Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příznivcům české detektivky netřeba jméno Hana Prošková představovat. Na její detektivky se, během 70. a 80. XX. století, stály fronty. Pamětníci jistě znají barrandovský film Měsíc s dýmkou, který vznikl podle jedné z jejich knih v roce 1966 v režii Zdeňka Kubečky. Česká televize natočila naposledy její detektivku v roce 1989 v režii Dušana Kleina. Šlo o titul Zrcadlo nenávisti. Bylo by škoda nechat tyto kvalitní české detektivky nepovšimnuty. V televizním filmu Lucie Bělohradské, podle scénáře Jany Knitlové, se na scénu znovu vrací kriminalista Vašátko a jeho přítel, malíř Horác, aby během svého rekreačního pobytu na rybách, jen tak mimochodem, vypátrali vraha mladé stopařky. (Česká televize)

(více)

Recenze (111)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle byla pohodová televizní detektivka odehrávající se v překrásném prostředí a já se moc divím, že Vašátko měl potřebu vstávat z toho překrásného břehu u vody od prutů a jít někoho zachraňovat. Další devizou filmu byli fajn herci v čele s panem Preissem ze které čiší zvláštní klid a důstojnost... O to mi vždy kontrastuje ten jeho upír ve Svatbě upírů :-). Honzovi Dolanskému vyšinutci jdou na jedničku to už párkrát ve filmu prokázal. A super byl i Matěj Hádek. Celkově mně to ale jako detektivka až tak nechytlo a tak dávám jen průměrné hodnocení. Tedy 3 krvavé fáče. * * * ()

Styxos 

všechny recenze uživatele

V porovnání s Exorcisty v labyrintu Plzeň je Případ pro rybáře ohromně nadprůměrný. Předně tu jsou Viktor Preiss jako Vašatko a David Matásek jako Horác. Sympatičtější dvojku vyšetřovatelů aby člověk v český televizní detektivce v poslední době pohledal. Je na nich něco staromilského, co mi prostě bylo sympatické. Nejsou to žádní supermani ani bouchači, prostě obyčejní chlápci, kteří se na dovolený nachomítnou k maléru, který jim tu dovolenou překazí. Byť z téhle dvojky nejvíc mých sympatií ukradl bohémský,( se sklony k alkoholu) (jo, mám slabost pro vyšetřovatele co milujou pití) Horác/Matásek. Je ostatně zajímavé sledovat, jak se mění tempo filmu. Po celou dobu, kdy vyšetřuje Vašátko je film úžasně pomalý (což nemyslím jako výtku), v okamžiku, kdy dojde k jistému zvratu a vyšetřování se "akčně" ujímá Horác, film výrazně zrychlí. Taky je tu skvělá (netelevizní) kamera a řada herců ve vedlejších rolích, z nichž si nejvíc prostoru krade Jan Dolanský... Bohužel film působí dvěma velkými problémy. Předně je to přílišná zmatečnost na začátku - osobně jsem chvíli vůbec netušil, která mlátí. Tvůrci jako kdyby chtěli do téhle stopáže narvat velké množství věcí, ale ta stopáž je právě limitovala. A tak se hodně důležitých momentů odehraje mimo záběr a pak se dovysvětlí pomocí dialogů. Ale třeba mají tvůrci jen rádi antickou tragédii (anebo v tomhle přesně kopírují předlohu). Poslední problém, který s tímhle filmem mám, jsou záběry na přírodu. Nemám nic proti přírodě, ale místy jsem měl pocit, že koukám na film Terrence Malicka, a ne na detektivku. Kdyby místo těhle artových záběrů využili stopáž na propracování vztahů mezi ústřední dvojkou působilo by to mnohem líp. Právě tyhle věci sráží Případ pro rybáře na kolena a nedovolují mu zvednout se a vykročit nad rámec české detektivky. Je to tak "jen" dobrý film, který nadchne, neurazí, ale nekráčí za hranice. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Poněkud skokový děj, návaznosti (střih) s velkými dějovými výpadky. Snad proto, aby se chytrý divák domyslel. Jistě, není to špatná myšlenka, divák by se neměl nudit a odhadnout předem vraha, ale těmi dějovými okny by nemělo unikat více děje, než je zdrávo. Ale strávil jsem to. Navíc jako milovník panenské přírody jsem si vychutnával v HD rozlišení záběry na čisté zelené prostředí toku kouzelné říčky. HNEDLE bych si VEDLE těch rybářů přistavil židličku a hleděl jen tak do vody a usrkával pivko .... samozřejmě bez manželky. :-) ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Lorenzo Lamas jezdí na motorce světem a chytá psance, Viktor Preiss jezdí na motorce k vodě a chytá ryby. A jako bokovku řeší zapeklitý případ vraždy mladé stopařky kvůli nesympatickému násilnickému výtržníkovi v podezření. Dílčí role byly obstojné a podařilo se vytlačit i nezáživnou televizní kameru nečím o trochu lepším, ale po stránce scénáře to je rozšlapanej kydanec. Být to o poloviční stopáži s polovinou postav, byl by to průměrný díl nějakého detektivního seriálu, ale roztahanost těch 78 minut a nevybroušenost příběhu skoro bez gradace odsouvá tenhle nevýrazný případ na slepou kolej. Od začátku tam nebylo celkem nic, co by mě chytlo, krom motorkáře Vašátka, kterého scénář chtěl předělat na trapnýho mlaďocha dokonce s kšiltem dozadu, ale tvůrci Preisse podcenili a on se nedal a uhrál to. Dalších asi 30 minut bylo zmatené vyšetřování, kdy jsem se jako divák moc neorientoval, scénář mi totiž nevystavěl žádné záchytné body provázející mne vývojem. Drama odhalující vraha na konci skoro i ušlo, kdyby... Těch kdyby však bylo více než zdrávo a já to musím hodnotit podprůměrně. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Já pro jistotu koupím nějakou rybu ve městě.“ Viktor Preiss to má fajn, sem tam si rybaří, sem tam jezdí na motorce a sem tam řeší zapeklité případy. Horší to už má divák. Netušil jsem, že za hodinu a čtvrt uvidím asi stovku podezřelých, z nichž každý zná každého, jak to tak v Horní Dolní bývá. Je to otravné, protože je hrozně složité společně s Preisem hledat pravého lotra. Preiss má ale naštěstí k ruce scénář, já jako divák nikoliv. Hlavní duo Preiss s Matáskem hrají sympaticky, ostatní se ale bohužel moc nesnaží. Režie působí hrozně rutině, zcela chybí nějaké prvky navozující atmosféru. A také mě trochu mrzely nelogičnosti, např. celé odpoledne rybařící kamarádi pařící si nohy v holinkách na slunci. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo v Českých Budějovicích, Strakonicích a Písku. (M.B)
  • Při rozpravě v hospodě ke konci filmu se šamgast ptá Horáce (David Matásek), jestli zná detektivky Hany Proškové. Jedná se o autorku knižní předlohy Případu pro rybáře. (troufalka)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno