Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve třetí kapitole nejnapínavější sci-fi ságy filmových dějin musí poškozená vesmírná loď Ripleyové nouzově přistát na planetě Fiorina 161, kde v nehostinné pustině přežívají bývalí chovanci nejpřísněji střeženého vězení planety. Ale na palubě její lodi je i Vetřelec...a počet mrtvých těl brzy narůstá! (Magic Box)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 073)

tron 

všechny recenze uživatele

„Odkiaľ viete moje meno?" – „Máte ho vyšité vzadu na nohavičkách.“ Spoilery. Nebyť štvorky, najhorší Votrelec. Mnohí tvrdia, aký je úžasný, ale mne nesedel ani v r. 1992 v kine, ani po pozretí producentského strihu. Na tom sa mimochodom Fincher síce odmietal podieľať, ale daná verzia je bližšie jeho pôvodnej vízii, než kinoverzia. Takže označenie režisérsky strih napriek Davidovej neprítomnosti paradoxne nie je úplne od veci. Výsledný dojem o čosi vylepšuje, ale ani producentský (režisérsky?) strih nedokáže (asi preto, že na to proste neexistuje žiadna odpoveď) vysvetliť záhadu troch vajec v záchrannom korábe (ešte v Sulacu by to šlo, ale v záchrannom korábe?). A ani on nevylepšuje mnohé chyby kinoverzie (5 - 6 výrazných postáv a zvyšok holohlavá, škaredá a nesympatická masa anonymných magorov, pričom 5 - 6 výrazných postáv by stačilo, problém je v tom, že ani sympaťák Clemens, ani natvrdlý riaditeľ väznice sa pri všetkej snahe nechytajú na Dallasa, Hicksa, či Hudsona). Rozporuplný je i spôsob, akým sa Fincher vyrovnal s udalosťami/postavami z dvojky (Newt s Hicksom zabití mimo záber, svojrázne použitie Bishopa). Záver je (napriek nejasnosti ohľadom "novej" Henriksenovej roly) síce silný a výprava bohovská, ale film má priveľa hluchých a zvláštnych miest. Na strane druhej, oceňujem viacero nezabudnuteľných scén (pohreb, finálny skok, pitva) a návrat k pôvodnému duchu Votrelca. Teda nie nezáživný "mravec", ale tajomný "drak", vynárajúci sa z temnoty a zákerne útočiaci na ničnetušiace, hysterické obete. Na trojke je žiaľ naozaj priveľmi poznať, v akých bolestiach vznikala (menili sa scenáristi, prepisovali sa zápletky, producenti sa debutujúcemu režisérovi príliš starali do roboty, brutálne sa prestrihávalo, mizli kľúčové nápady a scény, napr. pôvodne Votrelec infikoval kravu, až vo verzii pre kiná sa to zmenilo na psa, takisto bola komplet vystrihnutá vôbec nie nezaujímavá časť, v ktorej sa väzňom aspoň na chvíľu podarilo netvora uväzniť). Kino Považan NMnV 1992 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Napotřetí už se malinko schyluje k poklesu kvality, ale stále si ještě série hájí seriózní nádech. Jestliže byla dvojka vetřelců plná, zde se dospělý jedinec objeví jeden jediný. S tím zákonitě přichází méně akce a divák namlsaný z předešlé strhující bitvy se cítí trochu nenaplněn. Tedy alespoň tak to je v mém případě, trojka se nenese ani v atmosferickém duchu jedničky. Ale rozhodně se nejedná o tuctovou záležitost. Film má své kouzlo, i když se zdá mírně bezbarvý. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ať se na mě Fincher ani jeho Vetřelec nezlobí, ale na 4* jsem toho viděl sakra málo. Slušná atmosféra, které však hodně scházelo k atmosféře prvního dílu. Fincherová láska... jeho kouzla s kamerou jsou opět úchvatné, ale to nestačí. Vetřelec je kapku jiný a upřímně až moc počítačový (a nepovedený!! Zlatá animatronika). Film má v některých okamžicích nakročeno k 4-5*, ale nedokáže tuto kvalitu udržet po celou dobu. Škoda, mohl to být další geniální Vetřelec... Možná, kdyby to všechno nechali producenti na Finchrovi vzniklo by něco stejně osobního a odlišného jako v případě ostatních dílů vetřelců, ale to možná ukáže jen Director cut, jestli někdy vyjde. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý sci-fi horor, ktorý je pokračovaním kultových prvých dvoch dielov. Má dosť dobrý príbeh o Ripleyovej, ktorej modul skončí na väzenskej planéte, pričom z jeho osádky prežije len ona, ale v module nanešťastie neboli sami, vznikne nový votrelec a tak mu musí spolu s väzňami čeliť znovu. Spracovanie je ale určite sklamaním, celková zápletka nie je zlá a pre potreby filmu dostatočná, lenže problém je, že sa tu toho až tak moc nedeje, celá prvá polovica sa len rozbieha, ale paradoxne práve tá je lepšia, sledovanie jednej ženy vo väznici plnej mužov a navyše ťažkých zločincov je zaujímavé a rovnako aj zisťovanie, či sa má obávať nového votrelca, v polovici filmu už príde výraznejšie na scénu aj votrelec, ale miesto toho, aby sa zvýšila dynamika filmu začne skôr nuda, nič zaujímavé sa nedeje a až posledná polhodinka sa už rozbehne a začne celkom slušná naháňačka. Čo sa týka samotných scén s votrelcom, tak nie som moc spokojný, sú s prehľadom najslabšie z celej série. Najhoršie na tom dopadol jeho vzhľad, nápad urobiť votrelca miesto z človeka z psa bol zlou voľbou, vizuálne a ani pohybovo nie je taký zaujímavý a ani nevyvoláva taký rešpekt. Ešte v niektorých záberoch zblízka na tvár pôsobí dobre, ale ako celok a hlavne z diaľky je na tom dosť zle. A ani v akcii nie je moc zaujímavý, úmrtia sú obyčajné a často mimo obrazu a tie jeho behy po stenách tiež nepôsobia práve najlepšie. Herecké obsadenie nie je zlé, ale moc ma nezaujalo, Sigourney Weaver je už klasika, ale okrem nej ma už viac zaujal len Charles S. Dutton a pár postáv s minimálnym priestorom. Réžia nie je zlá, budovať atmosféru sa jej celkom darí, ale po prvých dvoch dieloch je to aj tak silný posun k horšiemu a technická stránka je až na tie scény s votrelcom celkom slušná. Prvé dva diely mám veľmi rád, ale tento za nimi dosť zaostáva. Stále je to bez väčších problémov pozerateľný film, ale po všetkych stránkach, či už scenár, postavy, akcia, vizuál a amozrejme aj samotný votrelec zaostáva. Objektívna kvalita filmu- 67%, film sa páči mne na 62%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Potřetí a zase v jiné podobě. Jednička byla tajemná a napínavá, dvojka akční a vizuálně atraktivní. Trojka si jde svojí vlastní cestou. David Fincher mi dal kdysi docela zabrat, protože mi velkou měrou posloužil v mojí bakalářské práci. Nicméně mi kosmický debut jako jediný z jeho zářivé filmografie dlouho unikal. Nedosahuje sice kvalit předešlých kultovních majstrštyků pánů Scotta a Camerona, nicméně cílevědomý mladík, který se coby osmnáctiletý dostal do trikové továrny Industrial Light & Magic, dokázal, že se od většiny svých kolegů (z Propaganda Films) odlišuje. I když to vyvolalo víc rozpaků než nadšení. Jeho filmy mají přesah a tím, že se pouští do poněkud (pro „klipaře“) neobvyklých projektů, se stal černou ovcí. Fincherův výlet do sci-fi žánru bohužel doplatil na několikrát přepisovaný scénář, zřejmě i na permanentní dohled producentů, přesto bravurně zvládá práci se zachycováním stísněných prostor, s izolací a jeho trumfem je i opět velmi dobrá Sigourney Weaver. *** V roce 2020 jsem si dal o půl hodiny delší verzi a „zklamání“ nepolevilo. Tvůrci se prostě rozhodli k návratu k tajuplnosti jedničky, ale snažili se nezapomenout na akční stránku dvojky. Prostě jakýsi kompromis. I tak je trojka divná, myšleno skoro až úchylná. Ostatně už jen skličující prostředí vesmírné věznice, která je plná masových vrahů a pedofilů, je dost jiné. Nesedla mi mytologická nadstavba, navíc se výsledek ani nepřibližuje Cameronovu tempu. Vadí až otravně počítačový Vetřelec, naneštěstí je tenhle Fincher i hodně neosobní. Tři hvězdy musím nechat. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (59)

  • Uvažovalo se i o tom, že se vetřelec vylíhne z Hickse, jednoho z přeživších z předchozího dílu. Už byl i zhotoven model postavy s roztrženým hrudníkem, ale Michael Biehn se to dozvěděl a obvinil producenty, že s prací začali bez jeho souhlasu. Ti nakonec Biehnovi zaplatili, aby mohli použít alespoň jeho obrázek v počítači. (-bad-mad-wolf-)
  • Speciální edice nabízí mimo jiné i rozšíření dramatické štvanice na vetřelce, v jejímž závěru je skutečně lapen. Bohužel pouze dočasně. (messiah)

Související novinky

Fincher a zombíci?

Fincher a zombíci?

12.08.2016

Kdybyste nechali filmové fandy hlasovat o tom, zda by chtěli vidět blockbuster od Davida Finchera, dopadlo by to celkem jednoznačně. Režisér Sedmi nebo Klubu rváčů patři mezi filmařskou elitu, která… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama