Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parodie na detektivní příběhy o šlechetných lordech a nebezpečných zločincích... V pražském Smetanově divadle probíhá představení Bizetovy "Carmen". Postarší hudebník Emil (O. Nový) hraje na bicí nástroje, a má proto dost času, aby mezi jednotlivými úkony mohl číst román Fantom Morrisvillu. Jako sir Hanibal tak ve svých představách prožívá velká dobrodružství: Hanibalovy svatby s krásnou Clarence (K. Fialová) se zúčastní i inspektor Brumpby (J. Marvan) a mladý kriminální reportér Allan Pinkerton (V. Olmer). Po obřadu se objeví v Clarencině pokoji její bývalý manžel, považovaný za mrtvého, dobrodruh a zločinec Manuel Diaz (W. Matuška). Ten se chce zmocnit Clarence, ale především jejího majetku, kterého by nabyla po smrti svého nového manžela. Proto začne Diaz usilovat o Hanibalův život… (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobré jako Limonádový Joe či Pane, vy jste vdova, ale pořád jedna z vynikajících českých komedií-parodií. Plejáda českých herců, kteří dokázali vynikajícím zbůsobem vytvořit dokonalé Angličany na starém šlechtickém sídle. Hra s jazykem pak téměř kopíruje suchý anglický humor: ,, Přesně za 8 minut bude vpořádku. V opačném případě si poleží 2-3 týdny." Nádherná spojení jako - usiluje o vaše bezživotí nebo zemřete zaživa! A důraz na spisovný jazyk potvrzuje i poznámka N.Gollové: ,, Zlosyn s ypsilon, patří mezi vyňatá slova." Podobnost s ve stejném roce natočeným Fantomasem kontra Scotland Yard je čistě náhodná. A závěr jistě připomene i rozkošnou Pytlákovu schovanku. Kromě mužů zde hrají dvě krásné ženy - K.Fialová a předčasně tragicky zesnulá Jana Nováková. Pravda, nezapomenout na tajemnou V.Fabiánovou, která svého času patřila též mezi naše velké hvězdy. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Šílená facka rulezz! Jak říkáme my ruštináři. Jinak také potěšil výzor Víta Olmera, který doopravdy vypadal jak anglický gentleman, zato Matuškova divokost a ďábelskost působila přes veškerou jeho snahu dost hraně. Film poskytl i příležitost k úvaze nad technickým a společenským pokrokem, který v drtivé většině oborů znamenal úlevu od tvrdé práce, s několika mála výjimkami, jakou je například bubnování. Zatímco na začátku minulého století si hudebník Emil při Bizetově Carmen stihne v pohodě přelouskat celý román, jen sem tam je vyrušen povinností bouchnout do bubnu, a zcela nezpocen odchází po představení domů, aniž by si musel dávat sprchu, dnešní metalový bubeník by si během svého koncertu nestihl přečíst ani jedno slůvko, natož našel čas na otočení stránky. Samozřejmě za předpokladu, že vůbec umí číst. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Zklamání. I přes skvělou atmosféru, excelující herce, brilantní dialogy a spoustu vtipných nápadů a hlášek, které však bohužel náležitě nevyzněly. V celku to na mě působilo uměle, toporně, nepřesvědčivě, do ztracena, bez síly a bez spádu. Jakoby se tvůrce nemohl rozhodnout, jestli to má být žánrová parodie, klasická konverzační komedie, naivní taškařice nebo romantický písňový recitál. Ne, že by to vše nemohlo jít dohromady, ale tady se to nepovedlo. Hlavně Matuškovy písňové exhibice z toho strašně trčely (v jiných filmech jsem z něj měl mnohem lepší pocit). A titulní postava fantóma tam byla zcela zapadlá, mimo, stejně jako finální „odhalení“, že jím je lord Hanibal. Ve srovnání s Tajemstvím hradu v Karpatech nebo Limonádovým Joe je Fantóm tak třetí liga. Ledaže by tady šlo o tak subtilní úroveň parodičnosti, že na to prostě nemám. Dobré komentáře: Šandík, PollyJean. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na podľa môjho názoru menšiu kadenciu geniálnych hlášok, akú som očakával, by som osobne radšej privítal v týchto interiéroch serióznu kriminálku. Aj s rovnakým osadenstvom. Samozrejme nájdu sa aj výnimočné hlášky, také ...dneska už nekrmit...by mala zľudovieť. Stále niekto niekoho udiera po hlave, niekto omdlieva, ale keď sa nad vašou hlavou znižuje strop, tak je všetko (takmer) ok. Fantóm mohol byť ešte bláznivejší, ako napr. Štyři vraždy a mohol sa stať potom aj skutočne legendárny. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Oldřich Nový v poslední sólo (dvoj)roli a v žánru, kde se po válce cítil nejlépe: parodii. Anglický styl humoru, silná nadsázka, gentlemani, krásné dámy a chladní ničemové, tajuplný hradní komplex, neomylný Scotland Yard. Vše je na svém místě. Proč jste po něm nevystřelil? – Vzpříčil se mi náboj v pistoli... a pak, co kdyby to byla dáma? ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Sídlo sira Hannibala Morrise představuje Hrádek u Nechanic, který se mimo jiné objevil i ve filmu Atentát (1964). (Robbi)
  • Sídlo, sousedící se sídlem Morrisvillů, je ve skutečnosti lovecký letohrádek v pražské Stromovce. (rakovnik)
  • Kniha, kterou čte v ději hudebník, má titul "Fantom Morrisswillu" a liší se tak od názvu filmu. (lausik)

Reklama

Reklama