Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (859)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Smerom ku mne typicky Marshall. Je to drsne, spinave, rubacky maju patricnu stavu, ale mam tu zas rovnaky problem ako pri Marshallovych predchodzich filmoch. Neprehladny strih a nadvaznost. Viacere sceny su sami o sebe minimalne remeselne dobre zvladnute, ale to ich vzajomne prepojenie skripe horsie ako loziska, ktore nevidel olej uz peknych par rokov. [EFM 2010] ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

To, co právě teď zažívám, jsou smíšené pocity. Na jedné straně upřímná radost, protože jsem před okamžikem zhltnul jednoduchou přímočarou akční večeři, jejímiž hlavními ingrediencemi byly drsné přírodní (i životní) podmínky, digitální krev, syrové prostředí, dobří herci, dramatická hudba. Prostě vyvážená porce obsahující ve správném poměru všechny živiny. A na straně druhé stojí od teď nejistota, obava až hrůza z toho, že Conana dostal do rukou Kozí mozek Marcus Nispel. Když si totiž připomenu žánrově podobnou Cestu bojovníka a porovnám ji s Marshallovým Centurionem, drobátko se mi derou do úst zvratky. To není dobrý. Jestli to ten chuj podělá, okamžitě si mažu po ksichtě modrou barvu, beru do ruky oštěp se zpětnými hroty a dojdu si pro něj, i kdyby se schoval do tábora Piktů... p.s.: herci odvedli výbornou práci, role jako ušité na míru, zvláště pro Kurylenko, Fassbendera a Poots. 12 miliónů dolarů(rozpočet)/6,6 miliónů dolarů(výdělek celosvětově, ve státech byl nasazen pouze do 12 kin) ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Typický Marshall jak ho nemám rád. Scenáristicky stupidní, akčně chaotický a režijně s přibývající stopáží notně rozkolísaný. Proč tedy 3 hvězdy (resp. 5/10)? Protože Michael Fassbender, jehož charisma by utáhlo i reklamu na prací prášek a intimky dohromady. Je to právě stoupající britská hvězda, která - jako jediná - dokáže prodat Marshallovy psavecké kiksy s vážnou tváří, aniž by se musela stydět. Což se o zbytku rozhodně říct nedá. Obzvlášť Kurylenko je v akční poloze vyloženě k smíchu a navíc má zhruba o pět vrstev oblečení víc, než se v jejím případě sluší a patří. Zbytek si pak alespoň vydělal na nájem a bude do budoucna dělat, že o téhle laciné vykrádačce Gladiátora, Pána prstenů a bůh-ví-čeho-ještě jaktěživ neslyšel. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Centurion není vůbec špatný film. Teda, není to nudný film a to se cení. Řekl bych, že to, co mi chybělo v Solomonu Kaneovi, mi dal právě tento film. Bitvy jsou zde sestříhaný skvěle, dočkáte se mnoha useknutých končetin a hlavně uvidíte tři skvělé herce. Z Fassbendera se klube prvotřídní herec, který konečně dostává šanci v lepších filmech, Jimmy McNulty (pardon, Dominic West :-)) byl generál, pro kterého by opravdu každý muž dobrovolně obětoval život, no a Olga Kurylenko tu sice moc nemluvila (resp. nemluvila vůbec) ale vynahradila to skvělými bojovými scénami a částečně i vzhledem. Je jasné, že příběh je "trošku" předvídatelný, ale i přes to, jak už jsem zmínil na začátku, nenudí a já opravdu prožíval tu cestu a boje s nimi. Navíc já mám slabost pro filmy, kde jsou opravdoví chlapi - silní, držící své slovo a ochotní i zemřít jeden pro druhého. Takže proto mírně zaokrouhluju nahoru. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nuda ve starověké Británii, tak by se dal výstižně parafrázovat obsah filmu Centurion natočený volně na motivy nikdy neobjasněného faktu zmizení tzv. deváté římské legie (přesněji Legio IX Hispania). Slabý scénář, okatá ahistoričnost (Proč tu třeba není dodržován patriarchát? Ženy měly výsadnější postavení možná u Vikingů, ale rozhodně ne u Britů. Nemluvě o tom, že všechny barbarské bojovnice jsou jen a pouze současné modelky, ženy ale tehdy vypadaly výrazně jinak atd.), přes míru levných efektů založených na digitálně ztvárněné krvi stále dokola, to jsou poznávací znaky scenáristické i režijní práce Neila Marshalla. Zajímavé je snad jen to, že coby potomek dávných britských bojovníků straní římské straně. Podobné filmy: Vikingové ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • Ke zhotovování stanů používali Římané impregnovanou kůži a ne plachtovinu, jak snímek ukazuje. (Conspi)
  • O tom, jak by snímek ve finále měl vypadat, diskutoval režisér Niel Marshall s hlavním kameramanem Samem McCurdym po dva roky. Jedinou věcí, na které se ale shodli už od samého začátku, byl fakt, že film by se měl natáčet v opravdové krajině a ne před tzv. zeleným plátnem. (Conspi)
  • Herec Dimitri Leonidas má priezvisko totožné s menom svojej postavy, Grékom Leonidasom. Je to tiež meno slávneho spartského kráľa, ktorý padol v bitke pri Thermopylách proti perzskej presile, a ktorého si vo filme 300 (2006) zahral Gerard Butler. (BlackTom)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama