Reklama

Reklama

Clevelandská mafie se ho pokoušela poslat na věčnost pěstmi, kulkami i bombami. Svému osudu ale čelil s odhodláním keltského válečníka... V 70. letech zuřila v ulicích Clevelandu válka gangů. Jen během léta roku 1976 explodovalo více než třicet bomb přímo v centru města u Erijského jezera a Cleveland získal nelichotivou přezdívku „Bomb City“. Místní organizovaný zločin měla pod palcem italská mafie, která vedla zuřivou válku s irským gangsterem Dannym Greenem (1933–1977). Ten se stal ústřední postavou války podsvětí, která jednou pro vždy změnila organizovaný zločin ve Spojených státech amerických. Snímek Jak sejmout Irčana zachycuje Greenův vzestup z přístavního dělníka v jednoho z nejobávanějších gangsterů, jenž dokázal přežit několik pokusů o vraždu. To v něm utvrzovalo dojem, že je potomkem mytologických keltských bojovníků a sázel na pověstné irské štěstí. Svou kriminální kariéru začínal jako vymahač dluhů, ale rychle se dokázal stát velkým hráčem, jemuž šli usilovně po krku italští mafiáni i policejní detektiv Joe Manditski. Ten měl zároveň pro Greena určitou slabost, protože v prostředí clevelandského podsvětí představoval velmi rozporuplnou osobnost. V hlavní roli se představil severoirský herec Ray Stevenson, pro něhož se jednalo o jednu z prvních větších hereckých příležitostí. Ve vedlejších rolích se objevili slavní herci jako Chris Walken, Vincent D’Onofrio nebo Val Kilmer. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (327)

emma53 

všechny recenze uživatele

Nemám větších výtek, akorát Danny v podání mně vůbec nesednul jako herec, nesympatie hned od začátku nevěstily nic extra, ale nakonec se to vyšplhalo díky ostatním hercům. Odneslo to tam dost aut, možná víc než lidí, ale řekla bych, že to bylo dobře i když myslím jako laik, že ty finty mohly trochu víc prostřídat. Zkrátka já se nejbližší době do Clevelandu nechystám, tak ať si to tam dají trochu do pořádku, nebo přijedu a bude zle. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

K filmům o organizovaném zločinu jsem si vytvořil poměrně hezký vztah, aniž bych věděl proč. Asi za to může lord Vetinari. Souboj italského a irského podsvětí evidentně sázel hlavně na různé výbušniny, takže si pyrotechnici zřejmě přišli na své. Snímek měl slušnou atmosféru i hvězdné herecké obsazení, ale dost mi vadil Ray Stevenson respektive jeho šílená paruka, kdykoli se objevil v záběru, vzpomněl jsem si na Terence Hilla, což mě silně rušilo. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Toto je ťažká káva. Stále premýšľam, ako niekto mohol zohnať peniaze na takto nehorázne nedivácky film. Nie že by bol vyslovene zlý, ale je to nálož. Nič v ňom totiž nie je komerčné, ani náznak snahy zapáčiť sa bežnému divákovi. Ja mám rád rôzne (pre mnohých neznesiteľné) artovky, ale Irishman na mňa pôsobil, že má minimálne dve a pol hodiny. Celý vizuál filmu i hercov je podriadený dobe, v ktorej sa príbeh odohráva, ešte aj vyzlečená žena vyzerá v retro spodnom prádle príšerne. Príbehov gangstrov sme tu mali už mnoho. Tento si určite zapamätáte, ale možno viac pre jeho totálnu divnosť - od rozprávača (Val Kilmer pôsobí, akoby len išiel okolo, keď natáčali) až po hlavného hrdinu, ktorý aj napriek tvári Raya Stevensona pôsobí sympaticky snáď len v poslednom zábere... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Irčan, který výjimečně nebrání "Naši věc" si to rozdá s Cosa Nostrou ..příjemně se odvíjející příběh je tu a tam prošpikován nějakým tím výbuchem, pěstním soubojem či přestřelkou, zvláštní pozornost si zaslouží snad jen Walkenova rolička, mafián v jeho podání byl naprosto dokonalý, jinak na mě Irův příběh působil poněkud unyle, byť to byl tvrdej chlap:) ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Kill The Irishman staví hlavně na hercích. Sympaťák Ray Stevenson se na hlavní postavu hodí a dokonce je tam i menší historická podoba s Dannym Greenem. Dále mu skvěle sekundují Val Kilmer, Christopher Walken, Vincent D'Onofrio a Vinnie Jones, plus dámská složka je ve filmu též dobře znát. Retro gangsterka podle skutečných událostí, jež má spád, napětí i atmosféru. Val se po dlouhé době objevil ve velmi dobrém filmu, díky bohu! Překvapivě Jonathan Hensleigh dokázal, že se slušným scénářem a s dobrými herci umí natočit kvalitní film! Lehce nadhodnotím, jinak to jsou lepší 4. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Režisér snímky Jonathan Hensleigh a hlavný protagonista Ray Stevenson majú spoločnú jednu komiksovú postavu od vydavateľstva Marvel - zabijaka zločincov Punishera. Obaja totiž boli pri tom, keď sa dostával na filmové plátna. Avšak nebolo to pri spoločnom filme - Hensleigh režíroval snímku Kat (2004) a Stevenson si ho rovno zahral vo filme Punisher: The Warzone (2008). (toi-toi)
  • Na začiatku, keď vchádza šéf odborov do kancelárie za sebou zavrie dvere, ktoré si je možné v nasledujúcich záberoch všimnúť otvorené a znova zatvorené. (Johnny.ARN)
  • Val Kilmer sa pridal k produkcii po tom, čo odmietol možnosť uchádzať sa o post guvernéra v Novom Mexiku. (Vrtto)

Reklama

Reklama