Reklama

Reklama

Clevelandská mafie se ho pokoušela poslat na věčnost pěstmi, kulkami i bombami. Svému osudu ale čelil s odhodláním keltského válečníka... V 70. letech zuřila v ulicích Clevelandu válka gangů. Jen během léta roku 1976 explodovalo více než třicet bomb přímo v centru města u Erijského jezera a Cleveland získal nelichotivou přezdívku „Bomb City“. Místní organizovaný zločin měla pod palcem italská mafie, která vedla zuřivou válku s irským gangsterem Dannym Greenem (1933–1977). Ten se stal ústřední postavou války podsvětí, která jednou pro vždy změnila organizovaný zločin ve Spojených státech amerických. Snímek Jak sejmout Irčana zachycuje Greenův vzestup z přístavního dělníka v jednoho z nejobávanějších gangsterů, jenž dokázal přežit několik pokusů o vraždu. To v něm utvrzovalo dojem, že je potomkem mytologických keltských bojovníků a sázel na pověstné irské štěstí. Svou kriminální kariéru začínal jako vymahač dluhů, ale rychle se dokázal stát velkým hráčem, jemuž šli usilovně po krku italští mafiáni i policejní detektiv Joe Manditski. Ten měl zároveň pro Greena určitou slabost, protože v prostředí clevelandského podsvětí představoval velmi rozporuplnou osobnost. V hlavní roli se představil severoirský herec Ray Stevenson, pro něhož se jednalo o jednu z prvních větších hereckých příležitostí. Ve vedlejších rolích se objevili slavní herci jako Chris Walken, Vincent D’Onofrio nebo Val Kilmer. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (327)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený pohled na život drsných irských gangsterů inspirovaný skutečným příběhem. Ray Stevenson není špatný ale určitě by filmu více prospěl někdo zkušenější, který by možná dokázal film vytáhnout z lepšího průměru o něco výše, protože režisérovi to moc nejde. Přesto slušný film na jedno podívání. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V podstatě nemám žádné závažné výtky vůči tomuto mafiánskému počinu. Dobrý soundtrack, známé tváře, solidní scény a příběh podle skutečné události. Sejmout zabijáka mi ovšem nepřineslo žádný extra pocit napětí, emocí nebo soucitu s hlavními hrdiny, což u jiných snímků tohoto žánru třeba zažiji. Abych byl upřímný, tak Joe mi dvakrát sympatický nebyl a totéž platí o Dannym..Tak snad právě proto dávám 3*. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takový průměr, kde nic nevyčnívá, kromě divného výběru herců. Ray Stevenson mi celkem seděl a jeho pěstní souboje byly nejlepší z celýho filmu, ale ostatní herci mi přišli takoví divní. Bez zápalu. Val Kilmer tam je naprosto k ničemu a má jen obří, tučnou hlavu. Prostě to bylo hrozně předvídatelné, což ani tak neva, ale zde nebylo nic, co by mi utkvělo. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Jonathan Hensleigh mě opět mile překvapil, po výborném Punisherovi jsem dostal atmosférickou lahůdku z mafiánského podsvětí. Natočit dobrý gangsterský film není jednoduché, chce to především osvědčená herecká jména a kvalitní scénář, aby výsledek stál za to. Tady se povedly obě zmíněné věci. Ray Stevenson je neskutečný sympaťák, věřte, že si jeho postavu irského mafiána oblíbíte (což je s podivem, když to vlastně není žádný hrdina), doopravdy úžasný výkon po všech stránkách. Že se celý film může opřít o reálnou věrohodnost je na místě, v té době bych v Clevelandu žít nechtěl, neboť bych určitě nasedl do špatného auta a to pak udělalo bum. Příběh je hlavním kladem filmu, nemá to sice nikterak úžasný spád, ale silných momentů zde najdete habaděj (závěrečná scéna doprovázená irskými tóny pomalu vehnala až slzu do očí, i když člověk ví, jakým zloduchem bezesporu Greene byl). Vedlejší role jsou přímo luxusně obsazené, ať už se jedná o Kilmera, který toho jako policista stejně moc nezmohl, po Walkena ztvárňujícího lichváře konče D'Onofriem. Triky popravdě moc neohromí, ty digitální výbuchy aut v některých chvílích drásaly mé oči, ale o to tady nejde. Za docela malý peníz skvělá zábava, u které by v případě rychlejšího odsýpání člověk uvažoval i o plném počtu. Takto dávám "jen" silné čtyři. Hodnocení: 82 % ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Toto je ťažká káva. Stále premýšľam, ako niekto mohol zohnať peniaze na takto nehorázne nedivácky film. Nie že by bol vyslovene zlý, ale je to nálož. Nič v ňom totiž nie je komerčné, ani náznak snahy zapáčiť sa bežnému divákovi. Ja mám rád rôzne (pre mnohých neznesiteľné) artovky, ale Irishman na mňa pôsobil, že má minimálne dve a pol hodiny. Celý vizuál filmu i hercov je podriadený dobe, v ktorej sa príbeh odohráva, ešte aj vyzlečená žena vyzerá v retro spodnom prádle príšerne. Príbehov gangstrov sme tu mali už mnoho. Tento si určite zapamätáte, ale možno viac pre jeho totálnu divnosť - od rozprávača (Val Kilmer pôsobí, akoby len išiel okolo, keď natáčali) až po hlavného hrdinu, ktorý aj napriek tvári Raya Stevensona pôsobí sympaticky snáď len v poslednom zábere... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Pre film bol dočasne znovuotvorený štadión Tiger Stadium po dobu približne jedného týždňa. Štadión bol pôvodne otvorený v roku 1912 a zatvorený o 87 rokov neskôr, keď Detroit Tigers začali hrať na novom štadióne. Tiger Stadium bol zbúraný po tom, čo bol film dokončený. (Vrtto)
  • Režisér snímky Jonathan Hensleigh a hlavný protagonista Ray Stevenson majú spoločnú jednu komiksovú postavu od vydavateľstva Marvel - zabijaka zločincov Punishera. Obaja totiž boli pri tom, keď sa dostával na filmové plátna. Avšak nebolo to pri spoločnom filme - Hensleigh režíroval snímku Kat (2004) a Stevenson si ho rovno zahral vo filme Punisher: The Warzone (2008). (toi-toi)
  • Na začiatku, keď vchádza šéf odborov do kancelárie za sebou zavrie dvere, ktoré si je možné v nasledujúcich záberoch všimnúť otvorené a znova zatvorené. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama