Reklama

Reklama

The Last Voyage of the Demeter

  • Velká Británie The Last Voyage of the Demeter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Již několikátá variace Stokerova "Drákuly", tentokrát zaměřená na onen neprobádaný úsek cesty přes moře do Anglie. Děj se odehrává na palubě obchodní lodi Demeter během její plavby z Transylvánie do Anglie a sleduje osud nešťastné posádky této lodi, která převážela rakev hraběte Drákuly. (akisha)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (152)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

André Øvredal a jeho gotický lodní upíří horor dle Stokerovy předlohy. Musím říct, že Øvredala mám rád, jelikož je jednak aktivní hororový tvůrce a vybírá si vděčné a netradiční hororové žánrovky, byť né vždy je z toho klenot jako Pitva Jane Doe ( tu nejspíš už nepřekoná), ale nikdy mě vyloženě nenaštval a nesnaží se o žádné artové přesahy, či ambiciozní díla, zkrátka vděčná hororová zábava, které není nikdy dost. Od plavby Demeter se čekalo hodně a první zámořské ohlasy dávaly tušit, že nejspíš o horor roku nepůjde, což potvrzuji i já, ale pořád je to velmi atraktivní a sympatická podívaná, která se musí zkrátka docenit a jakožto pravý hororový fanoušek cítím potřebu vyjádřit vděk, že jsme nedostali další tuctovou duchařinu, další tuctový slasher či další family friendly twillight upířinu, ale lodní upíří gotický Horor, to já vítám. Potěší nadstandardní vysoké řemeslo, sympatické postavy, dobrá hudba, slušný vzhled drákuly ( opět to mohla být nějaká hnusná CGI m *dka, ale je tu Javier Botet creature feature AGAIN!!), atmosféra funguje loď,mlha, bouře, námořníci a nebezpečné Cargo je zkrátka vděčné a zaručené, potěší, že nejde o PG-13, ale je to místy pěkně drsný ( jasně žádné střeva, utržená hlava či končetiny se sice nekonají, v tomhle se vyřádil Renfield), ale přišlo mi to relativně postačující. Hodně se cení, že se film nebojí zbourat běžné hororové hranice, tedy pravidlo, že ženy a děti jsou v hororech Safe tu zkrátka neplatí, což kvituji. Lekačky tu sice nefungují a bát se nebudete, ale who cares. Je to zábavný střet Dráculy s námořníky na lodi. Take it or leave it. 7/10. ()

Sludger 

všechny recenze uživatele

Nórsky autor sa rozhodol zmapovať časť knihy o Draculovi, ktorá zatiaľ nemala na filmovom plátne priestor – plavbu lode Demeter z Rumunska do Londýna. Síce si André vybral zaujímavú tému, no tá sa mu stala klietkou. Od začiatku sme vedeli o čom príbeh bude, ako film musí skončiť a kto je za všetkým. Karty musel staviť na postavy, monštrum a atmosféru. Atmosféra mu nadmieru vyšla! Osamelá loď na mori v noci počas búrok a s hmlou. Tam sa nedalo nič pokaziť. Väčšina scén funguje skvelo. Dizajn grófa Draculu mal bližšie k príšere ako k človeku. Pripomenul obrovského, krvilačného netopiera. Jednoducho dal najznámejšiemu upírovi hororovú tvár a ja som spokojný. Vyzeral temne a zlovestne. Dokonca musím pochváliť, že nebral ohľad na deti a ženy. Neostali voči nemu imúnne. Škoda ale, že nám monštrum neukázal v drsnejšom poňatí. Mal k tomu viackrát nakročené, no vždy sa stiahol. Po remeselnej stránke bolo všetko zvládnuté na jednotku. Herecky vymakané, prostredie lode vyzeralo autenticky. Postavy mali rozlíšiteľné charaktery a niektoré aj dosť výrazné na zapamätanie. Na konci si režisér sám podkopol nohy. Trochu prekrútil (doplnil?) udalosti a zanechal priestor na pokračovanie. Ale načo? Však príbeh ďalej predsa poznáme. Vôbec som nepochopil tento ťah. Draculova plavba loďou je na jednu stranu remeselne skvelo zvládnutá, so super atmosférou, postavami a strašidelným Draculom, no na druhú stranu jej chýba hororová brutalita a celkový dojem kazí spackaný záver. ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tohle mělo tak strašně slibný potenciál a ve finále nepřinesl nic. K tomu, aby tento film uspěl měl veškeré předpoklady - super námět, beznadějné prostředí, schopné herce, slušnou řemeslnou stránku. Jediné co epicky selhává je tu ta tak potřebná zručnost nastolit hororovou atmosféru a s ním i umět nasnímat scény tak, aby byly strašidelné nebo alespoň zajímavé. Takhle to na mě zase působilo jak horor pro děti, kde se záměrně drží scénář na uzdě, nabídne absolutně neděsivou CGI zrůdu a vlastně si spíš připadáte jako v nějaké počítačové hře. Ten upír byl fakt špatný vtip. ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

Tak už aj tú Stokerovu klasiku nám museli sprzniť témou rasizmu - hlavnú postavu hrá totiž neger - doktor z Cambridge, zablúdený v Transylvánii!!!, občas trúsiaci poznámky, aké mal trable s farbou pleti. Škoda, že si režisér takto nespomenul aj na tých cigošov, nuž ale tí sa tradične podľa súčasných paralel hneď na začiatku vyjebali na robotu, tak mu asi nestálo za to, uroniť nad nimi slzičku. Občas sa vo filme síce nájde pekný moment (upršané noci na palube), ale celkovo je to bieda. Námatkovo to pripomína starého dobrého ALIENa - osamelá loď, neznáme cargo, "rastúci" Dracula, na scénu pribudne "Ripley" pipina!, námorníci sa vyzbrojujú, pátračka a pribúdajúci bodycount - už mi tam chýbalo len to "motion sensor pípátko"... Ale dizajn Draculu nepotešil vôbec - ako kríženec vlkodlaka s lietajúcou príšerkou z Van Helsinga +"létající Čestmír létá tam a zpět" (z lodi na plťku a späť - a tuná kurva škrýpe aj celá logika prepravy). WUF! Úprimne Demeter=DOWNmeter! André Øvredal asi zostane len priemerným režisérom kokotín, ktoré nikoho nevystrašia. Vystrašil ma akurát tak koniec filmu, ktorý dúfa v sequel... WTF! To je tak, keď máte tešíka na film a vykľuje sa z toho prd do xichtu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Kdyz mate upira na palube, je velka pravdepodobnost, ze bude mizet jeden clen posadky za druhym. Tento goticky klaustrofobicky horor ma pekne efekty z nalicenych postav, zvireciho Drakulu. Je naladovy , vystylizovany a celkem zajimavy. Postupne se mi ale zdalo, ze se cela produkce ztraci v morim. Par peknych scen je odmena za trpelivost. Ve vsech adaptacich Drakuly jeste nebylo zamereni na lodni plavbu. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (17)

  • V roce 2023 byl v kinech uveden i jiný film, v němž vystupuje postava Drákuly, a to komediálně pojatý Renfield, o jehož distribuci se postaralo studio Universal, které uvedlo i tento snímek. Za zmínku stojí i fakt, že oba projekty v kinech propadly. (fiLLthe3DD)
  • Režisér André Øvredal chcel nakrútiť „najstrašidelnejší film o Draculovi všetkých čias.“ (Ronan)

Související novinky

Plavba s Drákulou našla režiséra

Plavba s Drákulou našla režiséra

02.10.2019

Po takřka dvou dekádách příprav to vypadá, že se Drákula konečně vyplaví směr Londýn. Hororový snímek The Last Voyage of Demeter totiž nejspíš našel režiséra. Tím by měl být André Øvredal (Noční můry… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall a smrtící náklad z Transylvánie

Neil Marshall a smrtící náklad z Transylvánie

14.05.2012

U filmu The Last Voyage of the Demeter je situace taková, že v jeho realizaci uvěříme až u závěrečných titulků hotového filmu v kině. Bragi Schut (Hon na čarodějnice) napsal scénář už před deseti… (více)

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

Reklama

Reklama