Reklama

Reklama

Prezidentka Sally Sheridan je zastrelená behom slávnostného prehlásenia v Deň nezávislosti. Toho pred voľbami využíva k nárastu vlastných preferencií jej brat senátor. O tri mesiace neskôr objaví postarší pár na strome zraneného muža s padákom. Mladík si ale vôbec nič nepamätá a jedinou stopou je tak tetovanie na jeho krku - "XIII". Postupne sa rozpamätáva na tajnú operáciu, ktorej úlohou malo byť zvrhnutie vlády v USA. Objavujú sa aj ďalší agenti s vytetovanými číslami. Kto má záujem zvrhnúť vládu a kto má na krku vytetovanou rímsku jednotku? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (102)

chamba 

všechny recenze uživatele

Užívateľ s nickom medlo píše, že je to citujem: "Veľmi dlhé, veľmi nudné. Ale ináč neodporúčam." Ja osobne by som to naopak vrele všetkým doporučil. Dlhé to zdaľeka nebolo, pretože sa na to má pozerať ako dvojdielny seriál s určitým časovým odstupom medzi epizódami. Príbeh je nadpriemerný, kde sa striedajú akčné pasáže s dialógmi, ktoré ženú dej postupne dopredu a odhaľujú sa nám nové skutočnosti. Ak ste fanúšikmi komiksu alebo aj počítačovej hry, XIII je jasná voľba na dva víkendové večery. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tahle kopie Bournea není špatná, ale měl jsem s ní prostě smůlu. V televizi běžel rozdělený na dvě části a v trochu pozdním čase, ale nebránilo mi to se podívat. Avšak po necelé minutě jsem si tak řekl (spoiler=nečíst pokud jste neviděli) tohle určitě dělá její bratr a chce se stát prezident skrze smrt své sestry prezidentky (konec spoileru). Bohužel to tak bylo a já jenom 2*87 minut čekal, až mi to řeknou i samotný film skrze herce... Tato průhlednost mě naprosto odradila, přestože jinak je film docela slušný, i když recykluje zavedené a funkční postupy z agentovských akčních filmů posledních let (zmíněný Bourne hadr). Proč už se u dnešní tvorby netají dech a nečeká se do poslední minuty na rozuzlení neprohlédnutého příběhu? Jinak Stephen Dorff měl svůj nejlepší rok v Bladeovi a to se už nikdy nevrátí... ()

Reklama

M.Macho 

všechny recenze uživatele

XIII se chtěla zařadit svým zpracováním mezi špionážní elitu. Věru si jí to nepovedlo. Pokud bych neznal komiks, který je ovšem druhou Odyseou, s naprosto komplexním politickým názorem, jasně stanoveným krtitickým pohledem na americkou společnost, administrativu a různé touhy a praktiky z minulosti (mccarthysmus, "výpomoc" CIA různým vojenským pučům v Jižní Americe, rasismus atd) a neuvěřitelně spletitým příběhem byl bych dal asi o hvězdu víc. Krom toho polde XIII vznikla i skvělá hra - což mohla být dobrá inspirace - bohužel. Ross Tanner je totiž jedna asi z deseti identit chudáka hrdiny - který vůbec není ve filmu vůbec sexy jak v komiksu... Moongoose je na prd a plukovník Amos ztratil veškerý šarm... Neslané, nemastné. Kdyby to bylo třebas jak Watchmeni...To by byla paráda... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na televizní film to není špatně natočené, ale málo platné, jde o kopírák ze scénáře od Bournea, je to utahané, tři hodiny jsou moc, a co je nejhorší, při tak malém počtu postav si myslím každý zkušenější divák domyslí v prvních minutách, kdo za vším stojí a kdo je číslo jedna, takže chybí i jakýkoliv moment překvapení. Akce je rozložena po třiceti minutách něco málo něčeho, ale nijak oslnivě akční scény natočeny také nejsou. Celkově tedy spíše podprůměr, i když řemeslo je znát, že tvůrci umí. Ale jen řemeslo nestačí. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Docela příjemná televizní záležitost, která hlavním hrdinou připomene Bournea a zápletkou zase např. seriál 24 hodin. Prostě od všeho si to bere trochu a po příběhové stránce to nemá čím překvapit a je to celé spíš takové milé béčko. Uteklo to ale velmi rychle, Stephen Dorff je ve skvělé formě a akce je velmi dobře natočená. Jenom škoda, že kamera byla občas až příliš zběsilá a Val Kilmera bylo málo. Jako akční jednohubka ale ideální. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné komiksové knižní série od Vana Hamma. (Terva)
  • V počítačové hře XIII je prezident Sheridan muž. (awful)

Reklama

Reklama