Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příznivcům české detektivky netřeba jméno Hana Prošková představovat. Na její detektivky se, během 70. a 80. XX. století, stály fronty. Pamětníci jistě znají barrandovský film Měsíc s dýmkou, který vznikl podle jedné z jejich knih v roce 1966 v režii Zdeňka Kubečky. Česká televize natočila naposledy její detektivku v roce 1989 v režii Dušana Kleina. Šlo o titul Zrcadlo nenávisti. Bylo by škoda nechat tyto kvalitní české detektivky nepovšimnuty. V televizním filmu Lucie Bělohradské, podle scénáře Jany Knitlové, se na scénu znovu vrací kriminalista Vašátko a jeho přítel, malíř Horác, aby během svého rekreačního pobytu na rybách, jen tak mimochodem, vypátrali vraha mladé stopařky. (Česká televize)

(více)

Recenze (111)

otík 

všechny recenze uživatele

První díl ze série Případ pro ... . Je to sice těžce televizní detektivka, ale především Preiss s Matáskem v civilních rolích potěší. Příběh a pátrání nejsou vyloženě špatné, pohledy kamery občas velmi dobré, hudba ucházející. Škoda, že Preiss ke konci vypadne z obrazu, ale i Matásek to vše nakonec dobře dotáhne. Jsem zvědav na další díl. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Jediná otázka, kterou po zhlédnutí mám, směřuje na lokaci. Kde se nacházejí ty pěkné říční zátočiny? Jinak to není žádná hrůza jako např. Vraždy v kruhu. Ani tak úplně netušíte, kdo je vrah, což je v televizní detektivní provenienci ojedinělé. Tím ovšem chvála končí. Je to nuda, dialogy poněkud nereálné, zbohatlíci dnes obecně vypadají a kradou poněkud jinak (nejen ti z Budějovic či Krumlova, jedním z nichž je mimochodem Řebíček). Snaha naroubovat starou detektivní povídku na současné reálie prostě nevyšla. A tak zbývá ta otázka: Kde se nacházejí ty pěkné říční zátočiny?... ()

Reklama

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% - Nepříliš invenční detektivka. Teď nemyslím až tak námětem, ale zpracováním. Pár detektivek od Hany Proškové jsem četl, docela se mi líbily, tady mi trochu vadila ta divná „chemie“ mezi Vašátkem a Horácem, Horác byl takový divný až protivný páprda, jak jsem si ho z povídek nepamatoval. Pachatel se nedal poznat hned na začátku, ale po určité době si stačilo položit základní otázku diváka (anebo i čtenáře) detektivek - kdo je nejméně nápadný - a bylo to jasné. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Detektivka je to celkem slušná, divák není ochuzen o žádnou indicii a herci slušně hrají. Ale ty pravidelné záběry na přírodu, když paní režisérka neví, co by plácla před kameru, tokavě se rozněžní nad lesíkem, remízkem, ubíhající říčkou, či západem slunce. Takže položku romantika si může odškrtnout a jedeme dál. Jenže ono není moc kam. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se podíval na počátek přátelství filmového malíře a detektiva v podání Preisse a Macháčka, no a nebyla to zas až taková hrůza. To já byl z těch záběrů přírody celkem nadšený, taky rád jezdím relaxovat k vodě (i když ne zrovna rybařit), stopařky zásadně nebrat!!! Nicméně tahle by vážně stála za hřích – i když se tam jak vidno vychrápala s půlkou známých a kamarádů. No on tam zas na druhou stranu snad ani nikdo svatý nebyl. Co se hereckých výkonů týče, vcelku dobrá sestava herců a hereček. Do očí bijících blbostí tam však taky byla celá řada, naivita některých vodítek a souvislostí taktéž, takže lehký podprůměr – obyčejný průměr co se týká hodnocení, je zde zcela v pořádku… ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo v Českých Budějovicích, Strakonicích a Písku. (M.B)
  • Při rozpravě v hospodě ke konci filmu se šamgast ptá Horáce (David Matásek), jestli zná detektivky Hany Proškové. Jedná se o autorku knižní předlohy Případu pro rybáře. (troufalka)

Reklama

Reklama