Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Režie:

Martin Ťapák

Předloha:

Peter Jaroš (povídka)

Hrají:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Legendární slovenská komedie režiséra Martina Ťapáka vypráví svéráznou pověst, inspirovanou příběhy o zbojníku Jánošíkovi. Pacho z horské vesnice Hybe je skoro ve všech ohledech pravým opakem svého předchůdce: je malý a slabý, na velká slova a velké činy ho také neužije. Jenže ani jemu se nelíbí arogance místní šlechty, a tak se poddaných začne zastávat. Vyzbrojen proříznutou pusou, zdravou drzostí, vychytralým mozkem a smrtelně silnou pálenkou frndžalicí, zvítězí Pacho v souboji o místo zbojnického vůdce. Ostatně stát se nejlepším mezi tou bandou mameluků nebylo zase tak těžké. A začnou se dít věci. Pověst o Pachovi se dostane až do Vídně k samotné Marii Terezii, která – podobně jako hraběnka Erdödyová – shledává zbojníky vysoce přitažlivými. Proto padne rozhodnutí poslat do Pachova horského doupěte armádu… V hlavní roli svérázného zbojníka se objevil Jozef Kroner, na vtipných a zároveň libozvučných dialozích se podíleli vynikající komici Milan Lasica a Július Satinský. Zejména díky souhře těchto autorů vznikl takřka kultovní film, jehož humor dodnes nezestárnul. (Česká televize)

(více)

Recenze (172)

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

„A ty vieš kde je koniec sveta?" – „Veruže viem. Stará mať mi vraveli. Na konci sveta je taký veľký plot." – „Ale kdeže. Na konci sveta je veľká voda. Za tou vodou je druhá voda. A za tou je tretia voda. Až tam je ten plot čo si ty spomínal." Miestami to trpí na (ne)kontinuitu deja, ale inak sa jedná o vydarenú komédiu (paródiu) s nezabudnuteľnými hláškami :) ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle vazeni teda ne. Protrapil jsem se az do konce. Jo tak, to mela byt parodie... Parodie nemam rad, vetsinou to stoji za nula bodou. Boze ty zpevy "Ta va da va tap"! To je kyc jak noha. A ackoloiv se vsichni snazili, na konec je z toho prisernost. Myslim, ze by tomu naprosto skvele slusila divadelni hra. Tam by to vyniklo. Takhle to je pruvar, ()

Reklama

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Skvelá zábava. Legendárny Kroner. Musím sa však pozastaviť na hodnoteniami niektorých uživateľov. Sklamal ma najme jeden nemenovaný golfový fanúšik, ktorý k filmu "Marečku. podejte mi pero povedal, že kto dá menej ako tri ***, nevie čo je to zábava. A tomuto filmu dal za dve ** ?! Tak to už je čo za znalca ? ()

teutates 

všechny recenze uživatele

"Naaa kooneé! Nemáááme: tak utekajme!" :) Pacho, hybský zbojník je klasika, na ktorú sa nedá zabudnúť. Skvelý Jozef Kroner, tak ako aj jeho družina. Nezabudnuteľné hlášky s nezabudnuteľne veseloú atmosférou... Súhlasim s YURAyura, že Cehuni to možno nepochopia. Hlavné je, že v srdciach Slováku ostane Pacho Pachom a že na IMDB to taktiež pochopili... :)))) Onéééé 5* ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skvělá slovenská parodie stavící se po bok legendárních filmů pánů Brdečky a Lipského... Film beroucí si na paškál za objekt svého zesměšnění nejenom národní legendy o zbojnících, ale v podstatě i mýtus národního obrození... Pacho je klonem humoru Woodyho Allena (silně mi to připomínalo Allenovské parodie typu Láska a smrt...) s ryze osobitým slovenským ,,folklórním" pohledem - všechna ta frázovitá ,,múdra", ty ,,figury" coby úžasně komponované živé obrazy, doslova geniální stylizace, ta nádherná hudba vytváří pseudofolklorní kontext, který trefně vystihuje komunistickou propagandistickou posedlost a zaujetí národním folklórem... My Češi jsme to zkusili jinak, transponováním zbojnické legendy do folkového muzikálu (Balada pro banditu tak reflektuje spíše ryze český fenomén trampství...), Slováci však ohlasem legend o Jánošíkovi či Šuhajovi nastavili úplně novou kvalitu - Pacho, hybský zbojník paroduje přímo základní slovenské hodnoty... Sebeironie je očistná (hledání Slovenska na mapě u císařského dvora), jen tápu, jak široce je národně akceptovaná... Tenhle skvělý film by mohl mít podobné účinky jako ona bájná frndžalica... Nádherná ohlasová parodie... ,,Nasedajtě na koně!" ,,Nemáme koně." ,,Tak utěkajtéééé!" ()

Galerie (6)

Zajímavosti (19)

  • Pacho, hybský zbojník byl soutěžním filmem časopisu Film a Divadlo "Komu dáte svoj hlas 1976?" (kosticka7)
  • Na scénu, kde Ida Rapaičová (grófka Erdödy) hladí kukuricu, ju musel režisér prehovárať. Zdala sa jej príliš vulgárna. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama