Reklama

Reklama

Miloš Forman: Co tě nezabije…

  • angličtina Milos Forman: What Doesn't Kill You... (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

O Milošovi Formanovi před rokem 1989 točil Jaromil Jireš pro Němce, Věra Chytilová pro Belgičany a po sametové revoluci vznikl konečně český dokument Drž se toho snu v režii M. Šmídmajera. Zachytil Miloše Formana při jeho putování na kole z Paříže na MFF v Karlových Varech a právě jízda na kole tvořila symbolický motiv k jeho životním a tvůrčím peripetiím. Za posledních 15 let došlo ve Formanově životě k velkým změnám a i jeho profesní kariéra prošla určitými zvraty a peripetiemi... Miloslav Šmídmajer se tak opět vrátil k tomuto stále vzrušujícímu a inspirativnímu „tématu“, aby zachytil současný život i myšlení této velké osobnosti a díky osobnímu vztahu i kontaktu otevřel i některá intimní zákoutí Formanova života, která se stala inspirací pro jeho filmovou tvorbu a s neobyčejnou hloubkou a v nečekaných souvislostech zazněla v jeho filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (150)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Postrádal jsem víc iniciativy ze strany tvůrce přijít s něčím novým, originálním...Především mi chyběl větší důraz na téma Formanova rozhodnutí (dilematu) opustit vlast a rodinu na úkor šance prorazit v zahraničí a svobodně tvořit. Nepřísluší mi ho za tento krok odsuzovat a ani tak nečiním. Ale pokud měl dokument přijít s něčím novým, neotřelým a nebýt jen oslavným portrétem, tak přesně toto téma by mu dodalo na zajímavosti a posunulo by ho v mých očích výše. Je ovšem otázka zda vůbec Forman chtěl toto téma více rozebírat a otevírat veřejnosti...Má koneckonců plné právo to neudělat. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Robustní vypravěč Miloš Forman sytou ryzostí svého vypravěčského nadání prochází svým životem jako prvořadý odborník i umělec na svůj život i dílo zároveň. Je také jasné, kým je: Čechem na životním americkém zájezdu. Ale skutečně doma je v Čáslavi, Starých Splavech, Poděbradech, Praze. Vedle národního umělce Otakara Vávry a národního umělce Martina Friče další špičková osobnost našeho filmu. Osobnost světová. ()

Reklama

blackJag 

všechny recenze uživatele

Zdálo by se, že na dokument je 110 minut dlouhá doba, když je ale v hledáčku dokumentaristy osobnost typu Miloše Formana, každá délka bude krátká. Forman je opravdu člověk na svém místě. Charizma, filmařský postoj i prezentace vlastní osoby má úroveň, ale hlavně zajímavost, což obyčejný divák, třeba i příliš nedotčen Formanovou tvorbou (je u nás vůbec takový?), jednoznačně ocení. Velice poutavé kariérní i životní ohlédnutí, ve kterém se vám dostane ukázek z Formanových filmů, pohledů do zákulisí natáčení a udílení cen, ale i vyjádření jeho herců, kolegů a příbuzných. 90% ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Děvčátka a chlapci, jistě není pochyb o tom, že Miloš Forman je veliký vypravěč, a to nejen filmový. Stačí, když líčí, jak si jeden „husák a jeho paní husáková“ asi dodnes myslej, že je jejich housátkavrah. To ovšem uvidíte pouze v režisérské verzi (rozdělené na rozumné 4 hodinové díly), spolu s mnoha dalšími klenoty, které při stříhaní stodesetiminutové kinoverze spadly pod stůl. Kdo si chce pošmáknout i literárně, může si ještě přečíst autobiografii, kterou Forman sepsal s Janem Novákem - "Co já vím? aneb Co mám dělat, když je to pravda?", a to přepracované a doplněné druhé vydání z r. 2007. Je to napínavější než detektivka. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Dokument nabízí vedle setkání s velkým vypravěčem Milošem Formanem, jeho přáteli a rodinou i důvěrnější seznámení s řadou významných osobností: s producenty jeho oscarových filmů Michaelem Douglasem (Přelet nad kukaččím hnízdem) a Saulem Zaentzem (Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus, Goyovy přízraky), producentem Paulem Rassamem (Valmont), scénáristou a dlouholetým přítelem Jean Claude Carrièrem a dalšími. Promluví zde i známí herci ze slavných Formanových filmů: F. Murray Abraham (Oscar za roli Salieriho v Amadeovi), Annette Beningová (Valmont), Woody Harrelson (Lid versus Larry Flint), Luise Fletcherová (Velká sestra z Přeletu nad kukaččím hnízdem), Natalie Portmanová (křehká Inés z Goyových přízraků) a další. [Zdroj: CinemArt] (POMO)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama