Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká filmová komedie o kanadském žertíku, který mohl přijít hodně draho. Velmi pracovitý, ale také velmi naivní úředník pojišťovny Valentin Plavec se stává terčem nekonečných legrácek, vtípků a recesí svých kolegů Bejšovce a Voborníka. Poslední vydařený kousek se jim však poněkud vymkl z ruky. Připsali totiž k výhernímu číslu 8456 jedničku a namluvili Valentinovi, že vyhrál v loterii milion. Jelikož si však Valentin nemůže vyzvednout výhru okamžitě, vybere dvacet tisíc, což jsou veškeré úspory, které našetřil společně se svou snoubenkou Helenou a začne nakupovat na zálohu. Koupí auto, najme personál do vily. Jako čerstvý milionář je práci povýšen a dokonce se k němu začne hlásit i lakomý strýc Kudrna. Pravda však brzy vyjde najevo a když mu kolegové prozradí, že šlo jen o žert, všichni ho opustí, jen věrná Helena zůstane a dokonce pomůže nešťastnému snoubenci zrušit všechny zálohované a domluvené obchody. Když vyjde v novinách zpráva, že došlo k chybě a vítězný los má číslo 18456, rozhodne se Valentin oběma vykutáleným vtipálkům pomstít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Pretvárka a falošnosť je na svete odjakživa a v kombinácii s naivitou a dobrosrdečnosťou privádza ľudí do šialenstva. V dobrom aj zlom zmysle a môžu za to dvaja vtipkári, ktorí to prehnali. Vo filme je aj zákon padajúceho hovna v hierarchii poisťovne a poistka typu POŽURŽIL, hlavne to prvé ma na začiatku prekvapilo. Menej príjemne ma prekvapil záver filmu, keď to nevedeli uzavrieť dostatočne vtipne, ale aj tak je to komédia na úrovni. –––– Víš, ono se nemá sedět na penězích, když někdo potřebuje pomoc. –––– Ty peníze snad znamenají mnoho, ale vaše úpřímné přátelství, to je pro mně tím největším bohatstvím. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Vynikající komedie Martina Friče s hvězdným hereckým obsazením. Mimo Oldřicha Nového a Hany Vítové v tomto snímku excelovali Ladislav Pešek a Eman Fiala se svými dětinskými vtípky, které se jim nakonec staly osudnými. Když si uvědomíte, že tato komedie vznikala v období Heydrichyády a byla poznamenána tragickou událostí (Gestapo po natáčení scén s Annou Letenskou tuto herečku odvezlo přímo na popraviště za ukrývání spolupracovníků parašutistů, kteří spáchali atentát na Heydricha) je malým zázrakem, že se tento film dokončil. Dnes můžeme být právem pyšní na tvůrce, že takové poklady máme k dispozici v Národním filmovém archívu. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Peníze kazí charakter! Komedie svým obsahem stále aktuální i v dnešní době. Téma nečekané výhry v českém filmu do té doby, bylo zfilmováno několikrát, stačí si vzpomenou třeba na film s Jindřichem Plachtou "Kdybych byl tátou" aj. Film ukazuje typickou lidskou vlastnost, že pokud máte peníze, máte i dostatek přátel, jak je nemáte, své falešné přátelé pomalu ztrácíte. Uťápnutý ouředníček Oldřich Nový, který lehce nabyl, lehce pozbyl, je ve své roli přesvědčivý, jeho partnerkou mu je zde a to zcela poprvé v tomto spojení Hana Vítová. Ale nebyli to je oni dva, všechny role až do té nejposlednější byli dobře ztvárněny (včetně jejich charakterů), každý z herců, tu měl nezvykle docela velký prostor. Vtipálci Bejšovec (Pešek) a Voborník (Fiala), rovněž ušli, známe takové např. ze školních lavic:-) Záruka dobré zábavy která nás velmi dobře baví dodnes. Poznávacím znamením tohoto filmu, je neustále stěhující pracovní stůl, prskající cigarety a Oldovi nohy na stole před přednostou kanceláře. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Valentin Dobrotivý je takový protektorátní Bohuš z "kurva hoši gutentág". Hlavní rozdíl je jen v tom, že u Bohuše šlo o právnickou chybu, nýbrž zde si z Valentina (Oldřicha Nového) udělali srandu jeho kolegové. Samozřejmě Valentin je taktéž pravým opakem Bohuše. Je to pečlivý, svědomitý účetní, který nepije a je to takovej ten klasickej starej úlisnej gentleman, kterého pravidelně hrával Oldřich Nový. I proto to není taková zábava, jako u téměř 50 let starého snímku Věry Chytilové. A upřímně ta jeho galantnost, počestnost a zde až hloupost mi už fakt šla na nervy. Diváka to brzy omrzí a ještě když si k tomu přidáme stáří filmu, tak se sice jedná o dobrý film vzhledem k roku výroby, ovšem v dnešní době je to již hodně chabé. [4329. hodnocení, 104. komentář, 82%, 866. nejlepší film] ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Další skvost české okupační komedie s Oldřichem Novým opět v roli malého úředníčka, jehož role v životě se posouvá podle toho, zda jsou o něm lidé přesvědčeni, zda je či není výhercem šťastného losu. Pobaví ovšem již vtípky jeho kolegů v podání Peška a Fialy, poslední se jim však poněkud vymkne z rukou. Viděl jsem tu taškařici mnohokrát, prostřední část snad trochu zdržuje spád, ale je přesto nádherné si všimnout pokrytecké morálky měšťácké společnosti, kde se člověk měří obsahem peněženky; a také jsem si povšiml, jak už tenkrát byli odpuzující různí agenti, kteří se vtírali do domu, aby uzavřeli výhodné prodeje, na nichž by mohli vydělat. Jeden z důvodů, proč i já dnes nesnáším tržní hospodářství,.. Ovšemže pět hvězdiček. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Valentin Dobrotivý bydlel v Praze na Malé Straně poblíž Kampy, konkrétně v dnešní Všehrdově ulici v domě číslo 562/6. Když se na konci filmu potají přiblíží ke svému bytu a vidí, že se před domem vytvořilo hotové shromáždění, utíká opačným směrem (opět dnešní Všehrdovou ulicí) kolem kostela Jana Křtitele Na Prádle. Většina staveb v záběru, ve kterém se Valentin dívá ke vchodu svého domu (směrem k dnešní Vítězné ulici, tehdy Knirschova), stále stojí a pohled zůstal v podstatě nezměněn (Google mapy). Pohled na opačnou stranu, kudy Valentin utíkal (Google mapy), je dnes sice už trochu jiný – hlavně díky tehdy malému stromku, který na dvoře domu za kostelem od té doby značně zmohutněl – ale nejvýraznější dominanty, včetně zmíněného kostela jsou stále na svém místě a jasně rozpoznatelné. (Luxocculta)
  • Jedna scéna filmu je natočena v Roztokách u Prahy v hotelu Sakura z 20. let 20. století, který byl postaven v japanizujícím stylu. Jeho někdejší krásu a eleganci můžeme obdivovat už jen v tomto filmu, pozdějšími necitlivými zásahy byla stavba znehodnocena (byla zde nemocnice). (consuela1)
  • K natáčení Valentina Dobrotivého se váže jedna tragikomická zajímavost. Souběžně se točil film Přijdu hned, v jehož průběhu byla gestapem zatčena (a později popravena) herečka Anna Letenská. Její tragický osud zasáhl do práce všech ostatních filmařů, následující den po zatčení Anny Letenské pracoval Martin Frič na scéně odchodu Valentina Plavce do úřadu. Oldřich Nový byl stejně jako všichni členové štábu rozrušen zprávami o Letenské a při snímání scény se sice převlékl, ale zapomněl se přezout a do úřadu odešel v bačkorách. Na tuto chybu se přišlo až později ve střižně a z provozních důvodů nešla již přetočit. I když scéna v podstatě logicky do děje zapadá (a pozorní diváci si jí jistě všimnou), její vznik měl zcela jiný podtext. (argenson)

Reklama

Reklama