Reklama

Reklama

Ulovit miliardáře

  • angličtina Catch the Billionaire (více)
Trailer
Česko, 2009, 90 min

Předloha:

Martin Nezval (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Matonoha, Ester Janečková, Jiří Mádl, Kateřina Pechová, David Štěpán, Josef Carda, Milan Šteindler, Radomil Uhlíř, Miroslav Etzler, Tomáš Vorel ml. (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Miliardáře touží ulovit každý i každá. Policisté, novináři, politici, umělci, dámy i chlápci od náboženství. Na úspěšného podnikatele Patrika Grossmanna je navlečena vykonstruovaná reportáž. Atmosféra zhoustne natolik, že si do něho může každý kopnout, a tím demonstrovat svou morálnost. I jeho přítelkyně, televizní rosnička, cítí, že by její kariéra mohla být ohrožena. Zdálo by se, že musí přijít nezastavitelný pád, když se v marihuanovém opojení dostaví spásný nápad… Podstatnější než příběh je odhalování vztahů a mechanismů, na nichž funguje informační společnost. Diktatury nepoužívaly Public Relations, ale propagandu. O propagandě věděl každý, ale nikdo ji nevěřil. O Public Relations neví nikdo, ale věří mu každý. Zkrátka být dnes miliardářem, není nic záviděníhodného… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (495)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi Post Coitum, dokážu přežít Bony a klid a vorlovskou stylizovanost mám rád. Ulovit miliardáře, který tyhle tři prvky míchá dohromady, si ale asi těžko oblíbím dřív, než úplně zesenilním. Jako karikaturista tentokrát režisér, jenž měl dosud na štítě jen výborné a dobré filmy, zklamal naprosto. V jeho starších filmech totiž ony karikatury byly v nejhorším příliš přepálené nebo málo trefné; v Miliardáři se ale naprosto do NIČEHO a NIKOHO ani neotírá, jen hází na plátno uměle bizarní figurky. Raději se koukněte do toho zrcadla, co drží v rukách Muži v říji. P.S: Kdo nezklamal, je kameraman Marek Jícha, jehož práce je opět výborná. Tentokrát za přispění dobře zvolených lokací (mimochodem jedna z paralel s tím Post Coitem). ()

HappySmile 

všechny recenze uživatele

Prostředí české korupce se Vorlovi podařilo vykreslit velmi trefně. Použil k tomu velice osobitý styl, kdy postavy přímo komunikovaly s divákem tím, že mu sdělovaly svoje dojmy do kamery. Tato věc mi nijak nevadila, co mě ovšem občas iritovalo, bylo to záměrné přehrávání herců, jehož účel mi zůstal skryt. Asi to mělo divákovi napovědět, že se jedná o parodování a ironizaci některých situací. To je ale celkem smutné, když režisér předem předpokládá, že jeho diváci budou samí diletanti, kterým se musí každý vtip vysvětlit... ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Prostředí 4/10/// +Tomáš Matonoha, příjemná hudba, některé dialogy a scény -samozřejmě strašně nesmyslný scénář a postavy ad absurdum/// :-))) jinak začít nemohu. Čekal jsem něco špatného, ale že mě to bude až tolik bavit jsem vůbec nečekal. Známí herci hrají úplně jiné postavy než jsem u nich zvyklí. Přehrávají a ani se to nesnaží maskovat. Nemůžu si pomoct, tohle mě prostě bavilo./// Celkem 60%/// ()

CheGuevara odpad!

všechny recenze uživatele

Tomáš Vorel v české kinematografii platí za osobitého tvůrce, což potvrzuje i jeho nejnovější film Ulovit Miliardaře. Podobný snímek bychom totiž v české kinematografii hledali jen stěží. Tvůrci se pasují do role ublížených disidentů, kteří se nebojí říct nesmlouvavou pravdu do očí české společnosti a tepou do nešvarů současné doby. Obouvají se do kdekoho - katolíků, židů, nezávislých novinářů, politiků, lobbistů, milionářů, homosexuálů, kapitalistů, umělců a mnoha dalších. Režisér Tomáš Vorel se však ukazuje jako prachbídný pozorovatel české společnosti. Jeho film se smrskává do série několika plochých frází, za které by se nestyděla ani Dělnická strana. Motivace „hrdinů“ snímku i příčiny tohoto nelichotivého stavu českého národa zůstávají tvůrcům i divákovi důkladně utajeny. Všechny postavy jsou zlé už jenom ze své podstaty. Hamižnost miliardáře Grossmana tak tkví v jeho židovském původu, hloupost jeho partnerky zase v barvě jejích vlasů a takový lobbista Lehký je tuplovaný zloduch jen kvůli tomu, že má peníze. Vorlovi antihrdinové se tak dělí na dvě skupiny. Ti nesympatičtí a ti ještě nesympatičtější. A k tomu všemu se celý snímek tváří, že z toho má ohromnou legraci. Ta se však omezuje na křečovité úšklebky a bizarní situace. Tvůrci se svezli na vlně laciného populismu a natočili plakátové leporelo plné stereotypů a předsudků. Tomáš Vorel se sice může zaklínat nadsázkou, ironií a karikaturou, ale nezakryje tím skutečnost, že se podepsal pod dílo, které selhává ve všem, co si lze představit pod pojmem sociální kritika. Protektor dokázal, že se již dokážeme vypořádat se svou minulostí, u naší současnosti to bude asi nějakou chvíli trvat. ()

Pepy 

všechny recenze uživatele

Pane bože, horší to být, už asi ani nemohlo. Film byl o ničem a v půlce filmu jste už věděli jak to dopadne. Pomalu ani žádná zápletka, pořád jen nudné kecání Matonohy, Janečkové a spol. Ve filmu nebylo nic kladného, až na Jirku Mádla u kterého se mi líbila jeho role, jinak obsahově katastrofální až nemotorné. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (9)

  • Tvůrci filmu v souvislosti s vytvořením hudby stejně jako u snímku Gympl (2007) oslovili DJ Wiche. Opakoval se současně i nápad s bezplatnou publikací soundtracku. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama