Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj snímku Popelka sleduje osudy mladé Elky (Lily James), jejíž otec, kupec, se po smrti její matky znovu ožení. Elka má svého tatínka velice ráda, a tak se snaží ke své nové maceše (Cate Blanchett) a jejím dvěma dcerám Anastázii (Holliday Grainger) a Drizele (Sophie McShera) chovat vstřícně, a dělá všechno proto, aby se ve svém novém domově cítily dobře. Když ale Elčin otec nečekaně zemře, Elka zjistí, že je vydána na milost své nové žárlivé a kruté rodiny. Zanedlouho se z ní stane obyčejná služka, věčně umouněná od popela, které ostatní posměšně říkají Popelka. Navzdory krutostem, kterým je nucena čelit, ale Elka neztrácí naději a je rozhodnuta řídit se posledním přáním své matky, aby vždy byla „odvážná a laskavá". Nehodlá propadnout zoufalství, ani pohrdat těmi, kteří s ní jednají špatně. A pak je tu ještě jistý pohledný cizinec, se kterým se setkala v lesích. Elka, která nemá nejmenší tušení, že se ve skutečnosti jedná o prince, a nikoliv o pouhého učedníka ze zámku, má pocit, že konečně potkala spřízněnou duši. Záhy nato se zdá, že by se na ni konečně mohlo usmát štěstí. Všechny dívky z širokého okolí jsou totiž sezvány do královského paláce na bál a Elka se těší, že by se tam mohla znovu setkat s okouzlujícím Kitem (Richard Madden). Macecha jí však návštěvu bálu zakáže a zlomyslně jí roztrhá šaty. Jako ve všech správných pohádkách je však pomoc nablízku a objevuje se kouzelná víla kmotřička (Helena Bonham-Carter), která – proměnou dýně a několika myšek – Popelčin život navždy změní. (Falcon)

(více)

Videa (41)

Trailer 3

Recenze (646)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Do Popelky jsem šla s představou, že to bude jen další převyprávění už stokrát viděného a slyšeného. A ono (třeba narozdíl od Věčného příběhu) to tak je, ale tahle nejnovější adaptace má tři velká esa v ruce. První je Kenneth Branagh na režijní židli, který filmu dává srdce. Po emoční stránce film šlape výborně, čemuž pomáhají i malé variance jako umírající král nebo fakt, že Ella nepotřebuje od prince zachránit. Druhé eso je hudba Patricka Doyla, která film úžasně doplňuje a dodává mu větší hloubku (scéna na konci, kdy Ella zpívá ukolébavku Lavender´s Blue je skvělá). A do třetice tu máme ústřední herecké duo Lily James a Richard Madden. Richard je o trochu starší a trochu moc sexy na Disneyovského prince, ale má charisma a z prince, který je v jiných adaptacích velmi klišoidní, udělal v rámci děje poměrně zajímavou postavu. Ale nejvíc chvály si zaslouží Lily James, její Ella/Popelka mě hodně překvapila - je přirozeně krásná a má v sobě naivitu, ale opravdu prodává heslo film "have courage and be kind" bez toho, aby to bylo hloupé. Ella je opravdu statečná a milá, ale v žádném případě není hloupá (co si budeme povídat, to klišé naivní a milá = blbá známe všichni). U téhle Popelky nemám vůbec problém vidět, proč by se do ní princ zamiloval na první pohled. Je velká škoda, že jinak je Popelka přesně tím, co čekáte. Dobrý standard, ale u mě se nadšení nedostavilo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Inu, 5* nedám pravděpodobně jen proto, abych odlišil kouzlo Třech oříšků pro Popelku a staré černobílé Popelky od tohoto nového zpracování, které přece jenom o něco zaostává za výše zmíněnými klasikami. Přesto se však jedná o velmi zdařilou podívanou, kterou jsem sledoval se zájmem a velice rád jsem se nechal vtáhnout do děje a prostředí se všemi kouzly a triky, které si pro nás Kenneth Branagh nachystal. Richard Madden jakožto princ sice nemá šmrnc Pavla Trávníčka a Lily James mladičkou nevinnost Libuše Šafránkové, avšak konkrétně ona se mi na roli Popelky hodila, podobně jako Cate Blanchett potěšila svým podáním macechy. Tato verze známé pohádky příjemně kombinuje krásnou vizuální stránku s audiální a dobrými hereckými výkony. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že Disneymu se hraná Popelka povedla. Vsadili na klasickou verzi této pohádky a na odvážnost a laskavost Elky v podání vynikající Lily James. Ta celý film táhla a byla vážně skvělá. Škoda jen castingu prince, který mi nebyl moc sympatický. Příběhem nás provázela krásná hudba Patricka Doyleho, ta tomu dodávala kouzlo. Přeci jen však by se mi ještě více líbilo, kdyby to tvůrci pojali třeba více temně a více fantasy. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh si konečně napravuje reputaci a servíruje nám správně moderní, ale zároveň i naprosto klasickou pohádku se vším všudy, která na rozdíl od většiny moderních pohádkových kousků uspěje i u našich rodičů. Něco tak feel-good se totiž opravdu nediví. Jestli Patrick Doyle a dechberoucí výprava nedostanou Oscara, tak život opravdu není pohádka. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Levanduľa dilly dilly dvojfarebná, milujem ťa dilly dilly ty miluj mňa.“ Wallander to dal (na rozdiel od Jacka Ryana). Je to hravé, smutné, veselé, pôsobivé, strhujúce, zábavné, originálne a osviežujúce, trikové i komorné, veľkolepé i civilné. Macocha a jej dve dcéry pijú krv (čo je pochvala, ale aj tak neznášam Cate Blanchett), princ s Popoluškou sú pôvabní a milí, ich rodičia hodní morálneho vzoru, zvieratká si zamilujete a Nonso Anozie (Zoo) by mal vytrvalo robiť všetko pre to, aby získal povesť jedného z najsympatickejších hercov Hollywoodu (táto poloha mu sedí viac, ako záporné kreácie á la Jack Ryan). Občas sa to Kennethovi jemne rozkotúľa (niektorým ľudským a zvieracím postavám by som na jeho mieste dal lepšie konce a na niektoré, ako je sudička v podaní Heleny Bonham Carter, o ktorej som si myslel, že je Reese Witherspoon, dokonca úplne zabudne), ale čert to ber, je to super. Buďte statoční a láskaví alebo to aspoň skúste. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (36)

  • Lily James (Ella - Popoluška) a Sophie McShera (Drizella) si spoločne zahrali už v populárnom seriáli Downton Abbey (od r. 2010) - James hrala šľachtickú dcéru a McShera zase chudobnú pomocníčku v kuchyni. Spoločenský status ich postáv v Branaghovom filme je pritom takmer dokonale opačný. (Macejko)
  • Princ (Richard Madden) se na roli kromě šermu, jízdy na koni a tance, připravoval sledováním Disneyho animovaných snímků s obdobnou tématikou. (P. J. D.)

Související novinky

Popelka se dočká krvavého zpracování

Popelka se dočká krvavého zpracování

23.05.2023

Ikonický příběh o Popelce se v průběhu let dočkal mnoha verzí, přičemž mezi ty nejznámější v Česku patří samozřejmě Tři oříšky pro Popelku, animovaná Popelka z roku 1950, a pak možná moderní Popelka… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Reklama

Reklama