) jako zjevení z cizího světa, zkrátka to byla výborná detektivka s chytrými dialogy, skvěle obsazenými herci a pohyblivou (!) kamerou, za kterou by se Strach nemusel stydět za hranicemi. Okamžitě jsem si zamiloval záměrně brakovou satanskou tématiku a postavy (obzvlášť Jiří Dvořák se našel), málem jsem sem nasázel 5*. Druhý díl (60%) trpí neduhem, jaký postihuje mnoho druhých dílů z trilogií, mnoho linek zůstává otevřených a navíc se vynořují nové otázky. A ten Třetí díl (70%) je rozporuplný. Ještě před půlkou rozplete neujasněný děj a servíruje hotovou věc, která jakoby vypadla z nějakého béčkového hororu. Ještěže ani zde neztrácí Strach a herci hlavu, dynamicky řeší neřešitelné, a i když to všechno dost smrdí, bavil jsem se vrchovatě. Ale ten konec... z mé strany se to "dalo", "nedalo" se to jako racionální zakončení slibného projektu. Takže verdikt zaokrouhluji nahoru. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

70% - Filmy o mystice jsou buď úplně hloupé anebo naprosto geniální. Tenhle zůstal tak na tři čtvrtě cesty k tomu druhému ;-) Po víceméně legračním Strážci duší jsem čekal nějakou další nedomrlost v podání "záhadologa" Arnošta Vašíčka, no spletl jsem se. Snímek vychází z několika pravdivých faktů o Ďáblově bibli a pokud fabuluje nad něčím smyšleným, je to umně zakryto tak, že si divák povšimne jen minima. S tím souvisí vtip (který jde občas hodně do komedie) a tempo příběhu, herci jsou příjemní, k technické stránce nemám výtky, spíše naopak (kamera!!!), takže výsledný dojem, který jsem měl, jsou tři hodiny, strávené se zábavnou a napínavou detektivkou, jejíž skřípání se dá pohodlně přežít. Já myslím, že tohle je v pohodě, Jirko.8-) Odpadních výkřiků do tmy, neověřených fakty, bude, doufejme my rozumní, co nejméně. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Málokdy jsem měl možnost probrodit se v českém filmu tak hutnou atmosférou, přitom pseudoznalecky pokyvovat hlavou nad neodfláknutým castingem a ještě si užívat výlet na hranici materiálna a duchovna. Jsem sice mírně znepokojen z toho, že jsem v centrálním registru vozidel neztotožnil majitele registrační značky SAT666AN, ale to nic nemění na mém odhodlání zarputile odhalovat záhady daleko za hranicemi tohoto snímku. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Český pokus o takovou Šifru mistra Leonarda. Jiří Strach TV tvorbu umí a je to jeden z režisérů, který by si zasloužil pořádný rozpočet. Ďáblova lest dokáže vtáhnout, přestože používá veškerá klišé detektivek (opilecký policajt, snaživá nová kolegyně apod.) ale ztrácí nejvíce na scénáři, což se nejvíce ukáže v závěrečném díle. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mno, už druhý díl byl krajně podezřelý úžasnými teoriemi o 11.9.2001 jako dílu Ďáblově, třetí pak v nastolené linii uspokojivě pokračuje a míchá to nejhorší ze Šifry mistra Leonarda a satanských hororů. Zatímco v prvním díle to začínalo jako docela slušná a atmosférická kriminálka, poslední půlhodinu už nešlo sledovat bez mírného pochechtávání. Záhadolog Vašíček se opravdu vyřádil. Škoda, natočené je to slušně. Největší záhadou zůstává, co maj všichni na tom vořechovi. P.S. Alonsanfan: Dík za odkaz. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Podlažický klášter je poprvé zmiňován v roce 1159. Zanikl na jaře roku 1421, když husité táhli do východních Čech. Nebyl nikdy obnoven. Na jeho místě byl postaven kostel sv. Markéty. (blackrain)
  • V závěrečné scéně třetí části lze v čase 61:30 ve spodní části záběru spatřit část kolejí filmové jízdy. (Flexaret)
  • „Porta coeli“ („Brána nebes“) je klášter cisterciaček v Předklášteří u Tišnova. Je pozoruhodné, jak rychle se tam dostali. (ladyViolet)

Reklama

Reklama