Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha - Svatý Václav, praotec Čech a Jan Amos Komenský jsou členy nebeské komise. Rozhodují o tom, kdo se dostane do nebe, a kdo ne. Když ale Komenský chce jako další členku komise prosadit Boženu Němcovou, dojde ke konfliktu. To vše se odehrává na jevišti během hry, pod kterou Jára Cimrman připsal, že je vhodná k národním oslavám 28. října. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (284)

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Cimrmanofil nejsem, styl humoru mi sedí. Je inteligentní a je třeba dosáhnout určitého vzdělání k tomu, aby bylo možné ty věci chápat. A i tak jsem jistě nepochopil vše. Literatura mě nikdy nebavila. Na můj vkus, tam te směšných věcí nebylo tolik a některé z nich byly hodně hodně hodně laciné. Bedřich Podmáslí, to je vtip ze druhé třídy... Ale jo, je to možná trošku epitaf Smoljaka, jakási tečka za slavnou érou jednoho slavného člověka o kterém se ve školách nikdy nehovoří. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Denní mana: Polévka: rajská, hlavní jídlo: Evina jablka v županu, moučník: Biskupský chlebíček, nápoj: svěcená voda. Mistr Jan Hus: „Jen se na mne šklebí a posměšně chrastí sirkami!“ Radecký: „Toho Bůh dá nebude, aby český král z boje utíkal!“ „Útěk může být součástí strategie“. „Pro vojáka je největší hanebnost de...“ „Degradace“. „To taky“. „Ale mnohem horší je „de...“ „Debilita“. „To taky“. „Ale ještě horši je...“ „Demokracie“. „No, to je taky pěkný svinstvo! Samozřejmě, je, ale ještě něco mnohem horšího! Dezerce“. Jan Hus: „Pane Bože, copak nemáme nějaké nehořlavé úsloví???“ Nech mi bratia Česi odpustia, slovenský divák máličko tápe v tých menách historických postáv. Ale hra skvelá, zasmejete sa, nádherné dielo aj o tom, ako sa Cimrman takmer stal českým kráľom. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Svět se v podstatě dělí na cimrmanology a ty ostatní, kteří nepoznali bezbřeze vynalézavou duši a schopnosti našeho velikána Járy Cimrmana a jejich život je tak přirozeně chudší. Hra České nebe je pravděpodobně završením mapování Cimrmanova života a v podstatě také divadla jako takového. Až věděcká přednáška mě velmi bavila, jako vždy byla nabyta četnými, mnohdy šokujícími odhaleními či možná lépe řečeno vysvětleními. Samotná hra byla jako balzám, především role Husa s jeho hořlavými rčeními, včetně posměšného Zikmunda, byla dokonalá. Nezbývá než doufat, že se někde objeví další stopa génia Járy Cimrmana.____________ 5. června 2012 jsem navštívil divadlo, kam jsem měl půl roku dopředu objednané lístky. DVD je fajn, ale živé představení má jednoduše větší šmrnc... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Africe jsem dal čtyři hvězdy, České nebe je o polovinu jedné slabší. S radostí sice říkám, že pánům Cimrmanovcům to pořád ještě jde (v jednom případě šlo), ovšem zároveň jim i dost chybí. Seminář je možná až příliš poučný, ale fakta i "fakta" nám badatelé předkládají poutavou formou (moje nejoblíbenější je "Generál Laudon jel v noci skrz vesnici... Ve své bílé čepici...") a chovají se příjemně umírněně. Hra pak má až mystický nádech a nutno říct, že mistr Cimrman v ní rozechvěl vlastenecké struny opravdu dobře. Škoda laciných vtipů (Bedřich Podmáslí, Stanislav Krychle Neumann) a hluchých (nebo spíše nahluchlých) míst, z nichž většinu má na svědomí Praotec Čech. Pocit dokonalosti se na rozdíl od Záskoku, Lijavce nebo Vyšetřování ztráty třídní knihy prostě nedostavil. Stejně to je ale důstojné zakončení.__P.S. Chválím všechny, kteří spolupracovali na vydání DVD. Dvě verze hry jsou opravdu luxus a bonusový Záskok v Národním divadle mě neskutečně potěšil. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Hned věděla, kam ho poslat ..... ten rukopis............ Šanon "Melasa - výdej" zachrání a posléze vydá Cimrmanovu hru "České nebe". Referát je o tom, jak se hra do šanonu dostala a jak byla nalezena. Můžeme i vidět původní hru Flaška - Krabice o Smilovi Flaškovi z Pardubic. Zdeněk Svěrák odmítl v této hře hrát. ČESKÉ NEBE ANEB CIMRMANŮV KŠAFT - CITÁT - Zaběhni pro Jana Husa.......... Hus mravnosti brus........ Dnešní mana - Polévka: Rajská. Hlavní chod: Evino jablko v županu. Zákusek: Biskupský chlebíček. Pití: Svěcená voda. Přítomnost Jana Husa vyvolává zápalné výbuchy smíchu. Tato postava je hlavním terčem humorných narážek a po boku Babičky Boženy Němcový se stará o zábavu v celém divadelním představení. Dávám za pět, tleskám a ještě několikrát určitě uvidím. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (17)

  • Tato hra má ze všech Cimrmanových děl nejvíce postav, a to 8. (Pierre)
  • Autoři uvažovali, že v „České nebeské komisi“ zasedal i František Palacký. Jenže nakonec ho ze hry vyřadili, protože nenašli moc míst z  jeho života, které se vžili a ví o nich každý (jako např. upálení Jana Husa, zabití Sv. Václava jeho vlastním bratrem atd.). „My jsem si uvědomili, že ono toho s ním moc není. Napadlo nás, že se dříve říkalo, že někdo ‚mele jako Palacký‘, ale to je tak všechno. Navíc jeho citát: ‚Byli jsem před Rakouskem, budeme i po něm,‘ jsem použili už v „Dobytí severního pólu“,“ vzpomíná Zdeněk Svěrák. (mnaucz)

Reklama

Reklama