Reklama

Reklama

Clevelandská mafie se ho pokoušela poslat na věčnost pěstmi, kulkami i bombami. Svému osudu ale čelil s odhodláním keltského válečníka... V 70. letech zuřila v ulicích Clevelandu válka gangů. Jen během léta roku 1976 explodovalo více než třicet bomb přímo v centru města u Erijského jezera a Cleveland získal nelichotivou přezdívku „Bomb City“. Místní organizovaný zločin měla pod palcem italská mafie, která vedla zuřivou válku s irským gangsterem Dannym Greenem (1933–1977). Ten se stal ústřední postavou války podsvětí, která jednou pro vždy změnila organizovaný zločin ve Spojených státech amerických. Snímek Jak sejmout Irčana zachycuje Greenův vzestup z přístavního dělníka v jednoho z nejobávanějších gangsterů, jenž dokázal přežit několik pokusů o vraždu. To v něm utvrzovalo dojem, že je potomkem mytologických keltských bojovníků a sázel na pověstné irské štěstí. Svou kriminální kariéru začínal jako vymahač dluhů, ale rychle se dokázal stát velkým hráčem, jemuž šli usilovně po krku italští mafiáni i policejní detektiv Joe Manditski. Ten měl zároveň pro Greena určitou slabost, protože v prostředí clevelandského podsvětí představoval velmi rozporuplnou osobnost. V hlavní roli se představil severoirský herec Ray Stevenson, pro něhož se jednalo o jednu z prvních větších hereckých příležitostí. Ve vedlejších rolích se objevili slavní herci jako Chris Walken, Vincent D’Onofrio nebo Val Kilmer. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (327)

Gary 

všechny recenze uživatele

Skvělá gangsterka s vynikající partou herců v čele s Rayem Stevensonem, který dokáže kdekomu věrohodně rozbít hubu a pořádně si zařvat. Ve vedlejších rolích jej skvěle podporují Vincent D´Onofrio, umírněný Val Kilmer nebo klasik Chris Walken. Hensleigh natočil svůj první skutečně dobrý film, který je správně drsný, vkusně proložený retro-reportážemi a doprovázený vynikající hudbou. Chvílemi tahle story připomíná Scorseseho, což podporuje i klasický (a stále stejný) Paul Sorvino. K úplné dokonalosti troška chybí, italský gang působí trošku chudě a dojem kazí i digitální výbuchy. Ale to mi výsledný dojem až tolik nekazí! ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Esteticky odfláklá gangsterka rychlokvaška s nudnými postavami a obyčejným scénářem, kde vás v podstatě vůbec nic nezajímá, dokonce ani pořadí kdo koho odbouchne. A když už se těšíte, že bude alespoň nějaká akce, tak zjistíte, že přes digitální efekty ala první polovina 90s není ani pořádně žádná vidět. Je to škoda, protože stopáž není přiliš velká a mohla to být relativně ryzí věc s dobrým tempem. To by ovšem musel být herecký ansámbl poskládaný trochu jinak. A irské chlapáctví v podání hlavního hrdiny moc nefunguje. ()

Reklama

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu toho není moc co psát. Je to hrozně nevýrazný film, za pár měsíců po něm neštěkne ani pes a nemůžu říct že neprávem. Trochu mi to připomínalo Goodfellas, trochu Kmotra, trochu taky Veřejného nepřítele č. 1. Kill The Irishman si půjčil od všech, přesto kvalitou na ně ani zdaleka nemá. Nakonec doplácí na svojí tuctovost, která je po hodině téměř ubíjející. Často jsem se nudil, ale alespoň technická stránka je dobrá, vše je přehledně natočený, se střihem se šetří a přelety kamerou jsou působivé. Jinak je to těžká nuda a těch pár počítačově vybuchlých aut to nezachrání. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych, že i v dnešní době může vzniknout tak kvalitní gangsterský snímek, který by se v mých očích mohl rovnat i některým gangsterkám Martina Scorseseho. Komu by se nelíbil film, kde skoro furt něco (někdo) vybuchuje? Každopádně je to velmi pěkně obsazené a hlavní role Raye Stevensona byla moc dobrá (do téhle doby jsem ho neznal). Škoda jen těch místy odfláknutých efektů, o které tu naštěstí skoro vůbec nejde. Povedené krimi drama. ()

Skrk odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud mi bylo v nejbližší době něco velmi nesympatické, pak je to "Kill the Irishman". Film na tak pomalé tempo má neuvěřitelně rychlý spád, a tak se film stává pro introverta jako jsem já (který sice pomalým snímkům holduje, ovšem spád musí mít pomalý a dávající (s)mysl), noční můrou. V čele celého "děnní" je jakýsi nesympatický zrzek, na kterého už doufám v životě nikde nenarazím a akce, která je stejně žalostná, jako tento pokus o Scorseseho mafiánský styl (který ani vyjít nemohl, nýbrž je scénář průhledný a průměrný jako prase), který po chvíli ztrácí divákův zájem. Je to hnus velebnosti! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočný podľa knihy Ricka Porrella "To Kill the Irishman: The War That Crippled the Mafia". (Vrtto)
  • Pre film bol dočasne znovuotvorený štadión Tiger Stadium po dobu približne jedného týždňa. Štadión bol pôvodne otvorený v roku 1912 a zatvorený o 87 rokov neskôr, keď Detroit Tigers začali hrať na novom štadióne. Tiger Stadium bol zbúraný po tom, čo bol film dokončený. (Vrtto)
  • Val Kilmer sa pridal k produkcii po tom, čo odmietol možnosť uchádzať sa o post guvernéra v Novom Mexiku. (Vrtto)

Reklama

Reklama