Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v malé jihomoravské vesnici Mouřínov, v níž končí silnice. Obyvatelé touží stát se obcí „průjezdní“, a protože je mezi nimi přeborník ve vábení jelenů, vynaloží velké úsilí, aby se v obci konalo mistrovství Evropy v této ojedinělé, avšak zajímavé disciplíně. Obec žije přípravami, ale nejen jimi. Souběžně s nimi se rozvíjejí zřejmé i nevyslovené vztahy obyvatel, a jak přípravy ovlivňují jejich život, tak jejich vztahy ovlivňují průběh příprav. A jednoho dne konečně mistrovství vypukne... Jak dopadne, a zda budou mít obyvatelé skutečně obec „průjezdní“, na to si už počkejte do uvedení filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

mortak 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit film, který je těžko čitelný pro kohokoliv, kdo nestrávil část života na vesnici. Sedláček se sice vyhýbá estrádnosti a pokleslému humoru, herci se nepitvoří, nepřehrávají, a jsou sympaticky civilní, jenže v jádru scénář nahrazuje lidové přízemní Troškovo čecháčkovství, jakousi obskurní vznešenější formou: pseudo-intelektuálním čecháčkovstvím. Většina postav má nějakého ulítlého koníčka, který jim naplňuje život, a pomáhá jim přežít jednotvárnost vesnického života. Sedlaček své postavy miluje, miluje českou vesnici, a proto tu nenajdeme jediný skutečný konflikt, všichni jsou vlastně hodní a dobří, jen občas nešťastní, nenajdeme tu dramatický oblouk, protože vše je podřízeno láskyplnému pohledu na tu NAŠI vesnici. Během filmu jsem si zapsal tento sylogismus: (1) Češi se zabývají prkotinami a uniká jim celek (2) Sedláček je Čech (3) Sedláček se zabývá prkotinami a uniká mu celek. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tahle komedie celkem ušla, ale stejně jsem se po celou dobu nemohl zbavit pocitu, že měla na víc. Poklidnou hladinu malé moravské obce Mouřínov již brzy rozvíří dvě významné události. Mistrovství Evropy ve vábení jelenů a s ním spojený i příjezd premiéra. A hlavně v sázce je schválení výstavby nové silnice vedoucí do obce. Originální nápady tahle komedie solí jeden za druhým, ale bohužel horší už je to s výraznějšími nebo nějakými hláškami, které by časem "zlidověly", jak už to u těchto komedií bývá zvykem. Něco takového Mužům v říji vůbec nehrozí. Humor je zde totiž dávkován v dost limitované míře a prostor pro zasmání není dopřán, a tak jsem se zasmál jen párkrát. Herecké obsazení bylo celkem dobré. Trnavský, Dulava, Hanzlík nebo Bareš občas solidně "zaperlili", ale některým hercům naopak nebylo kvůli moravskému nářečí příliš dobře rozumět (zvukaři práci na filmu vůbec nezvládli). Tuhle komedii si asi hned tak znova nepustím, ale pro její originalitu se dá vidět, ačkoliv absence výrazných gagů a "živelnější" režisérské tempo dobrý dojem citelně kazí. 5/10 ()

Reklama

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Srovnávat Muže v říji s dědictvím či dokonce se Slavnostmi sněženek by bylo velmi troufalé, ale právě atmosféra života v obci na konci silnice, jež Sedláček vystihl skvěle, mi dala zavzpomínat na tyto skvosty. Musím uznat, že suchý humor mi sedí a několikrát jsem se upřímně zasmál (a potom jsem si pro sebe řek: "Ježiš, to je píčov*na", ale myšleno v tom nejlepším slova smyslu). Právě tento kontrast řadí Muže v říji mimo všechny kategorie a přiznávám se, že dávám 3* jen proto, že netuším jestli to bylo dobré nebo vyjímečné. Každopádně pocit, že se jedná o další pravý český film mi možná jednou donutí zvýšit mé hodnocení, tohle potřebuje čas. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Samotný pan režisér se nás diváků ptal, proč nemáme jeho filmy rádi. Odpovědi se však nedočkal, protože ti, co jeho filmy nemají rádi, ze sálu už odešli :) Já jsem tak do poloviny filmu měla podobné zaječí úmysly, nakonec jsem ale zůstala ze zvědavosti, jak film dopadne. Bohužel mi nesedlo pomalé tempo, zdlouhavé scény a nedotažené příběhy hrdinů - přiliš postav a všechyn měly velmi málo prostoru k projevení charakteru. Nejde popsat, v čem mě Sedláčkovy filmy štvou. Tento konkrétní byl jakýsi mix Hoří, má panenko (v pohledu na vesnickou zábavu) a Kaurismakiho filmů (hrdinové nic nedělají, jen čumí a divák si jejich pocity sám uvodí) a nakonec byl natočen podivým stylem, kdy kameramanovi vůbec nevadí, že má v záběru 2 minuty záda hrdiny a nic jiného... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Svým druhým filmem Robert Sedláček zabrousil do jihomoravské vísky Mouřínov u Bučovic, kde se každoročně pořádají závody ve vábení jelenů. Typově odlišné postavy a postavičky vytvářejí svérázné a někdy i bizarní situace, které vtipně korespondují s velmi dobře napsanými dialogy. Herecky není co vytknout, moc potěšila role Jaromíra Hanzlíka a jeho filmové ženy Marty Vančurové. Vše ostatní působí zcela přirozeně i díky hercům z Dejvického divadla, nebo divadla Husa na provázku. Muži v říji se svým způsobem můžou řadit k lidovým komediím typu Dědictví nebo Vesničce mé střediskové, samozřejmě v rámci nynější moderní doby. Stejně si ale myslím, že film poberou mnohem lépe obyvatelé Moravy a v Čechách zůstane nepochopen. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se mimo jiné na nádvoří zámku Milotice. (X_mole)
  • Při incidentu na železniční trati, možná kvůli vhodnějšímu pozadí pro kameru, je sice točeno na správném (autentickém) železničním přejezdu, ale auto, které na přejezdu uvízlo, travesty skupina Satyr i ministerská delegace přijíždí již ze směru od Mouřínova. (HonzaR.)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama