Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kavkazu zuří válka mezi Ruskem a Gruzií. Do této válečné oblasti přijíždí americký novinář a jeho kameraman, aby zdokumentovali situaci pro svoji televizi. K ruce mají místního člověka, který jim má dělat průvodce a tlumočníka. Když se všichni tři dostanou do křížové palby, přestane jim jít o reportáž a začnou bojovat o holé životy. (toy79)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Padla tu slova jako béčko atd.. Pod kategorií B mám tedy osobně jiné filmy. Nezastírám, že některé pasáže byly jako z béčka, ale zbytek byl řemeslně zvládnutý war report snímek z celkem nedávného konfliktu v Jižní Osetii v roce 2008. Ačkoliv snímek nám ukazuje, jak Gruzie v čele s prezidentem Saakašvilim (Andy Garcia - mimochodem se mu celkem podobal) jsou hodní a Rusáci coby okupanti se svými žoldáky zlí, nerad bych tu zabředl do čehosi o čemž nemám ponětí. Je jasné, že Sojuz už dále nechce své bývalé impérium dělit na samostatné (nezávislé) republiky, které chtějí do EU a NATO... Na druhou stranu, ty republiky na to mají právo. On vůbec celý ten Kavkaz je dost zašmodrchaný a nám těžko čitelný a pochopitelný. Např. přeji Čečencům svobodu a samostatnost, ale jako sosusední stát bych je nechtěl ani za nic... Rupert Friend jede do bojové zóny, protože je traumatizován z jedné reportážní akce z Iráku a věří, že reportáž mu vytěsní z hlavy depku. Náhodou se mu podaří natočit nálet suchojů na vesnici a právě probíhající svatbu. Do jedné z dívek se při útěku zamiluje a ještě s kameramanem natočí nejden zločin proti lidskosti, které páchají proruští žoldáci. Rupert pak prakticky po zbytek snímku hledá místo odkud by odvysílal záznamy nahrané na SD kartě aby svět viděl. Ten to ale moc nezajímá, protože právě probíhají olympijské hry a nikdo se do jakéhosi konfliktu kdesi v Rusku nechce Medvěděvovi vměšovat. Rupert se tak při neustálém útěku setkává stále s těmi stejnými hrdiny i záporáky, čím dál více se zakoukává do dívky jež ho doprovází.. Tom je ta béčková část. Áčková část je zpracování bojů, které je na skvělé úrovni. Milovníci ruské techniky zajásají, uvídíme zde Suchoje, Hindy, různá téčka tanky, BTR ad.. a to v solidním invazním množství ! Závěr byl o ničem, ale film alespoň poukázal na nedávný konflikt, jedné ze zemiček, kde ale vůbec nevíme jak to vlastně je a spíše to tušíme... Ať je to jak chce, vždy to odserou civilisté. Slušné tři hvězdy . * * * ()

Fr 

všechny recenze uživatele

PRVNÍ OBĚTÍ VÁLKY JE PRAVDA..... /// Těžký je život válečnýho novináře pod palbou separatistů. Práce, při který jde o víc než o peníze, přináší nevšední zážitky. Pohled na skutečný Rusko – Gruzínský konflikt, snaha prezidenta Saakašviliho o řešení situace......politickou PRAVDU bych tu však nehledal(a). Spíš bych se těšil(a) na film s velkým počtem komparsu, solidními válečnými scénami, dobrým napětím, rachotem bitevních vrtulníků a objímačkou (s hubanem) v polozničeném Gori. Pohled na několik srpnových dní roku 2008, jenž mohli zastínit olympiádu v sobě nemá tolik autentičnosti jako Shake Hands with the Devil, ale je mu podobný v mnoha směrech. A R. Harlin z toho vymačkal asi víc než se dalo! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že letící Suchoj nepřináší novomanželům (jenom) štěstí. 2.) Chci vidět novináře s největší ,,klikou“ na světě. 3.) Jsem uvězněnej novinář a mám paměťovou kartu plnou záběrů. Válečných. 4.) Přemejšlím, jestli je XXI. století konečně ta doba, kdy se dá ukrýt v kostele. 5.) Chci mrknout na konflikt, ve kterým byl prezident V.Klaus na straně Rusů a česká vláda ,,fandila“ Gruzíncům. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Patetická gruzínská propaganda a turistický průvodce po Kolchidě, vše made in USA. Vzdělávací rozměr je prakticky na čistý odpad - Gruzie není v Evropské Unii, její armáda nebyla přečíslena 3 ku 1, na Ruské straně bojovalo pravidelné vojsko a ne najatí žoldnéři a Saakašviliho jednostranné vyhlášení zastavení palby bylo posléze ukončeno gruzínským dělostřeleckým bombardováním osetských vesnic. Kinematograficky je to lepší, ale ne o moc. Film používá prakticky všecky možné metody jak ždímat emoce. Podstatná část stopáže je ve zpomaleném pohybu s klavírní hudbou v pozadí, postavy pronášejí hlášky kterými napovídají jak se má divák cítit a pochopitelně nechybí vsuvky na efekt. Za všechny stačí popsat scénu v sadu. Reportér jí jablko, záběr na vlnící se trávu, záběr na spící kočku, záběr na jablka, záběr na pavučinu s pavoukem, dramatická hudba, reportér jí jablko, na horizontu se objevují ozbrojenci a tanky. Podobnými scénami režisér nešetří. Paradoxně přes to všechno jsou hlavní postavy téměř bez emocí. I když je film mizerný skoro ve všem ostatním, má dvě obrovské plus a to je perfektní kamera a hodně slušný vizuál. Na rozpočet se nehledělo a je to vidět. Škoda, kdyby režisér místo toho natočil fantasy o zoufalých lidech bránících se útoku zlovolných skřetů a orků, udělal by líp. Tam by nevadil ani patos, ani černobílé rozlišení na absolutní dobro a zlo, ani citové vydírání. Pokud bych měl vedle sebe postavit 5 Days of War a Olimpius inferno a hodnotit je z hlediska snahy o vyvážený pohled, tak vedle sebe postavím odpad a čtyři hvězdičky. Porovnání z hlediska kinematografického zážitku nabídne férovější souboj, ale i ten ruská verze vyhraje rozdílem třídy. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Smutné je, že 5 days od war není špatný film. Je zručně natočený, má zajímavé téma a dotýká se vcelku zásadních politicko-vojenských témat. Jenže zaujatost, patos a schematičnost postav sráží film do kolen. Nejhorší je pak hlavní hrdina, na kterého se prostě nedá koukat. Jeho absolutně statický herecký projev člověka přímo irituje. Je zkrátka chladný jako psí čumák. A když má projevit emoce? Ty jeho psí oči fyzicky bolí a divák přemáhá pocity trapnosti a studu. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Renny Harlin se překvapivě věnuje důležitému tématu a tím se zdá, že má divákům co říci. Ale je tomu opravdu tak? Za prvé - klobou dolů co dokázal natočit za dvacet milionů dolarů. Za druhé - to je snad jediné, za co Renyho pochválím. Udělat z Gruzínsko-Ruského konfliktu cestu za sebepoznáním válečného fotografa s romantickou vložkou... Všechno by bylo v pořádku, jen z filmu vystříhat rodinné znovusetkání, nejrůznější objetí, polibky a potřásání rukou, patos a závěrečnou tříminutovku, kterou snad Reny okopíroval ze Schindlerova seznamu. Ale to by nám z celkové stopáže moc nezbylo. Alespoň jsem se bavil. Akční scény Reny stále ještě umí a ty jsou možná to jediné, co drží mé hodnocení nad podprůměrem. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Gruzínska armáda poskytla na natáčanie obrnené vozidlá, zbrane, vrtuľníky a dokonca aj svojich vojakov. (m.a.t.o.)
  • Film se neshoduje ani s verzí od Kremlu, ani od Osetie a ani od Gruzie. (vimanzen)
  • Ve skutečnosti Osetie byla vždy sporné území a mnozí Gruzíni ho považovali za své vlastní, protože to tak bylo dříve, a ikdyž se Osetie oddělila, Gruzíni stejně věřili verzi, že je k tomu nabádalo Rusko. Jedním z lidí, kteří tuto tezi přijali, byl i prezident Saakašvilli, který už nejedenkrát vyhrožoval i Rusku i Osetii, že uskuteční výpad. Nikdy však výhružky nesplnil, a proto ho moc lidí nebralo vážně. Ovšem po vzájemné dohodě ze strany Kremlu i ze strany Osetie byly na území vyslány ruské jednotky, které měly stejnou funkci, jako americké základny v Iráku, a to odstranit stupňující se napětí. Ovšem Saakašvilli se jen lehce nevzdal, počkal na výhodný moment a zaútočil. V době expanze, kdy ruské jednotky sídlily v Osetii, by byl odpor ruských jednotek ze strany Evropy a Ameriky považován za akt útoku, tudíž by bylo obviněno Rusko. Prvním a posledním místem boje byla vesnice Cchinval, kde sídlilo nemalá ruská jednotka. V případě jejího zničení by to znamenalo prakticky maximální krach ruské obrany, což se také stalo. Ruský odpor byl okamžitě potlačen a Kreml byl postaven před nelehké rozhodnutí. Pokud Rusové nezasáhnou, budou obviněni z toho, že jen tak přihlíželi bombardování Osetie ze strany Gruzínů. Kdyby ale zasáhli, byli by považováni za provokatéry. Zajímavé je také to, že Cchinval se nachází v dostatečné dáli od základny, která se tak jen jmenuje. Nejdříve dopadla stovka raket "Grad" na vesnici a pak byl uskutečněn i útok na základnu. První raketa dopadla na domov důchodců. Po 5 dnech byla Gruzinská armáda potlačena. Filmové zpracování příběhu je tak od reality značně vzdáleno. (vimanzen)

Reklama

Reklama