Reklama

Reklama

Profesor George Falconer (Colin Firth) je vyschlou řekou. Po smrti svého dlouholetého partnera (Matthew Goode) nemůže přijít životu na chuť. Nezvedá telefony, zůstává v kontaktu pouze s jedinou kamarádkou (Julianne Moore) a svět se pro něj stal jen nepříjemnou rutinou. Každý den začíná s jedním cílem: nějak jej protrpět do dalšího. Dnešní den ale bude jiný. Všechno to skončí a nebo znovu ucítí smysl a chuť do života. Single Man režiséra Toma Forda, původně módního návrháře stojícím za oživením značek Gucci a Yves Saint Laurent, je příběhem o lásce a osamění, zdánlivě bezejmenných okamžicích a záblescích smyslu života. Filmově nádherné zpracování „padne“ jako na míru šitý oblek. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (550)

Madison 

všechny recenze uživatele

70%. Vizuálnymi detailmi prekrásne pojatý film, pri ktorom som nadobúdala pocit, že sa doň sám režisér úplne ponoril a nechal vyniknúť ubíjajúce myšlienky, pocity a úzkosti prostredníctvom úchvatnej sugestívnej hudby a jemných obrazových perličiek. Nemôžem sa však večne rozplývať iba nad technickými záležitosťami, ten film si po obsahovej stránke zaslúžil väčšie zanietenie, viac psychológie hlavných postáv a najmä vášne schopnej zájsť až za hranice ľudskej rozvážnosti. Pekné, ale dalo sa s tým urobiť viac. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Údajně přeartovaný film o ničem. V jistém smyslu to tak je, ale u mě osobně vypiplaný retro vizuál, skvělý hudební doprovod, a herecké obsazení zafungovaly naplno. Viděno dvakrát, a pořád mi to nestačí. Soundtrack s hudbou Abela Korzeniowského funguje dokonale i bez filmu sám o sobě. Film, který pro mě znamenal dva zásadní objevy: herce Colina Firtha a skutečnost, že se v biu Oko může pít v kinosále alkohol :) Pro mě osobně filmová událost roku 2010. Těším se, s čím přijde Tom Ford příště, budu ho bedlivě sledovat. Víc takových přeartovaných filmů o ničem :) ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, že autoři artové tvorby jdou do natáčení filmu s nějakým poselstvím, ale nakonec se jim to nikdy nepovede dotáhnout do konce kvůli tomu, že se až příliš soustředili na vizuální stránku. A nebo to tak má být? Takovéhle filmy mě zkrátka neskutečně matou. Možná to bude tím, že miluju drama - opravdové, skutečné drama, kde se něco řeší, kde se něco děje. A Single Man je o osamělém člověku, který je v takové fázi života, kdy si připadá pro svět zbytečný, ale naservírováno je to diváku až příliš citlivě. Tady by neškodilo tlačit na pilu. Jinak je to plné inteligentních dialogů a mouder ("Zkušenosti nejsou to,co se člověku stane.Jsou to,co člověk udělá s tím,co se mu stane."¨), Ale narovinu, když zrovna není na scéně Nicholas Hoult, je to prostě nuda (nejsem bláznivá fanynka, ale líbily se mi jeho rozhovory s Firthem). Všechny vedlejší postavy zůstaly trestuhodně nevyužité, jen se o nich mluvilo, ale nic víc (Lois, Charley..). Trochu mám dojem jako po shlédnutí nějaké pilotní epizody seriálu. Asi jsem na to zkrátka nebyla v tom pravém melancholickém rozpoložení....Každopádně oceňuji šedesátá léta (tehdy měly ženské úroveň, a ty oční linky !) a výbornou hudbu (přestože ta poslední skladba až moc okatě připomínala písničku z Fontány). ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Sentiment Falconerových vzpomínek i náhlého vzplanutí na prahu naprosté a zničující samoty je přeci jen ve výsledku snesitelný i v mezích možností sugestivní. Fordův snímek by potřeboval méně módního návrhářství a více poetičnosti. Pro všechnu vizuální aranž a učesanost totiž Fordovi před kamerou paradoxně poněkud uniká to, čeho v sobě má Firthův hrdina na rozdávání – impulsivnost, nadhled a neokázalou tragiku. Jakoby se skutečný člověk potýkal s nažehleným manekýnem a síla příběhu mezi tím vyvanula do plakátové strnulosti. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tom Ford si vybral pro mě dost neatraktivní téma. Přece jenom příběh o truchlícím homosexuálovi jsem si nedokázal zamilovat. Na druhou stranu režisér předvedl docela zajímavé vize a herecké výkony rozhodně k zahození nejsou. V Colinu Firthovi třímal už tady oscarový potenciál. Čas od času se k podobnému filmu dokáži prokousat a to že se do něj pustím považuju osobně za úspěch. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (22)

  • Zo skla a dreva postavený dom, ktorý George a Jim zdieľajú, je skutočný dom v Glendale, Kalifornia: Residence Schaffer, postavený v roku 1949 architektom Johnom Lautnerom (1911-1994). (jofffo1)
  • Tom Ford se v nějakém rozhovoru zmínil i o tom, že do role Kennyho byl původně obsazen slavnější herec (údajně Jamie Bell), který se ale nedostavil na kostýmovou zkoušku pět dní před natáčením. Tehdy si Ford vzpomněl na konkurzovou nahrávku Nicolase Houlta. (Martinibaby)
  • V knize (která byla předlohou k filmu) je hlavní postava nazývána jenom křestním jménem - George. Teprve scénář mu dal celé jméno - George Carlyle Falconer. 'Carlyle' je zároveň druhým jménem režiséra Toma Forda a 'Falconer' je příjmení Fordova prvního milence (ilustrátor Ian Falconer) a také značka slunečních brýlí, které vyrábí Fordova společnost. (Martinibaby)

Reklama

Reklama