Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Arthur Hailey - spisovatel knihy - Letiště musel být s filmovým zpracováním jistě spokojen. Dle mého názoru se povedlo, možná i proto, že se celkem striktně drží románové předlohy. A se sestavou elitních herců té doby, by musel být režisér velký packal, aby se to nějak zvrtlo. Nenechte se odradit dobou vzniku filmu, či dnes úsměvnou módou obleků a účesů herců. Je to doba kdy ještě létaly klasické dopravní tryskáče, PAN AM byla na vrcholu a o Airbusech možná snil coby malý chlapec nějaký z jeho budoucích konstruktérů.... Snímek rozhodně stojí za shlédnutí a to nejen pro fandy do letišť a letadel. Je to skvělé drama. * * * * ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

V 1970 to musel byť nepochybne skvelý film, ale dnes v konkurencii amerických akčákov a seriálov tipu Letecké katastrofy, je to už len smiešne vyznievajúca konverzačka, ktorá pôsobí nereálne ako po technickej, tak scenáristickej stránke. Rozvod pre workoholizmus, otázka potratu, milenecký pomer pilota a letušky, milá starenka, čo lieta zásadne načierno... klišé. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý započal éru katastrofických filmov tak obľúbených v 70-tych rokoch minulého storočia. Príjemným oživením bolo delenie obrazovky, čím sa dokonale navodila aktuálnosť udalostí, pričom podľa mňa sa to najlepšie podarilo pri hádke Lancastera s manželkou, kedy sa nám dokonale ukázal ich súkromný život. A práve s tohoto dôvodu priblíženia ľudských osudov sú aj po rokoch tieto filmy omnoho kvalitnejšie ako súčasná produkcia, ktorá sa viacej sústreďuje na technickú stránku a osudy jednotlivcov necháva vlastne úplne bokom. Helen Hayes je vo svojej milej úlohe úplne skvelá, svoje postavy však dobre zahrali aj Dean Martin, Jean Seberg či George Kennedy. Film má trocha pomalší rozbeh, až sa zdá, že sa katastrofy nedočkáme, postupne však naberá takej rýchlosti boeingu, že dokonale pripúta do sedačky. Sprvu mienené 4* sú myslím na prilepšenie dostatočne obhájené a v mojich očiach film, ktorý dosahuje kvalít absolútnej špičky žánru - Skleneného pekla. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem kdysi strašně žral, tak proč to teď neocenit, že. Ocenění: Oscar 1970 - vedlejší herečka (H. Haves); nominace: vedlejší herečka (M. Stapleton), výprava, kamera, kostýmy, střih, hudba, film, zvuk, adaptovaný scénář Zlatý glóbus - vedlejší herečka (M. Stapleton) Ceny Laurel - vedlejší herečka (H. Hayes) Motion Picture Sound Editors - střih zvuku (dialogy). A soundtrack - Ocenění 1971 - Academy Awards, USA - nominace (nejlepší hudba) 1971 - Golden Globes, USA - nominace (nejlepší hudba) 1971 - Grammy Awards - nominace (nejlepší hudba napsaná pro film nebo televizi) 1971 - Laurel Awards - 3. místo (nejlepší skladatel) ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Solidní drama se spoustou zajímavých postav, kterých tu je nemálo. Malá stařenka je naprosto perfektní a za dvě hodiny filmu se připlete snad ke všemu jen trochu podstatnému. Létat dnes, tak jak cestuje v tomto filmu, by pro ni bylo patřičnou výzvou, s kterou by se jistě popasovala. Trochu vleklé, místy postrádající napětí a to hlavně v první půli. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Patty Poulsenová, která hrála letušku Joan, byla skutečnou letuškou American Airlines. Zvítězila v soutěži krásy letušek, kde jednou z cen byla právě role v tomto filmu. (džanik)
  • Americká kostýmová návrhárka a dizajnérka Edith Head navrhla sériu oblečenia inšpirovaného filmom. Tento rad sa nazýval kolekcia „Airport Look“ a bol uvedený na trh módnou prehliadkou v januári 1970. Biznis plán však nebola úspešný a oblečenie bolo potichu stiahnuté z pultov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama